NRK Meny
Normal

Seersuksess for arrangerte ekteskap

Danmarks Radio har fått sin «Trekant» med virkelighetsserien «Gift ved første blikk» på DR3, der seks personer må gifte seg med en ukjent person første gang de møtes.

Jonas og Lykke på bryllupsreise, Gift ved første blikk

Jonas og Lykke har bare kjent hverandre i 24 timer når de våkner opp dagen etter bryllupet. Da bærer det videre på bryllupsreise til Paris!

Foto: DR3

I likhet med NRKs kontroversielle program «Trekant» møtte serien kraftig kritikk før den ble sendt, og i likhet med den norske serien endte premieresendingen med seersuksess for nisjekanalen DR3. Tallene for den andre episoden var enda høyere.

– Med 121.000 seere og en økning i seerandelen på kanalen med 495 prosent, representerer dette et vendepunkt for DR3. «Gift ved første blikk» er også det mest sette programmet i DRs catch-up-tjeneste, uttaler kanaldirektør Irene Strøyer i en pressemelding.

Også TV-anmelderne likte det de så, Berlingske Tidende gir serien terningkast fem.

Gift ved første blikk, DR3, Lykke

Lykke prøver brudekjoler. Fortsatt vet hun ikke hvem hun skal gifte seg med.

Foto: DR3

Møtes på bryllupsdagen

Men der slutter også likhetene. For mens «Trekant» var et program om seksualopplysning, handler «Gift ved første blikk» om arrangerte ekteskap. Mens andre datingprogrammer lar mennesker treffes for å se om det oppstår følelser, starter den danske rikskringkasteren i andre enden.

Serien kan sees i DRs nett-TV, også fra Norge (uten tekst, naturligvis).

Les også: Redd ekteskapet på 21 minutter

Blant en gruppe på 20 enslige dansker har en parterapeut, antropolog, prest og analytisk sexolog plukket ut tre par de mener passer godt sammen. Første gang de møtes er i vielsen på rådhuset. Deretter følger kameraene de tre nygifte parene gjennom bryllupsreisen, hvetebrødsdagene og hverdagslivet. Etter én måned evalueres ekteskapet: Har det oppstått kjærlighet, eller skal paret be om skilsmisse?

– Det er et interessant eksperiment, men jeg tror likevel ikke dette er måten å gjøre det på. Dette er mer god TV-underholdning enn et ekteskapstiltak, sier samlivsterapeut Frode Thuen til NRK.no.

Han legger til at han ikke har sett det aktuelle programmet.

Les også: – Ikke reis på kjærlighetsferie hvis forholdet skranter

Korte TV-forhold

Til tross for tilsynelatende kyndig spleisevirksomhet fra hele fire Kirsten Giftekniver, ser ikke Thuen for seg at så mange vil finne varig kjærlighet på denne måten. Selv om man kanskje i utgangspunktet skulle tro at parene i det minste har bedre premisser enn andre TV-forhold.

– Vi har jo sett at slike TV-forhold stort sett er av kortere varighet. Det har noe med at det blir en veldig spesiell setting foran kameraene, og folk finner ut at virkeligheten er annerledes når kameralampene skrus av, forklarer samlivseksperten.

– I dette tilfellet er rammen enda mer spesiell siden de blir spleiset av såkalte eksperter som kobler mennesker sammen på bakgrunn av holdninger, verdier, interesser og personlighetstrekk. Men det er bare en liten del av bildet, hva det er som gjør at kjærlighet faktisk oppstår er vanskelig å forutsi, påpeker Frode Thuen.

Les også:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Martin, Gift ved første blik

Martin venter på at bruden skal skride inn i rettssalen der vielsen skal skje. Hvordan ser hun egentlig ut?

Foto: DR3

Moralsk forkastelig

Flere har kritisert Danmarks Radio for å gjøre ekteskapet til underholdning, og enkelte mener også det er moralsk forkastelig av en rikskringkaster å lage et program om arrangerte ekteskap.

– Jeg liker ikke at Danmarks Radio lager underholdning på noe så alvorlig som det å inngå ekteskap. De oppfordrer folk til å handle med hodet under armen på en så viktig beslutning, sier familiepolitisk talskvinne Mette Hjermind Dencker i Dansk Folkeparti til DR2 Morgen.

Les også: – Kjælenavn ødelegger sexen

DRs mediedirektør Gitte Rabøl avviser at Danmarks Radio tuller med ekteskapet, men forstår at noen reagerer på konseptet.

– Faktisk tar vi ekteskapet svært alvorlig i denne serien, og de unge som er med tar det enda mer seriøst. Faktum er at det er cirka 1,5 millioner enslige i Danmark, og 40 prosent av de som blir gift, blir skilt igjen, påpeker Rabøl.

Tror på arrangerte ekteskap

Samlivsterapeut Frode Thuen er ikke blant dem som først og fremst reagerer på aspektet ved at ekteskapene er arrangerte. Han mener derimot at frivillige, arrangerte ekteskap ofte kan fungere bra.

– Det er imidlertid noe helt annet med foreldre som har kjennskap til sine barn, og de forpliktelsene barna føler de har til å få det til å fungere, enn ved ekteskap som blir arrangert av en TV-kanal.

Det er ingenting som tyder på at NRK har planer om å lage en norsk versjon av serien per i dag. Programutvikler Ole Hedemann i NRK forteller at han ikke har sett den danske serien, men sier konseptet ikke nødvendigvis er unikt.

– Kjærlighet er et stort tema innenfor konseptutvikling. Du har noen som bare er rene underholdningsprogrammer, som den asiatiske serien «arrange me a wedding», og et israelsk konsept der naboer skal hjelpe foreldrene med å få giftet bort datteren. På den andre siden har du de mer alvorlige programmene, for eksempel «Bør de gifte seg», som sendes på NRK senere i høst, forteller Hedemann.

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).