- Kneipps grove brød var flatere, tyngre og inneholdte bare grovt mel. Men det holdt seg dessto lengre enn dagens kneipp og var godt på smak. Jeg tror ikke Kneipp hadde godkjent dagens mer finkornede kneippbrød, sier matjournalist Aase Strømstad.
Bøker om brød og kurbad
Sebastian Kneipp skrev flere bøker med oppskrifter på sunt bakverk, mange av dem myntet på bakerne rundt om på kontinentet.
Sebastian Kneipp talte ikke bare om et sunt liv for almuen fra prekestolen. Han startet også en rekke kurbad for "sjelelig og fysisk velvære"...
Kneipp var også opptatt av fysisk velvære ellers.
Flere kurbad ble bygget på begynnelsen av 1800-tallet,-med et helt klart formål: En sunn sjel i et sunt legeme.
Er du heldig, kan du finne bøker om Kneipps berømte
grovbrød og vannkurer den dag i dag. De ble gitt ut i store opplag på 1800-tallet.
SLIK BAKER DU 1800-TALLS KNEIPP
(oppskriften er hentet fra boka "Smaken av et navn" av Merete Lie Hoel og Aase Strømstad)
Brødet skulle være grovt, ifølge ernæringspresten Kneipp...
Norges mest solgte brød er det blitt, det som kalles kneippbrød. Den gode dr. Kneipp ville nok ikke godkjenne dette brødet. Hans var bakt på bare grovt mel.
Det var et brød med mye smak og rikt på både jern, vitaminer fra B-gruppen og kostfiber. Alt dette trenger vi også i dag. Så hvorfor ikke bake "ekte" kneippbrød selv?
Oppskriften er for to brød i to enlitersformer:
50 g gjær
1 l skummet kulturmelk
2 ts salt
1 ss mørk sirup
3 ss olje
1 l fin sammalt rug
1 1/2 l sammalt hvete
1 dl hvetekli
I ovn ved 250 grader i 45-60 minutter
Ta melken ut av kjøleskapet så den får romtemperatur. Rør gjæren ut i melken. Tilsett salt, sirup, olje og så mye mel at det blir en fast og smidig deig. Elt den godt, gjerne i maskin. Dekk deigen med plast og la den heve i romtemperatur i 2-3 timer, eller kjølig natten over.
Elt igjen deigen, del den i to jevnstore emner, trill glatte brød som legges i smurte former. Dekk formene med plast og la brødene etterheve til de fyller formene, 20-30 minutter.
Prikk brødene, pensle dem med vann og dryss eventuelt på litt grovt mel. Stek brødene nederst i ovnen til de er gjennomstekte. Avkjøl dem på rist.
Brødene er godt egnet til frysing.