Se Rembrandt repareres – minutt for minutt

Nasjonalgalleriet i Nederland skal restaurere Rembrandts mest berømte verk mens publikum ser på – i museet eller på nett.

Rembrandts mesterverk Nattevakten

RESTAURERER MESTERVERK: Rembrandts "Nattevakten" skal få en etterlengtet oppfriskning.

Foto: Rijksmuseum

«Nattevakten» av den nederlandske kunstneren Rembrandt van Rijn, er blant verdens mest kjente malerier. Rembrandt ferdigstilte bildet i 1642 på oppdrag fra borgermesteren i Amsterdam, Frans Banninck Cocq, som selv er hovedfiguren.

Nå skal bildet restaureres. Og det skal skje mens publikum ser på. Arbeidet starter neste sommer.

Skal restaurere i glassbur

Det hele skal foregå inne i et spesialdesignet glassbur laget av den franske arkitekten Jean Michel Wilmotte. Inne i glassburet kan museets kunsteksperter arbeide med verket i et beskyttet miljø.

Glassburet rundt Rembrandts mesterverk.

REPARERES I GLASSBUR: Kunstekspertene skal jobbe mens folk ser på.

Foto: Rijksmuseum

Samtidig kan altså publikum som besøker museet selv se hvordan restaureringen foregår.

Alt skal også vises på nettsiden til det nederlandske nasjonalgalleriet, Rijksmuseum. Dermed kan kunstinteresserte over hele verden følge prosessen minutt for minutt.

Direktør Taco Dibbits studerer Nattevakten

Direktør Taco Dibbits ved Nederlands nasjonalgalleri studerer "Nattevakten"

Foto: Rijksmuseum

– Nattevakten tilhører oss alle. Det er derfor vi har bestemt oss for å gjennomføre restaureringen inne i selve museet, sier direktør Taco Dibbits ved Rijksmuseum i en pressemelding.

Storstilt jubileum

I 2019 er det 350 år siden Rembrandt døde. Det skal markeres stort i Nederland.

Først skal «Nattevakten» vises som det er, i en jubileumsutstilling sammen med alt museet har av malerier etter barokk-kunstneren. 400 i tallet. Deretter skal restaureringen være hovedverket i en ny utstilling, som varer ut året.

Maleriet er spesielt på flere måter. Det er det første og et av få bilder Rembrandt laget med militære motiv. Han er først og fremst kjent for å male landskap, portretter og bibelske tema. Det er et stort bilde og måler 3,35 x 4,26 meter.

Verket er så sentralt i kunsthistorien at da Rijksmuseum ble bygget i 1885 fikk «Nattevakten» et spesiallaget rom.

Kulturstrøm

 • Få kvinnelege festivalartistar

  Kvinner utgjer berre ein femdel av artistane på festivalscenar, skriv Dagens Næringsliv. Bergenfest har rundt 55 artistar og band, der 25 % av desse har kvinner med ein framståande rolle i bandet. – Å stimulera til fleire kvinner i leiande posisjonar i bransjen og fleire kvinnelege låtskrivarar, er viktigare verkemiddel enn å telja talet på kvinner og menn på ein festivalscene, seier Frank Nes, dagleg leiar for Bergen live.

  Bergenfest 2018
  Foto: Bente Kristin Rundereim Kjøllesdal / NRK
 • Deilig drøy og dritmorsom

  «Rutete Ninja» (5) er rett og slett en fornøyelig fest av ballesparkende slapstick, grove vitser og en vond og spennende historie som treffer både hjertestrenger og lattermuskler, mener filmanmelder Sigurd VIk i sin anmeldelse.

  Rutete Ninja
  Foto: Nordisk Film Distribusjon
 • Nominert til pris

  Thea Hjelmeland er nominert til årets Bendiksenpris. Prisen er på 100.000 kroner og blir delt ut av GramArt, den største interesseorganisasjonen for artistar her til lands. Prisen blir delt ut den 29. august.

  Thea Hjelmeland
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix