– Fordi de er framtida til norsk litteratur

Tiger Garté ville gjøre noe for debutantene og debuterer selv med bokfestival denne helga.

Tiger Garté

Tiger Garté fra Surnadal er forlagssjef i Aschehougs nye imprint-satsing Tigerforlaget og har fått moderskipet med på å lage festival i festivalen.

Foto: Nathan W. Lediard

Oslo Bokfestival kan skilte med forfattere som Unni Lindell, Anne B, Ragde og Carl Frode Tiller. Debutantfestivalen er en del av programmet og arrangeres for aller første gang. Forfatter, readktør og forlagssjef Tiger Garté vil ha mer fokus på de helt ferske forfatterne.

Hvorfor trenger debutanter ekstra oppmerksomhet?
– Fordi de er nyutklekka, få veit om dem fra før, og ikke minst: Fordi de er framtida til norsk litteratur.

Hva gleder du deg til med Debutantfestivalen?
– Jeg gleder meg over at vi har fått det til, fått festivalen opp og stå på noen få måneder, at så mange vil delta og så mange roser initiativet. Det gjør meg varm og lykkelig. Og når ferske forfattertalenter da går opp på scenene og skinner, så kan det ikke bli bedre. Den neste Ambjørnsen eller Nesbø kan lese med skjelven stemme i helga. Det er spennende!

Hva gruer du deg til denne helgen?
– Ingenting. Det blir et veldig tut og kjør, med mye som skal klaffe og mye som kan gå galt. Men da smaker også vinen ekstra godt under avslutningsfesten, når alt har gått bra.

Hva er det du liker ved debutanter?
– Nerven og nyskapenheta. Hva kommer nå, liksom? Det kan være kiss, kiss, bang, bang, eller noe veldig skjørt og selvgjenkjennelig. Man skriver ut sjela si i første boka, og alt står på spill. Dét synes jeg er fascinerende.

Hva tror du er mest vanskelig for en debutant?
– Å bli lest. Og sett. Derfor Debutantfestivalen.

Hvilken bok leser du selv nå?
- En kredbok: Carl Frode Tillers «Innsirkling 3». Og en guilty pleasure: «Hegnar - outsider på innsiden».

Tiger Garté

Altmuligmannen Tiger Garté gleder seg til å høre debutanter lese og til vinen på avslutningsfesten.

Foto: Nathan W. Lediard

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)

 • Utsetter karnevalsparader i Brasil

  Rio de Janeiro og São Paulo utsetter sambaskolenes karnevalsparader på grunn av økningen i smittetallene, opplyser myndighetene i de to brasilianske byene.

  Paradene, som regnes som høydepunktet av karnevalsfestlighetene og som er ledet av byenes sambaskoler, skulle opprinnelig arrangeres i slutten av februar.

  Planen er i stedet å gjennomføre dem i slutten av i april, ifølge en felles uttalelse fra byene med henvisning til pandemien og «behovet for å redde liv», melder nyhetsbyråene AFP/AP (NTB).

Flere kulturnyheter