Hopp til innhold

Se ti av forslagene til nytt vikingtidsmuseum

107 bidrag ble sendt inn til Statsbyggs åpne plan- og designkonkurranse om nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy. Se noen av forslagene her.

Forslag til nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy

1 AV 107: Dette er et av 107 bidrag Statbygg fikk til hvordan et nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy kan bli seende ut. NRK har ikke fått vite hvem som har sendt inn forslagene.

Foto: Statsbygg

Forslag til nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy
Foto: Statsbygg

På onsdag gikk fristen ut for å sende inn utkast til den åpne arkitektkonkurransen om et nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy.

Statsbygg mottok hele 107 bidrag fra arkitekter i både inn- og utland, og vi har valgt ut de ti mest spektakulære. Alle forslagene er anonyme.

I tillegg til å følge fastsatte krav fra Statsbyggs gikk oppgaven ut på å designe et museum på til sammen 13 000 kvadratmeter, hvor av 9 300 kvadratmeter skal være nybygg.

Kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim, forteller at de er kjempefornøyde med så mange bidrag.

– Det er ikke helt overraskende for vi har forstått at det er en kjempeinteresse rundt dette prosjektet. Vi er likevel kjempefornøyde med at så mange er med, sier hun.

Spennende prosjekt

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh

FORNØYD: Kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim, er kjempefornøyd med å ha fått inn 107 bidrag til arkitektkonkurransen.

Foto: Mette Randem / Mette Randem

Njaa Aschim beskriver prosjektet som ressurskrevende men også veldig spennende.

– Dette var en ressurskrevende oppgave som krevde mye. Det var mye som skulle legges til rette for og ble en ekstraoppgave for dem som sendte inn. Det er mye ulønnet arbeid, sier hun.

– Det som gjør oppgaven spennende er selve historien til gjenstandene og at prosjektet er utfordrende å løse. I tillegg fikk du en frihet til å finne en ny form for arkitektur. Selv om vi har lagt føringer i programmet rundt hva vi krever, kunne arkitektene gjøre mye som de ville, sier hun.

Ifølge Statsbyggs nettsider skulle det legges vekt på gjennomførbarhet, arkitektonisk kvalitet, hensynet til kulturminner, overordnet utstillingskonsept og miljøløsninger.

Det nåværende vikingskipshuset ble tegnet av arkitekten Arnstein Arneberg i 1913. Det nye anlegget vil bli tre ganger større enn det eksisterende museet på Bygdøy.

Viktig museum

Vikingtidsmuseet på Bygdøy er et av de mest besøkte museene i Norge og inneholder gjenstander vi er alene om i verden å ha. Det tror Njaa Aschim har appellert for mange.

– Museet har gjenstander som forteller vår historie langt tilbake. Dette er skjøre gjenstander som skal tas vare på for fremtiden, og utfordringene med dette i tiden under konkurransen og byggingen av det nye museet tror jeg appellerer.

Avstandsbilde av Den Norske Opera, med vann i forgrunnen

SNØHETTA: Det ble også holdt arkitektkonkurranse da Den Norske Opera skulle bygges. Der gikk norske Snøhetta av med seieren blant 242 innsendte forslag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Da det ble holdt arkitektkonkurranse for Operaen, ble det sendt inn 242 forslag. Der gikk som kjent Snøhetta av med seieren.

Avgjørelse i mars

Juryen skal samles etter jul og bruke ett par måneder på å finne de beste bidragene. I mars skal inntil tre vinnere kåres.

– Disse vil da bli invitert til forhandlinger med Statsbygg, hvor vi skal se på gjennomførbarheten til prosjektene, sier Njaa Aschim.

Kulturstrøm

 • Fitness-guru Richard Simmons er død

  Fitness-guru Richard Simmons er død, det melder flere amerikanske medier. Han ble funnet død i sitt eget hjem. Han var også kjent for å være stemmeskuespiller og radiovert.

  Richard Simmons
  Foto: Richard Shotwell / AP
 • Ny «Euphoria»-sesong spilles inn på nyåret

  Etter måneder med spekulasjoner er det endelig bestemt at det blir en ny sesong av braksuksessen «Euphoria», skriver NTB.

  Ungdomsserien har blitt en av verdens mest populære TV-serier de siste årene. Det er tre år siden forrige sesong ble lansert.

  Nå skriver Hollywood Reporter produksjonen av en ny sesong går i gang i januar 2025.