Se ti av forslagene til nytt vikingtidsmuseum

107 bidrag ble sendt inn til Statsbyggs åpne plan- og designkonkurranse om nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy. Se noen av forslagene her.

Forslag til nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy

1 AV 107: Dette er et av 107 bidrag Statbygg fikk til hvordan et nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy kan bli seende ut. NRK har ikke fått vite hvem som har sendt inn forslagene.

Foto: Statsbygg

Forslag til nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy
Foto: Statsbygg

På onsdag gikk fristen ut for å sende inn utkast til den åpne arkitektkonkurransen om et nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy.

Statsbygg mottok hele 107 bidrag fra arkitekter i både inn- og utland, og vi har valgt ut de ti mest spektakulære. Alle forslagene er anonyme.

I tillegg til å følge fastsatte krav fra Statsbyggs gikk oppgaven ut på å designe et museum på til sammen 13 000 kvadratmeter, hvor av 9 300 kvadratmeter skal være nybygg.

Kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim, forteller at de er kjempefornøyde med så mange bidrag.

– Det er ikke helt overraskende for vi har forstått at det er en kjempeinteresse rundt dette prosjektet. Vi er likevel kjempefornøyde med at så mange er med, sier hun.

Spennende prosjekt

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh

FORNØYD: Kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim, er kjempefornøyd med å ha fått inn 107 bidrag til arkitektkonkurransen.

Foto: Mette Randem / Mette Randem

Njaa Aschim beskriver prosjektet som ressurskrevende men også veldig spennende.

– Dette var en ressurskrevende oppgave som krevde mye. Det var mye som skulle legges til rette for og ble en ekstraoppgave for dem som sendte inn. Det er mye ulønnet arbeid, sier hun.

– Det som gjør oppgaven spennende er selve historien til gjenstandene og at prosjektet er utfordrende å løse. I tillegg fikk du en frihet til å finne en ny form for arkitektur. Selv om vi har lagt føringer i programmet rundt hva vi krever, kunne arkitektene gjøre mye som de ville, sier hun.

Ifølge Statsbyggs nettsider skulle det legges vekt på gjennomførbarhet, arkitektonisk kvalitet, hensynet til kulturminner, overordnet utstillingskonsept og miljøløsninger.

Det nåværende vikingskipshuset ble tegnet av arkitekten Arnstein Arneberg i 1913. Det nye anlegget vil bli tre ganger større enn det eksisterende museet på Bygdøy.

Viktig museum

Vikingtidsmuseet på Bygdøy er et av de mest besøkte museene i Norge og inneholder gjenstander vi er alene om i verden å ha. Det tror Njaa Aschim har appellert for mange.

– Museet har gjenstander som forteller vår historie langt tilbake. Dette er skjøre gjenstander som skal tas vare på for fremtiden, og utfordringene med dette i tiden under konkurransen og byggingen av det nye museet tror jeg appellerer.

Avstandsbilde av Den Norske Opera, med vann i forgrunnen

SNØHETTA: Det ble også holdt arkitektkonkurranse da Den Norske Opera skulle bygges. Der gikk norske Snøhetta av med seieren blant 242 innsendte forslag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Da det ble holdt arkitektkonkurranse for Operaen, ble det sendt inn 242 forslag. Der gikk som kjent Snøhetta av med seieren.

Avgjørelse i mars

Juryen skal samles etter jul og bruke ett par måneder på å finne de beste bidragene. I mars skal inntil tre vinnere kåres.

– Disse vil da bli invitert til forhandlinger med Statsbygg, hvor vi skal se på gjennomførbarheten til prosjektene, sier Njaa Aschim.

Kulturstrøm

 • Kåret til årets redaktør

  Sjefredaktør Bjørn Kristoffer Bore i Vårt Land er årets redaktør i Oslo og Akershus. – Har gjort avisen tydeligere, skarpere og mer interessant, sier juryen. Bore begynte som sjefredaktør i avisen i mars i fjor. Prisen ble delt ut under årsmøtet til Oslo Redaktørforening mandag (NTB).

  Bjørn Kristoffer Bore
  Foto: Adrian Nielsen / Vårt Land / NTB Scanpix
 • Larry King (86) lager podkast

  I «The Millionth Question» skal amerikaneren intervjue et knippe kjente mennesker, melder TT. Hvem som stiller opp er så langt ikke avklart, men ifølge Rolling Stone står navn som Michael Jordan, Donald Trump og immunologen Anthony Fauci på ønskelisten. Etter 25 år på CNN takket programmet «Larry King Live» av i 2010. Programlederen ble rammet av slag i fjor, men han understreker at han kjenner seg så pass frisk at han gjerne vil fortsette med det han er flink til (NTB).

  Larry King
  Foto: Rodin Eckenroth / AFP/Scanpix
 • Drive in-arrangør konkurs

  Bary AS, det største norskeide selskapet innenfor sceneteknisk produksjon er konkurs. For å tilpasse seg i koronatider har de blant annet stått bak drive-in konsertene ved Norgers Varemesse i Lillestrøm. Nå er 45 ansatte uten jobb.