Seinfeld lanserer nettjeneste

Komiker Jerry Seinfeld er redd for å bli glemt. Han lanserer derfor en nettside hvor han legger ut høydepunktene fra sin 36 år lange humorkarriere.

Jerry seinfeld

Jerry Seinfeld har brukt lang tid på å plukke frem de beste klippene fra karrieren.

Foto: SHANNON STAPLETON / Reuters

Etter en lang og innholdsrik karriere tar en av verdens mest kjente komikere skrittet over på nett. Jerry Seinfeld lanserer JerrySeinfeld.com 6. mai og vil bruke nettstedet til å legge ut høydepunktene så langt.

57-åringen startet som stand-up-komiker på midten av 70-tallet og sitter på et stort arkiv bestående av kjente og ukjente opptak. Og det var en langsiktig tanke som førte til at han satte i gang nettprosjektet.

– Hvor skal alt stoffet mitt være når jeg dør? Det vil jo bare forsvinne for all tid om jeg ikke gjør noe for å bevare det.

– Jeg skjønte at jeg burde sortere ut det jeg vil ta vare på før jeg er borte og noen andre gjør det for meg, forklarer Seinfeld i et intervju med New York Times.

Les også: Seinfeld-gjengen samles

1000 Seinfeld-klipp

Seinfeld

'Seinfeld' står som en av de beste humorseriene gjennom historien. Jerry Seinfeld skrev alle episodene sammen med Larry David.

Foto: HO / REUTERS

Komikeren dykket ned i arkivet og kom opp igjen med over 1000 klipp med stand-up, tv-klipp og intervjuer fra starten av karrieren og til i dag.


Et av de eldste klippene viser tv-debuten til den da 23-år gamle Jerry Seinfeld. Komikeren stiller på scenen med store briller, slengbukser, enorme ”hanglidere” på skjorta og en utpreget New York-aksent som senere har blitt en god del nedslipt.

Han brukte flere måneder på å samle inn, sortere og digitalisere tapene. Nå ser han på mulighetene for å bruke nettet til å utvikle nye ideer.

– Hvorfor skal jeg prate med en TV-sjef og høre hva de mener?, spør han retorisk. – Har jeg en ide til en TV-serie, kan jeg bare legge det på nett og få tilbakemeldinger fra de som ser på i stedet.

Les også: Seinfeld har håvet inn 18 milliarder

Uaktuelt med Twitter

Jerry Seinfeld

Seinfeld har konsentrert seg om stand-up-klipp og venter med å legge ut høydepunkt fra TV-karrieren.

Foto: TV3

Utviklerne av nettprosjektet forøskte å lokke Seinfeld over til å bruke både Twitter og til å blogge på nettsiden. Men dette var ikke aktuelt.

– Alle driver med de greiene der fordi det er enkelt. Jeg har lyst til å vise frem ting jeg har gjort og som jeg jobbet hardt for å få til, sier han til New York Times.

Klipp fra den legendariske TV-serien «Seinfeld» vil ikke bli lagt ut i denne omgang da Jerry Seinfeld har konsentrert seg om sine stand-up-opptredener. Men han utelukker ikke at de kan komme på nett som del av et annet prosjekt.

Men komikeren mener åpenbart at det ikke er noe poeng i å forhaste seg med klippene. På åpningsdagen ligger det tre videoklipp ute, så med det tempoet vil det ta lang tid før alt som er samlet sammen er publisert på nett.

Kulturstrøm

 • Vikingtidsmuseum har blitt godkjent

  Vikingtidsmuseet på Bygdøy er godkjent av Plan og bygningsetaten.

  Det skriver Avisa Oslo.

  Statsbygg får tillatelse til å begynne oppføring av nytt museumsbygg og tilbygg til det eksisterende Vikingtidsmuseet på Bygdøy – som også skal rehabiliteres.

  Museet blir etter planen ferdigstilt i 2025/26.

  Det nye vikingskipmuseet
  Foto: Aart Architects / Statsbygg
 • Støtter demonstrasjon i Oslo

  Folk i kultursektoren gjennomfører i dag en demonstrasjon utenfor Stortinget. Det er en protest mot de strenge smitteverntiltakene som rammer scener og teatre over hele landet.

  Teatersjef Rolf Degerlund støtter alle dem som møter opp på Eidsvolls plass kl. 12.00 i dag. Ingen fra det samiske nasjonalteatret Beaivváš vil være der, da de står midt i prøver på stykket "Ellos eatnu! - Nullpunkt" som har premiere i Alta den 4. februar. Stykket omhandler en annen demonstrasjon, nemlig Alta-aksjonen som ble gjennomført for over 40 år siden.

  – Vi vet ikke om vi får gjennomført vår planlagte turné slik smitteverntiltakene er nå, sier en oppgitt Degerlund. Han sier det er ubegripelig at shoppingsentre kan ha over 200 mennesker inne samtidig, men ikke teatre.

  – Det er vel ikke dokumentert et eneste smittetilfelle i en teatersal hittil, sier Degerlund.

  Rolf Degerlund teatersjef ved Beaivváš Sámi Teahter
  Foto: Frode Grønmo / NRK