NRK Meny
Normal

Selger «rocketekstenes hellige gral»

Det håndskrevne manuskriptet til Bob Dylans epokegjørende låt «Like a Rolling Stone» selges nå på auksjon.

Bob Dylan sangtekst

Bob Dylans fire sider lange håndskrevne manus for sin kanskje aller viktigste låt legges nå ut på auksjon.

Foto: Ap

Den ikoniske statusen til Bob Dylans låt «Like a Rolling Stone» fra 1965 kan neppe overvurderes. Den er omtalt som en milepæl i rocken, og regnes av mange for å være Dylans beste og viktigste låt.

Bob Dylan

Bob Dylan avbildet samme år som han «gikk elektrisk» og ga ut den epokegjørende låten «Like a Rolling Stone».

Foto: DEA / AP

Nå skal Dylans fire sider lange håndskrevne manuskript under hammeren. Auksjonsfirmaet Sotheby's sier de forventer å få mellom én og to millioner dollar for dokumentet når det legges ut for auksjon i juni.

Ubrukte tekstlinjer

Dokumentet inneholder flere tekstlinjer som ikke ble brukt i den ferdige versjonen, og Sotheby's omtaler salgsobjektet sitt som «den hellige gralen» innen rocketekster.

– Dylan hevet rock fra å bare være «pop» til å bli det viktigste mediet som ungdomskultur kunne uttrykke seg igjennom, sier Richard Austin ved Sotheby's.

«Like a Rolling Stone» var første spor på platen «Highway 61 Revisited», som var Dylans første rendyrkede rockeplate. Låten er over seks minutter lang og sprengte rammene for hva slags låter som kunne spilles på radio.

Låten toppet listen da musikkmagasinet Rolling Stone (!) i 2011 kåret tidenes 500 beste låter.

Kontrakten til Hendrix

Under auksjonen, som har navnet «Presley to Punk», selges også memorabilia fra andre storheter som The Beatles, Elvis Presley, Joni Mitchell og The Rolling Stones.

I tillegg skal Jimi Hendrix' første kontrakt fra 1965 selges. Kontrakten slår fast at Hendrix skal spille live og i studio for én dollar, og skapte inntektsmessige problemer for ham senere i karrieren.

Flere kulturnyheter