Hopp til innhold

Åsne Seierstad saksøkes igjen

Shah Muhammad Rais saksøker både Åsne Seierstad og forlaget for boken Bokhandleren i Kabul. Rais krever en halv million kroner i erstatning.

Åsne Seierstad

Åsne Seierstad og forlaget hennes ble dømt i tingretten for å ha krenket privatlivets fred i boken 'Bokhandleren i Kabul'. De ble frikjent i Borgarting lagmannsrett i desember 2011.

Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB scanpix

– Bokhandleren har ennå ikke fått prøvd sin sak for norsk domstol, selv om krenkelsene mot ham ble publisert i 2003, sier advokat Per Danielsen til Nettavisen.

Bokhandleren krever erstatning for Åsnes omtale av han på sidene 21 og 186 i boken.

Kravet hans er på en halv million kroner pluss saksomkostninger, opplyser Per Danielsen til NRK.no.

– Shah Muhammad Rais fikk aldri prøvet sin sak for retten. Det som utspilte seg tidligere var kun forspillet til hans sak. Det var en prøvesten. Nå kommer hovedsaken, sier Danielsen til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Åsne Seierstad og den afghanske bokhandleren Shah Mohammad Rais

Åsne Seierstad og den afghanske bokhandleren Shah Mohammad Rais har vært uenige om boken 'Bokhandleren i Kabul' siden 2003.

Foto: Berit Roald og Tore Meek / Scanpix

Ærekrenkelser og ryktespredning

Forfatter og journalist Åsne Seierstad (44) ble verdenskjent da hun kom ut med boken Bokhandleren i Kabul i 2002.

Etter at det norske ukebladet KK i 2003 lot bokhandler Shah Mohammad Rais lese en engelsk utgave av boken, reagerte han kraftig. Han truet Seierstad med søksmål for ærekrenkelse og ryktespredning.

– Jeg er lei meg for at han har tatt det på denne måten. Og jeg er lei meg for at han ikke fikk lese boka før den kom på engelsk, uttalte Åsne Seierstad til NRK i 2003.

Siden da fulgte flere runder i rettsapparatet. Først saksøkte kona til bokhandleren, Suraia Rais, forfatteren. Hun vant frem i tingretten, men tapte i lagmannsretten. Anken til Høyesterett ble nektet fremmet.

Måtte stille med økonomisk sikkerhet

Per Danielsen

Advokat Per Danielsen representerer bokhandleren Shah Muhammad Rais. Danielsen har spesialisert seg på injuriesaker, særlig de som har vært rettet mot media.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Resten av familien prøvde senere å stille forfatteren for retten, men klarte ikke å stille med nødvendig økonomisk sikkerhet, som var på 800.000 kroner.

Familien har også klaget inn saken for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Haag.

Per Danielsen, advokaten til Shah Muhammad Rais, sier at kravet om sikkerhet vil bli lavere denne gangen.

– Det vil bli lavere, siden det sist gang var hele familien som sto som saksøkere og søksmålet gjaldt hele boken. Denne gangen er det bare Shah Muhammad Rais som saksøker og det dreier seg om to helt konkrete forhold. Det vil bli opp til retten å bestemme hvor høyt kravet om økonomisk sikkerhet blir denne gangen, sier Danielsen til NRK.no.

Cato Schiøtz representerer Åsne Seierstad og forlaget Cappelen Damm, men ønsker ikke å kommentere saken til Nettavisen. NRK.no har prøvd å kontakte Schiøtz, uten å lykkes.

– Boken kom ut for snart ti år siden, og dette har vært en lang kamp med mange delspørsmål. Vi får tro den nå er endelig avsluttet. Dette er en seier for ytringsfriheten og for denne typen dokumentarbøker, uttalte Schiøtz da Høyesterett avviste å mellom forfatteren Åsne Seierstad og kona til bokhandleren i Kabul i 2012.

NRK.no har prøvd å komme i kontakt med Åsne Seierstad, uten å lykkes.

Kulturstrøm