Se Rembrandt repareres – minutt for minutt

Nasjonalgalleriet i Nederland skal restaurere Rembrandts mest berømte verk mens publikum ser på – i museet eller på nett.

Rembrandts mesterverk Nattevakten

RESTAURERER MESTERVERK: Rembrandts "Nattevakten" skal få en etterlengtet oppfriskning.

Foto: Rijksmuseum

«Nattevakten» av den nederlandske kunstneren Rembrandt van Rijn, er blant verdens mest kjente malerier. Rembrandt ferdigstilte bildet i 1642 på oppdrag fra borgermesteren i Amsterdam, Frans Banninck Cocq, som selv er hovedfiguren.

Nå skal bildet restaureres. Og det skal skje mens publikum ser på. Arbeidet starter neste sommer.

Skal restaurere i glassbur

Det hele skal foregå inne i et spesialdesignet glassbur laget av den franske arkitekten Jean Michel Wilmotte. Inne i glassburet kan museets kunsteksperter arbeide med verket i et beskyttet miljø.

Glassburet rundt Rembrandts mesterverk.

REPARERES I GLASSBUR: Kunstekspertene skal jobbe mens folk ser på.

Foto: Rijksmuseum

Samtidig kan altså publikum som besøker museet selv se hvordan restaureringen foregår.

Alt skal også vises på nettsiden til det nederlandske nasjonalgalleriet, Rijksmuseum. Dermed kan kunstinteresserte over hele verden følge prosessen minutt for minutt.

Direktør Taco Dibbits studerer Nattevakten

Direktør Taco Dibbits ved Nederlands nasjonalgalleri studerer "Nattevakten"

Foto: Rijksmuseum

– Nattevakten tilhører oss alle. Det er derfor vi har bestemt oss for å gjennomføre restaureringen inne i selve museet, sier direktør Taco Dibbits ved Rijksmuseum i en pressemelding.

Storstilt jubileum

I 2019 er det 350 år siden Rembrandt døde. Det skal markeres stort i Nederland.

Først skal «Nattevakten» vises som det er, i en jubileumsutstilling sammen med alt museet har av malerier etter barokk-kunstneren. 400 i tallet. Deretter skal restaureringen være hovedverket i en ny utstilling, som varer ut året.

Maleriet er spesielt på flere måter. Det er det første og et av få bilder Rembrandt laget med militære motiv. Han er først og fremst kjent for å male landskap, portretter og bibelske tema. Det er et stort bilde og måler 3,35 x 4,26 meter.

Verket er så sentralt i kunsthistorien at da Rijksmuseum ble bygget i 1885 fikk «Nattevakten» et spesiallaget rom.

Kulturstrøm

  • Blir seks sesonger av «The Crown»

    Egentlig skulle «The Crown» rundes av etter fem sesonger – men da de begynte å diskutere handlingen, innså serieskaperne og Netflix at det trengtes en sjette runde. Sesongene fem og seks tar ifølge bransjebladet historien inn i 2000-tallet, med Imelda Staunton som dronning Elizabeth og Lesley Manville som prinsesse Margaret (NTB.

    Imelda Staunton og Dronning Elizabeth II
    Foto: Scanpix/Ap
  • Nordmann ny HBO-sjef i Europa

    Christina Sulebakk blir ny administrerende direktør i strømmenettverket HBO i Europa, melder Kampanje. Hun erstatter Hervé Payan, administrerende direktør i HBO Europa i åtte år. Sulebakk blir ansvarlig for selskapets strømmetjenester i Europa.