Seks ting du hadde glemt om David Bowie

David Bowies varierte karriere strakte seg over fire tiår. Her er seks ting du kanskje hadde glemt, eller ikke visste, om musikkikonet.

David Bowie

FROGNERBADET: David Bowies siste Norgeskonsert var på Norwegian Wood i 2004. Da fikk han en kjærlighet på pinne i øyet, ble sint, og ga publikum en ekstra lang konsert.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I løpet av David Bowies lange og innholdsrike karriere som musiker, skuespiller og kunstner er det naturlig nok en rekke kjente øyeblikk og episoder som står igjen.

NRK har blant annet snakket med musiker og radiovert Thomas Felberg og tidligere daglig leder i Norwegian Wood, Jørgen Roll, for å finne noen av de mest kjente episodene i artistens liv.

– Han er en av de største vi har hatt noen gang. Både musikalsk og når det kommer til visuelle uttrykk. Jeg vil sammenligne denne bortgangen med John Lennons bortgang. Ingen har kunnet skape musikk som David Bowie, sier Thomas Felberg.

1. Kjærlighet i øyet

Sist David Bowie holdt konsert i Norge var i 2004 da han opptrådte på Norwegian Wood-festivalen. Da skjedde det noe som vekket oppsikt verden rundt.

Under fremføringen av sin tredje sang kastet en fra publikum en kjærlighet på pinne mot scenen og traff Bowie rett i hans venstre øye, slik at han måtte avbryte sangen.

Etter litt drittslenging rettet mot publikummeren fortsatte Bowie konserten – som ble en del lengre en planlagt.

– Det var fantastisk bra gjort. Det er mange som går av scenen for mye mindre, men Bowie skulle gi publikum det de var kommet for. En utrolig bra konsert, sier Jørgen Roll som var daglig leder i Norwegian Wood i 2004.

2. – Jeg er homofil

– I 1972 sjokkerte han britisk presse da han i et intervju sa han var homofil. Med det la han til rette for verden og sa; vi kan være som vi vil, sier Felberg.

På intervjuet var Bowie kledd som karakteren Ziggy Stardust med stort hår, trange tights og store røde plaststøvler.

Iman og David Bowie

EKTEPAR: David Bowie hevdet han var bifil. I 1992 giftet han seg med Iman, som han var gift med frem til sin død.

Foto: David Shankbone / Creative Commons

– Jeg er homofil, og har alltid vært det, selv når jeg var David Jones, sa Bowie til den britiske journalisten Michael Watts i The Guardian i 1972.

– Dette var fem år etter at det hadde kommet nye reformer rundt loven om homoseksualitet, skriver Watts.

Bowie har senere sagt at han er bifil og i løpet av livet var han gift med to kvinner, Angie Bowie og Iman.

3. «Verdens dårligste» musikkvideo?

I løpet av karrieren sin samarbeidet David Bowie med en rekke andre kjente artister, blant dem Rolling Stones-vokalist Mick Jagger.

I 1985 gjorde de to en kjent nyinnspilling av Martha and the Vandellas' sang «Dancing in the Street» for å samle inn penger til Live Aid.

Sangen toppet britiske hitlister i fire uker, men det er likevel den ikoniske musikkvideoen som gjerne blir husket.

Tv-serien «Family Guy» spilte den blant annet i sin helhet i en av episodene som en spøk på hvor dårlig en musikkvideo kan være.

4. Nazihilsen

David Jones, Ziggy Stardust og Thin White Duke var alle personligheter Bowie skapte i løpet av karrieren sin.

I 1976 skapte han overskrifter med Thin White Duke-figuren ved å komme med en rekke fascistiske kommentarer. En figur artisten beskrev som «en følelsesløs arisk supermann».

På en togstasjon hilset han også på fansen med en nazihilsen.

Bowie la senere skylden for disse episodene på narkotikabruken hans under Thin White Duke-perioden.

5. Filmdebut

David Bowie var ikke bare en musiker. Han har også spilt i over 20 filmer, blant annet «Zoolander» fra 2001 og «The Prestige» i 2006.

«The Man Who Fell to Earth» fra 1976 var Bowies første spillefilm der han spilte hovedrollen som Thomas Jerome Newton. En historie som igjen er aktuell på grunn av et teaterstykke som nylig hadde premiere i New York.

Michael C. Hall, som spilte seriemorderen Dexter i tv-serien med samme navn, spiller hovedrollen som Thomas Jerome Newton, der handlingen finner sted 30 år etter Bowies film.

6. Sang på tysk

Mot slutten av 1976 flyttet Bowie til Vest-Berlin og markerte starten på Berlin-trilogien. I løpet av tre år kom albumene «Low» (1976), «Heroes» (1977) og «Lodger» (1979).

– Bowie flyttet til Berlin og starter med elektronisk, og gir ut Berlin-trilogien. Et slags kreativt klimaks, sier Felberg.

Det mange kanskje ikke husker er at David Bowie også sang låten «Heroes» på tysk for lydsporet til filmen «Christiane F.»

Kulturstrøm