Hopp til innhold

Se ti av forslagene til nytt vikingtidsmuseum

107 bidrag ble sendt inn til Statsbyggs åpne plan- og designkonkurranse om nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy. Se noen av forslagene her.

Forslag til nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy

1 AV 107: Dette er et av 107 bidrag Statbygg fikk til hvordan et nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy kan bli seende ut. NRK har ikke fått vite hvem som har sendt inn forslagene.

Foto: Statsbygg

Forslag til nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy
Foto: Statsbygg

På onsdag gikk fristen ut for å sende inn utkast til den åpne arkitektkonkurransen om et nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy.

Statsbygg mottok hele 107 bidrag fra arkitekter i både inn- og utland, og vi har valgt ut de ti mest spektakulære. Alle forslagene er anonyme.

I tillegg til å følge fastsatte krav fra Statsbyggs gikk oppgaven ut på å designe et museum på til sammen 13 000 kvadratmeter, hvor av 9 300 kvadratmeter skal være nybygg.

Kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim, forteller at de er kjempefornøyde med så mange bidrag.

– Det er ikke helt overraskende for vi har forstått at det er en kjempeinteresse rundt dette prosjektet. Vi er likevel kjempefornøyde med at så mange er med, sier hun.

Spennende prosjekt

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh

FORNØYD: Kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim, er kjempefornøyd med å ha fått inn 107 bidrag til arkitektkonkurransen.

Foto: Mette Randem / Mette Randem

Njaa Aschim beskriver prosjektet som ressurskrevende men også veldig spennende.

– Dette var en ressurskrevende oppgave som krevde mye. Det var mye som skulle legges til rette for og ble en ekstraoppgave for dem som sendte inn. Det er mye ulønnet arbeid, sier hun.

– Det som gjør oppgaven spennende er selve historien til gjenstandene og at prosjektet er utfordrende å løse. I tillegg fikk du en frihet til å finne en ny form for arkitektur. Selv om vi har lagt føringer i programmet rundt hva vi krever, kunne arkitektene gjøre mye som de ville, sier hun.

Ifølge Statsbyggs nettsider skulle det legges vekt på gjennomførbarhet, arkitektonisk kvalitet, hensynet til kulturminner, overordnet utstillingskonsept og miljøløsninger.

Det nåværende vikingskipshuset ble tegnet av arkitekten Arnstein Arneberg i 1913. Det nye anlegget vil bli tre ganger større enn det eksisterende museet på Bygdøy.

Viktig museum

Vikingtidsmuseet på Bygdøy er et av de mest besøkte museene i Norge og inneholder gjenstander vi er alene om i verden å ha. Det tror Njaa Aschim har appellert for mange.

– Museet har gjenstander som forteller vår historie langt tilbake. Dette er skjøre gjenstander som skal tas vare på for fremtiden, og utfordringene med dette i tiden under konkurransen og byggingen av det nye museet tror jeg appellerer.

Avstandsbilde av Den Norske Opera, med vann i forgrunnen

SNØHETTA: Det ble også holdt arkitektkonkurranse da Den Norske Opera skulle bygges. Der gikk norske Snøhetta av med seieren blant 242 innsendte forslag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Da det ble holdt arkitektkonkurranse for Operaen, ble det sendt inn 242 forslag. Der gikk som kjent Snøhetta av med seieren.

Avgjørelse i mars

Juryen skal samles etter jul og bruke ett par måneder på å finne de beste bidragene. I mars skal inntil tre vinnere kåres.

– Disse vil da bli invitert til forhandlinger med Statsbygg, hvor vi skal se på gjennomførbarheten til prosjektene, sier Njaa Aschim.

Kulturstrøm

 • Artisten Tom Verlaine er død

  Artisten Tom Verlaine døde lørdag etter en kort tid med sykdom. Han ble 73 år gammel, skriver New York Times.

  Verlaine var trolig mest kjent som frontsanger, gitarist og låtskriver i bandet Television og albumet «Marquee Moon». Bandet brøt opp i 1978 før de samlet seg igjen i 1992. Samme år var bandet gjester i NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S.

  Verlaine hadde også en solokarriere.

  Han skrev blant annet sangen "Kingdom Come" på David Bowies ikoniske album Scary Monsters fra 1980.

  Hans egentlig navn er Thomas Miller, men tok artistnavnet Tom Verlaine inspirert av den franske poeten Paul Verlaine, skriver The Guardian.

  ifølge NTB står han på 56. plass på Rolling Stone magasins liste over de 100 beste gitarister gjennom tidene.

  Artist Tom Verlaine og bandet Television var gjester hos NRK i TV-programmet Gundersen & Grønlund A/S i 1992.
Lørdag 28. januar døde Tom Verlaine, 73 år gammel.
  Foto: Fra NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S
 • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

  Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

  Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
  året:

  – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

  I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

  – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

  Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

  Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

  Her er vinnerne i alle kategoriene:

  * Mote: Jenny Skavlan

  * Beauty: Leah Isadora Behn

  * Helse: Wasim Zahid

  * Sport og trening: Magnus Midtbø

  * Reiseliv: Julie Valsø

  * Underholdning: Johanne Massey

  * Livsstil: Julie Lorentzen

  * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

  * Mat: August og Martin

  * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

  * Gullpenn: Frida Marie Grande

  * Sterke mening: Kaveh Rashidi

  * Forbilde: Morten Marius Skau

  * Stjerneskudd: David Mokel

  * Business: Fæbrik

  * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

  * Årets influencer: Julie Lorentzen

  * Juryens hederspris: Emilie Nereng

  Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.