– Filmskapere må ta filmkunst for barn på alvor

Kun én av årets spillefilmer for barn er basert på en original idé. Norsk barnefilm må ha større ambisjoner, mener kulturredaktør.

Tradisjonelle barnefilmer

IKKE ORIGINALMANUS: Traktoren Gråtass, Karsten og Petra og gjengen i «Trio» er kjente og kjære.

Foto: Scanpix

– Det er ikke bra for Norge som filmnasjon hvis man ikke klarer å øke andelen originalskrevne manus, sier kulturredaktør Alf Kjetil Walgermo i Vårt Land.

Alf Kjetil Walgermo

ETTERLYSER AMBISJONER: Kulturredaktør Alf Kjetil Walgermo mener for mange norske barnefilmprodusenter velger kjente og trygge konsepter og universer.

Foto: NRK

Når «Oskars Amerika» har kinopremiere i mars, blir det den første barnefilmen på seks år som er basert på et originalt manus, og ikke på tidligere barnefilmsuksesser.

Samtidig har det aldri tidligere vært flere norske barne- og ungdomsfilmer på kino.

– Trenger ambisiøse filmskapere

Kjente og kjære navn står i kø på lista over årets premierefilmer: Karsten og Petra, gjengen i «Trio» og traktoren Gråtass blir alle å se på kino i løpet av våren 2017.

– Vi trenger at ambisiøse filmskapere tar filmkunst for barn på alvor, og utvikler originale fortellinger, mener Walgermo.

Kulturredaktøren mener norske produsenter i for stor grad satser på kjente universer og konsepter.

– Dessverre blir det litt for ofte slik at man tar utgangspunkt i univers som er kjent fra før, enten det er bøker eller TV-serier, som allerede har et bredt publikum.

Etterlyser satsingsvilje

Torfinn Iversen

TAR TID: Regissør og manusforfatter Torfinn Iversen har brukt mange år på å bringe «Oskars Amerika» til filmlerretet.

Foto: NRK

– Det har vært vanskelig å få finansiering, og det har tatt ganske mange år, forteller Torfinn Iversen, som står bak både manus og regi på «Oskars Amerika».

Han gir utholdende støttespillere æren for at finansieringen omsider kom på plass.

– Det har nok å gjøre med at produsenter satser på ting som er trygt og kjent. Derfor går det også lang tid mellom hver originalskrevne barnefilm.

– Hva må til?

– Først og fremst trenger vi produsenter som tør å satse på originalskrevne universer, mener Iversen.

Forventer flere filmer fremover

Sveinung Golimo

VARSLER BEDRING: Sveinung Golimo i NFI håper satsingen på flere originalskrevne filmer skal bære frukter i årene som kommer.

Foto: NRK

Avdelingsdirektør Sveinung Golimo ved Norsk filminstitutt sier det er en kjent problemstilling at barne- og ungdomsfilmprodusenter går for kjente univers.

– Det er veldig dyrt å produsere en film, og store investeringer som skal gjøres. Dermed blir det fort til at man satser på noe som er trygt og kjent.

Golimo innrømmer at det har gått altfor lang tid siden forrige gang et originalmanus fant veien til filmlerretet, men er trygg på at det ikke skal gå seks år til neste gang.

– Vi har hatt et prosjekt over flere år for å utvikle flere originale barnefilmer, og håper å se resultater fremover.

– Ser NFI på originalskrevne filmer som risikoprosjekt?

– I de støtteordningene der vi gjør kunstneriske vurderinger, er det en fordel med originalskrevne manus. Men innenfor de kommersielle støtteordningene, sitter det nok litt lengre inne, sier Golimo.

Kulturstrøm

 • Homofile scener sensurert i Kina

  Da «Bohemian Rapsody» hadde premiere i Kina i helga var seks scener sensurert bort. Siden kinesisk sensur forbød homofilt innhold i film og tv-serier i 2016 har LHBT-miljøet sett på denne kinopremieren som en seier. Men over to minutter med homofilt innhold og scener som forteller om AIDS er klippet bort. Blant to menn som kysser, og dialoger hvor ordet gay blir brukt, skriver CNN.

  Bohemian Rhapsody
  Foto: Twentieth Century Fox Norway
 • H&M satser på luksus og på nett

  Fire butikk-kjeder eid av H&M-gruppen åpner butikker på nett i Norge. Arket, Weekday og Monki kom i forrige uke. High street-kjeden Cos er like rundt hjørnet, også med butikk i det nye Valkyrien-prosjektet i Oslo (bildet), skriver Melk&Honning.

  Valkyrien rehabilitert på Majorstua
  Foto: NCC
 • Ny strømmetjeneste fra Apple

  TV+ heter den nye kanalen til Apple som ble annonsert av sjefen Tim Cook (bildet) i dag. Innholdet blir originale tv-programmer. Blant annet er «The Morning Show», et morgen tv-drama med Jennifer Aniston and Reese Witherspoon under utvikling. Det er også en ny versjon av Stephen Spielbergs «Amazing Stories» og filmatiseringen av Isaac Asimovs bokserie «Foundation». TV+ blir en reklamefri betal-tjeneste i den nye versjonen av Apple TV-appen som kommer i mai, skriver TechCrunch etter pressekonferansen.

  Apple CEO Tim Cook presenterer Apple TV+
  Foto: Tony Avelar / AP