Hopp til innhold

– Øvre Sovjet er en av landets best bevarte hemmeligheter

Her får du seks grunner til at forfatteren Levi Henriksen aldri vil bo noe annet sted enn Kongsvinger.

Levi Henriksen

FAVORITTSTED: Øvre Sovjet, eller Øvrebyen i Kongsvinger.

Foto: Ann-Kristin Mo/NRK

Han skriver om kontrasten mellom pinsemenighet og rock'n roll i Kongsvinger, og er førstemann ut når NRKs Bokekspedisjon i høst drar på en litterær roadtrip rundt om i Norge. Du kan følge serien på NRK2 hver torsdag eller i NRK TV når det måtte passe ditt litterære liv.

– Det er to landemerker i Kongsvinger, som jeg alltid har besunget og beskrevet: Glomma og festningen, sier han.

Og hermed ovelater vi ordet til byens store sønn:

1. Glomma

Glåmma

SKAPTE LENGSEL: Glomma har satt dype spor hos Levi Henriksen.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

«Da jeg var gutt rant det tømmer i Glomma, en hel liten skog midt i elva om våren. Noen sa man kunne gå tørrskodd over, men jeg så aldri noen prøve aller minst jeg. Så Glomma hun lå der, som en vei bort og fort, til forbannelse og frelse, min Highway 61, så Glomma ble en grense, en sinkfarget remse, en bevegelse som ikke lot seg bremse».

– Dette er starten på «Som Glomma skynder seg mot Fredrikstad (for å bli hav)», en sang på «De utålmodige av hjertet», min og Babylon Badlands tredje plate som kommer i oktober.

– Så ja, det å vokse opp ved landets største elv, som deler denne forunderlige byen ved Glommakneet i to, har satt sine spor. Jeg har aldri hatt postadresse utenfor Kongsvinger kommune, men den elva har lagt igjen en sånn evig Tom Sawyer og Huck Finn-lengsel i meg.

2. Festningen

Kongsvinger festning

FAGER UTSIKT: Kongsvinger festning.

Foto: Aune Forlag / K. Dekkerhus / SCANPIX

– Så har vi festningen. Aasmund Olavsson Vinje skrev at «Kongsvinger festning har ein av dei fagraste utsiktene i landet», og han hadde rett. I mine bøker og sanger er den beskrevet som alt fra en krone, narrens hatt og et romskip, og det er verdt å tenke på at det er pga av den byen festningen ble grunnlagt.

– Under festningen ligger Øvrebyen, på folkemunne kalt Øvre Sovjet, den gang det bare bodde arbeidere der og kommunestyret flere ganger vedtok å «rive hele rukkelet». I dag er det samlet mer gammel trehusbebyggelse her enn i Gamlebyen i Fredrikstad, og er en av landets best bevarte hemmeligheter.

Øvrebyen Kongsvinger

FORANDRET: Gammelt rukkel har blitt idyll.

Foto: Ann-Kristin Mo/NRK

3. Vinger kirke

Levi Henriksen Vinger Kirke

SENTRAL I ALLE BØKENE: Vinger kirke. Og en naturlig bakgrunn for samtalen med NRKs Pia Rivelsrud.

Foto: Ida Scheie/NRK

– Så Vinger kirke, den er med i alle mine bøker. «Snø ville falle over snø som har falt» starter med at Daniel Kaspersen rømmer fra brorens begravelse. I «Like østenfor regnet» fyrer Simon Smidesang av et helt nyttårsfyrverkeri og masse kinaputter i naboens begravelse.

– I «Dagen skal komme med blå vind» kommer Mikael Hildonen og broren Ruben i slåsskamp og havner nede i brorens nyoppkastede grav.

– I «Her hos de levende» ender jegpersonen opp med å slå ned en musikkjournalist på farens grav. Og også i barne og ungdomsromanene «Så lenge himmelen er over jorda» og «Vinter på savannen» er kirka og kirkegården viktige.

4. Vinger hotell

Vinger hotell

ET MUSIKKHISTORISK STED: Vinger hotell

Foto: Ann-Kristin Moe

– Så må vi ikke glemme Vinger hotell der Benny Andersson, før han ble Abba-Benny, skrev Hep Stars sin første store egenkomponerte hit «Sunny girl».

5. Kongsvinger sykehus

– Og tro det eller ei, Brian Connolly fra The Sweet har vært innlagt på byens sykehus,

6. Kongsvinger stasjon

President Theodore Roosevelt

EN VERDENSHISTORISK BEGIVENHET? USAs 26. president (1901-1909) Theodore Roosevelt var på Kongsvinger stasjon.

Foto: Library of Congress

– Mens både Snoopy, Mary Pickford, Douglas Fairbanks og Theodore Roosevelt har vært på Kongsvinger stasjon. En postmann jeg kjenner påsto også at han så turnebussen til Wings kjøre gjennom byen på 70-tallet, men den historia har jeg ikke klart å få bekreftet...

Ord vi deler. Bokekspedisjonen besøker 12 litterære steder i Norge. Hvordan inspirerer hjemstedet forfatteren i tekster om kjærlighet, tapte drømmer, barndom, hat og lykke?

Ord vi deler. Bokekspedisjonen besøker 12 litterære steder i Norge. Hvordan inspirerer hjemstedet forfatteren i tekster om kjærlighet, tapte drømmer, barndom, hat og lykke?

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.