Seier til Steely Dan i Molde

Årets publikumsartister i Molde var Elvis Costello med Allen Toussaint og Steely Dan. Det var et usedvanlig klokt valg!

Steely Dan på Moldejazz 2007

BLOWN AWAY: Steely Dan fikk det til å koke blant de 8.000 tilstedeværende under årets Moldejazz.

Foto: Per Ole Hagen / NRK

Alt om: Sommerens festivaler!

Premetrekning: Dine festivalbilder på nrk.no!

 

Steely Dan på Moldejazz 2007
Foto: Per Ole Hagen / NRK

Moldefestivalen har fått mye kritikk for å bruke toppnavn innen pop og rock for å trekke publikum til Romsdalsmuseet.

I år er det ingen grunn til kritikk, med artister som Steely Dan og Elvis Costello sammen med Allen Toussaint som har så mange jazz og blueselementer i seg at de trygt forsvarer sin plass på en jazzfestival.

Steely Dan er bandet folk enten elsker for sine sofistikerte og gjennomarrangerte og -produserte låter, eller er totalt likegyldig og ofte sterkt avvisende til. På Romsdalsmuseet torsdag kveld var 90 prosent av publikum av første kategori, og det bidro sterkt til stemningen.

Sofistikert jazzrock

De to etter hvert eldre herrene Donald Fagen og Walter Becker er kjent for en musikalsk krysning av jazz og rock med arrangementer og et lydbilde som ingen siden har klart å etterligne.

På plate har de brukt kremen av amerikanske studiomusikere, og det er ingen enkel oppgave å skulle gjenskape dette live.

Steely Dan på Moldejazz 2007
Foto: Per Ole Hagen / NRK

På scenen er Fagen og Becker mildt sagt lite karismatiske. Donald Fagen stilte i svart skinnfrakk, mistenkelig lik Herr Flick fra «'Allo, 'Allo!». Vakker er han ikke, men han har vel en av rockens mest karakteristiske stemmer, så alt er tilgitt.

Walter Becker er ingen stor sanger, men han kom rimelig bra fra sin ene vokalprestasjon på Haitian Divorce.

Fantastisk låtkatalog

Steely Dan beviste at låtene fra 70-tallet fortsatt holder mål, dessuten klarte de den ikke helt enkle kunsten å fremføre låtene på en måte som gjorde at man kjente igjen alle detaljer fra platene uten at det ble dårlige kopier.

Repertoaret var tatt fra 70-tallsplatene deres, med ett unntak, «Godwacker» fra Everything Must Go fra 2003. Ellers var Katy Lied, Can’t Buy A Thrill, Countdown To Ecstasy og mesterverkene The Royal Scam, Aja og Gaucho alle representert.

Imponerende musikere

Konserten startet med et instrumentalnummer med bandet, 10 mann sterkt, med fantastiske musikere på alle instrumentene.

Steely Dan på Moldejazz 2007
Foto: Per Ole Hagen / NRK

Deretter kom de to herrene inn sammen med kordamene og satte i gang med «Time Out Of Mind» fra Gaucho. Etter den kom «Bad Sneakers» fra Katy Lied, og da de fortsatte med «Hey Nineteen» - også den fra Gaucho - var publikum i kok.

Halvannen time ekstase

Derfra og ut fulgte en ønskekonsert for alle de 8.000 Steely Dan-fansene, og de ga seg ikke før etter halvannen time, og da med to ekstranumre - «FM» og «My Old School».

Som scenisk og show var det en temmelig ordinær seanse. Som musikalsk fremføring var det en av de beste konsertene jeg har vært på og det er vanskelig å finne noe negativt. Det eneste må være at de ikke spilte «Babylon Sisters»!

Steely Dan på Moldejazz 2007
Foto: Per Ole Hagen / NRK

 

Kulturstrøm

 • Idol-vinner kritiserer kontraktene

  Ingvar Olsen, som vant Idol i 2004, sier til Dagbladet at han er kritisk til årets kontrakter for deltakerne. Avisen skrev tirsdag at deltakerne må skrive under en opsjonskontrakt, som Musikernes Fellesorganisasjon mener er urimelig. I fjor løste Sony Music Olsen fra platekontrakten, til tross for at de hadde rett til å holde på ham i to år til. TV2 og produksjonsselskapet Fremantle sier til Dagbladet at de ikke ønsker å kommentere Olsens uttalelser. – Jeg tenker uansett at det er en big deal hvis Universal Music vil ha meg. Uansett hvilken avtale det er så er det bedre enn ingenting, sier Zino Mohammad som er blant årets Idol-deltakere.

  Idol Finale Program 2
  Foto: Thomas Reisæter/ Tv2 / TV 2
 • Marius Neset og KORK

  Marius Neset kom feiende inn på jazzscenen allerede som tenåring, og siden har han vært en av våre mest ettertraktede og omtalte jazzmusikere. Denne uken har han inntatt NRK Store studio for konsert og plateinnspilling med egne låter i heftige arrangement. Følg strømmen direkte kl. 19.

  Jazzkometen Marius Neset med band og fullt orkester direkte fra Store studio. Egne låter i hardtslående orkesterarrangement.
Marius Neset, saksofon - Petter Eldh, bass - Anton Eger, trommer - Ivo Neame, piano - Geoffrey Paterson, dirigent

Flere kulturnyheter