Hopp til innhold

– Fordi de er framtida til norsk litteratur

Tiger Garté ville gjøre noe for debutantene og debuterer selv med bokfestival denne helga.

Tiger Garté

Tiger Garté fra Surnadal er forlagssjef i Aschehougs nye imprint-satsing Tigerforlaget og har fått moderskipet med på å lage festival i festivalen.

Foto: Nathan W. Lediard

Oslo Bokfestival kan skilte med forfattere som Unni Lindell, Anne B, Ragde og Carl Frode Tiller. Debutantfestivalen er en del av programmet og arrangeres for aller første gang. Forfatter, readktør og forlagssjef Tiger Garté vil ha mer fokus på de helt ferske forfatterne.

Hvorfor trenger debutanter ekstra oppmerksomhet?
– Fordi de er nyutklekka, få veit om dem fra før, og ikke minst: Fordi de er framtida til norsk litteratur.

Hva gleder du deg til med Debutantfestivalen?
– Jeg gleder meg over at vi har fått det til, fått festivalen opp og stå på noen få måneder, at så mange vil delta og så mange roser initiativet. Det gjør meg varm og lykkelig. Og når ferske forfattertalenter da går opp på scenene og skinner, så kan det ikke bli bedre. Den neste Ambjørnsen eller Nesbø kan lese med skjelven stemme i helga. Det er spennende!

Hva gruer du deg til denne helgen?
– Ingenting. Det blir et veldig tut og kjør, med mye som skal klaffe og mye som kan gå galt. Men da smaker også vinen ekstra godt under avslutningsfesten, når alt har gått bra.

Hva er det du liker ved debutanter?
– Nerven og nyskapenheta. Hva kommer nå, liksom? Det kan være kiss, kiss, bang, bang, eller noe veldig skjørt og selvgjenkjennelig. Man skriver ut sjela si i første boka, og alt står på spill. Dét synes jeg er fascinerende.

Hva tror du er mest vanskelig for en debutant?
– Å bli lest. Og sett. Derfor Debutantfestivalen.

Hvilken bok leser du selv nå?
- En kredbok: Carl Frode Tillers «Innsirkling 3». Og en guilty pleasure: «Hegnar - outsider på innsiden».

Tiger Garté

Altmuligmannen Tiger Garté gleder seg til å høre debutanter lese og til vinen på avslutningsfesten.

Foto: Nathan W. Lediard

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.