Se Rembrandt repareres – minutt for minutt

Nasjonalgalleriet i Nederland skal restaurere Rembrandts mest berømte verk mens publikum ser på – i museet eller på nett.

Rembrandts mesterverk Nattevakten

RESTAURERER MESTERVERK: Rembrandts "Nattevakten" skal få en etterlengtet oppfriskning.

Foto: Rijksmuseum

«Nattevakten» av den nederlandske kunstneren Rembrandt van Rijn, er blant verdens mest kjente malerier. Rembrandt ferdigstilte bildet i 1642 på oppdrag fra borgermesteren i Amsterdam, Frans Banninck Cocq, som selv er hovedfiguren.

Nå skal bildet restaureres. Og det skal skje mens publikum ser på. Arbeidet starter neste sommer.

Skal restaurere i glassbur

Det hele skal foregå inne i et spesialdesignet glassbur laget av den franske arkitekten Jean Michel Wilmotte. Inne i glassburet kan museets kunsteksperter arbeide med verket i et beskyttet miljø.

Glassburet rundt Rembrandts mesterverk.

REPARERES I GLASSBUR: Kunstekspertene skal jobbe mens folk ser på.

Foto: Rijksmuseum

Samtidig kan altså publikum som besøker museet selv se hvordan restaureringen foregår.

Alt skal også vises på nettsiden til det nederlandske nasjonalgalleriet, Rijksmuseum. Dermed kan kunstinteresserte over hele verden følge prosessen minutt for minutt.

Direktør Taco Dibbits studerer Nattevakten

Direktør Taco Dibbits ved Nederlands nasjonalgalleri studerer "Nattevakten"

Foto: Rijksmuseum

– Nattevakten tilhører oss alle. Det er derfor vi har bestemt oss for å gjennomføre restaureringen inne i selve museet, sier direktør Taco Dibbits ved Rijksmuseum i en pressemelding.

Storstilt jubileum

I 2019 er det 350 år siden Rembrandt døde. Det skal markeres stort i Nederland.

Først skal «Nattevakten» vises som det er, i en jubileumsutstilling sammen med alt museet har av malerier etter barokk-kunstneren. 400 i tallet. Deretter skal restaureringen være hovedverket i en ny utstilling, som varer ut året.

Maleriet er spesielt på flere måter. Det er det første og et av få bilder Rembrandt laget med militære motiv. Han er først og fremst kjent for å male landskap, portretter og bibelske tema. Det er et stort bilde og måler 3,35 x 4,26 meter.

Verket er så sentralt i kunsthistorien at da Rijksmuseum ble bygget i 1885 fikk «Nattevakten» et spesiallaget rom.

Kulturstrøm

  • Trommeslager i Offspring utestengt

    Trommeslager Pete Parada, i det amerikanske bandet The Offspring, sier han blir utestengt fra gruppa fordi han ikke har tatt koronavaksine. Parada opplyser på sin instagram-konto at det er en medisinsk årsak til at han ikke har blitt vaksinert mot korona. Han skriver også og han har var smittet av korona for ett år siden, og at han dermed har antistoffene mot viruset. – Dette er beklagelig og vanskelig å dele, men jeg vil gjerne forklare hvorfor dere ikke vil se meg i kommende show. Jeg ønsker også å dele min historie, slik at andre, som også opplever følelsen av å være utestengt og isolasjon, vet at de ikke er alene, skriver han.

  • Se Motorpsycho på Månefestivalen

    Få med deg Motorpsycho i storform når de framfører den 11 minutter lange «The Transmutation Of Cosmoctopus Lurker» fra deres plate «Kingdom of Oblivion», som kom ut senere i år. Opptaket er fra helgas musikkfestival i Gamlebyen i Fredrikstad, som fikk besøk av NRK Festivalsommer.

    Motorpsycho med «The Transmutation Of Cosmoctopus Lurker» under Månefestivalen i Fredrikstad.