NRK Meny
Normal

Se universet på nært hold?

The European Space Agency søker norske astronauter. Se hvordan du kan søke!

Romferge.

Klarer du opptaksprøvene fra ESA, kan du snart befinne deg i en sånn en. Dette er romfergen Discovery som nærmer seg den internasjonale romstasjonen (ISS) i fjor.

Foto: NASA / AP

Kanskje blir det nettopp deg som får muligheten til å spenne deg fast i astronautstolen og skytes ut i rommet med hastigheter opp mot åtte kilometer i sekundet.

- I mai 2008 vil the European Space Agency for aller første gang lete i alle sine 17 medlemsland etter de beste kandidatene, sier Michel Tognini, tidligere astronaut og leder for Det europeiske astronautsenteret.

Flink og smart

Skal du nå opp i rommet bør du imidlertid i alle fall ha en universitetsgrad, eller tilsvarende, i en naturvitenskap som fysikk, biologi, kjemi eller matematikk. Ingeniørutdannelse eller medisinstudier fungerer også fint.

Mir.

De russiske kosmonautene Alexander Viktorenko t.v., Anatoly Solovyov i midten, Alexander Kaleri til høyre, franskmannen Michel Tognini på toppen. Bildet er tatt ombord på romstasjonen MIR i august 1992.

Foto: AP

Og som The European Space Agency (ESA) skriver på sine nettsider:

- Uansett hva det er du har studert, så bør du være god til det.

Den fysiske og psykisk formen din bør også være konkurransedyktig.

Rekrutterer gjerne

ESAs astronauter arbeider i dette øyeblikk i Columbus-laboratoriet ombord på den Internasjonale Romstasjonen (ISS). Nå starter nyrekrutteringen.

- Vi ønsker å finne førsteklasses menn og kvinner i Europa for å gjøre oss klare til å møte utfordringene med benyttelsen av ISS og bemannet utforskning av solsystemet vårt i det 21. århundret, sier Tognini.

For å kunne skytes opp i rommet en gang i 2009, må du i tillegg gjennom en hard ansettelsesprosess i seks trinn.

  1. Screening: Det første trinnet i den formelle søkeprosessen skjer på internett.
  2. Søkerne må bestå den samme medisinske undersøkelsen som private flypiloter. Godkjennelsen må være utstedt av en lege som har autorisasjon til å gjøre dette.
  3. Det vil være to trinn med psykologisk og ferdighetsrelatert evaluering, inkludert tester av atferdsmessige og kognitive ferdigheter.
  4. Medisinsk evaluering: Denne prosessen inkluderer klinisk undersøkelse utført av spesialister innenfor fly- og romfartsmedisin og andre kliniske spesialister. I tillegg kommer screeningtester i laboratorium og spesialprosedyrer.
  5. Formelt intervju: Som potensielle ansatte i ESA, vil astronautkandidatene bli presentert for en utvalgskomite fra ESA for videre profesjonell vurdering.
  6. De endelige ansettelsene vil kunngjøres offentlig i 2009.

Til Køln

Torgnini.

Michel Tognini på vei opp i romfergen Colombia i juli 1999.

Foto: NASA / AP

Deretter vil de utvalgte kandidatene bli en del av det europeiske astronautkorpset og starte grunnleggende opplæring på European Astronaut Centre (ESA-EAC) i Køln i Tyskland.

Vil du ut i det store vakuum bør du som vordende astronaut ha merket deg datoen 19. mai, da begynner opptaksprosessen.

Her kan du søke: The European Space Agency (ESA)