Hopp til innhold

Selvaag om Y-blokka: – Tror den kan integreres i et bra byrom

Y-blokka i regjeringskvartalet er vedtatt revet, men avgjørelsen skaper fortsatt debatt. Nå kaster en av eierne i Selvaag Eiendom seg inn i debatten.

Y-blokken / Y-blokka har adresse Akersgata 44 og ligger delvis over Arne Garborgs plass. Bygningen har navn etter Y-formen

Y-blokka skal, etter planen, rives i oktober. Til tross for vedtaket skaper avgjørelsen fortsatt debatt.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

I oktober vil rivingen av Y-blokka starte, om alt går etter planen. I juli kom den endelige avgjørelsen fra Plan- og bygningsetaten i Oslo, som ga Statsbygg tillatelse til å rive hele bygget.

Bygget ble vedtatt revet i 2014, og i 2015 ble det satt på listen over Europas viktigste truede kulturminner. Avgjørelsen har skapt debatt siden, og nå kaster Olav Hindahl Selvaag, en av eierne av Selvaag Eiendom, seg inn i debatten i radioprogrammet «Desse dagar» på NRK P2.

Selvaag sier at han mener det går an å ta vare på bygninger som Y-blokka.

– Jeg mener det huset er interessant både med det kunstneriske med Picasso, og at det er interessant arkitektonisk bygg. Jeg tror det går an å integrere det i et bra byrom, sier han i programmet.

Selvaag eiendom er en del av Selvaag gruppen, og er et selskap som utvikler, leier ut og drifter eiendommer med det de selv omtaler som et bærekraftig perspektiv. Selvaag bolig er en av Norges største boligutbygger.

Ministeren: Planene vil ikke endres

Blokken er formet som en Y, og Fortidsminneforeningen har definert det som et av senmodernismens hovedverk i Norge. Bygget er tegnet av arkitekt Erling Viksjø, og utsmykket med kunst av Erling Viksjø og Pablo Picasso.

I tillegg har både Arkitektforeningen og Fortidsminneforeningen vært kritiske til rivingen tidligere.

Verken Freddy André Øvstegård, kulturpolitisk talsperson i SV eller byantikvaren i Oslo Janne Wilberg ville gi opp kampen da de var i Dagsnytt 18 i juli.

– Dette handler bare om vilje, sa Wilberg i NRKs studio da.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland var også med i debatten, og svarte at planene ikke kunne endres.

– Dette er et vedtak som er flere år gammelt og som har vært grundig behandlet i flere instanser, svarte hun da.

Arendalsuka 2018

Monica Mæland, kommunal- og moderniseringsminister, mener vedtaket om Y-blokka ikke vil endres nå.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Mæland var tydelig på at Y-blokka slik den står i dag, ikke kan brukes til departementsvirksomhet.

– Glad for å høre ham si det

Statsbygg som er byggherren i det nye regjeringskvartalet. Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim sier avgjørelsen ikke vil endres nå.

– Både regjeringen og Stortinget har gått inn for dette. Det har gitt oss et tydelig signal om at dette skal bli gjort.

Da nyheten om rivingen kom, mente riksantikvar Hanna Geiran at dette ville ettertiden dømme oss for.

– Gjør det inntrykk på riksantikvaren at en stor aktør som Selvaag slår et slag for å beholde Y-blokka?

Ny riksantikvar utnevnt i statsråd

Riksantikvar Hanna Geiran er glad for at Selvaag mener Y-blokka burde bevares.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Jeg er veldig glad for å høre ham si at gamle, og ikke fult så gamle bygninger, tilfører nye områder noe spesielt, sier Geiran.

Hun ber utbyggere og politikere spisse ørene når de ber om å verne kulturminner og gamle bygg.

– Vi opplever at pendelen svinger nå. Det har vært et veldig engasjement for å rive, men nå ser vi at mange gjør som Selvaag, og knytter gammelt og nytt sammen på en god måte, som for eksempel på Løren i Oslo, avslutter hun.

Kulturstrøm

 • Vil filme BBC-serie med kjente komikere i Lofoten

  I oktober planlegges det innspilling av scener til en TV-serie for BBC i Lofoten. Det kommer fram i en søknad sendt til Flakstad kommune.

  Det er selskapet Owl power TV som vil filme scener for BBC-serien «Mortimer and Whitehouse: Gone Fishing». De britiske komikerne Bob Mortimer og Paul Whitehouse er med i serien. Det er lagd fire sesonger av serien så langt. Det skriver Lofotposten.

  – Planen er å filme noen sekvenser i Nappstraumen og Nesland, skriver Marianne Wie på vegne av selskapet

  Nappstraumen. Er det begynnelsen på haust-storman?
  Foto: TORIL IRENE WAHL
 • Medietilsynet ber om mindre spillreklame på TV

  Det er langt mindre utenlandsk pengespillreklame på norsk TV enn før. Nå vil Medietilsynet og Lotteritilsynet at også norske selskaper skal ta ansvar.

  – Den nye lovreguleringen har resultert i et stort fall i utenlandsk pengespillreklame. Nå bør også norske aktører redusere sitt reklametrykk på TV, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

  Sammen med Lotteritilsynet ber de nå de norske spillselskapene om å trappe ned tilstedeværelsen på norske TV-skjermer.

  Tall Medietilsynet har fått fra Nielsen Media Research, viser at markedet for pengespillreklame på norsk TV har falt fra 581 millioner til 444 millioner kroner det siste året. Det skyldes blant annet at Viasat sluttet å sende utenlandsk pengespillreklame 1. januar 2021, da dette ble forbudt etter norsk lov.

  Mandag ble det også midlertidig satt en stopper for utenlandsk spillreklame på Discovery-gruppens kanaler, selv om selskapet har stevnet staten for retten fordi de mener loven bryter mot EØS-retten.

  (NTB)