Hopp til innhold

Seinfeld lanserer nettjeneste

Komiker Jerry Seinfeld er redd for å bli glemt. Han lanserer derfor en nettside hvor han legger ut høydepunktene fra sin 36 år lange humorkarriere.

Jerry seinfeld

Jerry Seinfeld har brukt lang tid på å plukke frem de beste klippene fra karrieren.

Foto: SHANNON STAPLETON / Reuters

Etter en lang og innholdsrik karriere tar en av verdens mest kjente komikere skrittet over på nett. Jerry Seinfeld lanserer JerrySeinfeld.com 6. mai og vil bruke nettstedet til å legge ut høydepunktene så langt.

57-åringen startet som stand-up-komiker på midten av 70-tallet og sitter på et stort arkiv bestående av kjente og ukjente opptak. Og det var en langsiktig tanke som førte til at han satte i gang nettprosjektet.

– Hvor skal alt stoffet mitt være når jeg dør? Det vil jo bare forsvinne for all tid om jeg ikke gjør noe for å bevare det.

– Jeg skjønte at jeg burde sortere ut det jeg vil ta vare på før jeg er borte og noen andre gjør det for meg, forklarer Seinfeld i et intervju med New York Times.

Les også: Seinfeld-gjengen samles

1000 Seinfeld-klipp

Seinfeld

'Seinfeld' står som en av de beste humorseriene gjennom historien. Jerry Seinfeld skrev alle episodene sammen med Larry David.

Foto: HO / REUTERS

Komikeren dykket ned i arkivet og kom opp igjen med over 1000 klipp med stand-up, tv-klipp og intervjuer fra starten av karrieren og til i dag.


Et av de eldste klippene viser tv-debuten til den da 23-år gamle Jerry Seinfeld. Komikeren stiller på scenen med store briller, slengbukser, enorme ”hanglidere” på skjorta og en utpreget New York-aksent som senere har blitt en god del nedslipt.

Han brukte flere måneder på å samle inn, sortere og digitalisere tapene. Nå ser han på mulighetene for å bruke nettet til å utvikle nye ideer.

– Hvorfor skal jeg prate med en TV-sjef og høre hva de mener?, spør han retorisk. – Har jeg en ide til en TV-serie, kan jeg bare legge det på nett og få tilbakemeldinger fra de som ser på i stedet.

Les også: Seinfeld har håvet inn 18 milliarder

Uaktuelt med Twitter

Jerry Seinfeld

Seinfeld har konsentrert seg om stand-up-klipp og venter med å legge ut høydepunkt fra TV-karrieren.

Foto: TV3

Utviklerne av nettprosjektet forøskte å lokke Seinfeld over til å bruke både Twitter og til å blogge på nettsiden. Men dette var ikke aktuelt.

– Alle driver med de greiene der fordi det er enkelt. Jeg har lyst til å vise frem ting jeg har gjort og som jeg jobbet hardt for å få til, sier han til New York Times.

Klipp fra den legendariske TV-serien «Seinfeld» vil ikke bli lagt ut i denne omgang da Jerry Seinfeld har konsentrert seg om sine stand-up-opptredener. Men han utelukker ikke at de kan komme på nett som del av et annet prosjekt.

Men komikeren mener åpenbart at det ikke er noe poeng i å forhaste seg med klippene. På åpningsdagen ligger det tre videoklipp ute, så med det tempoet vil det ta lang tid før alt som er samlet sammen er publisert på nett.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.