Se Rembrandt repareres – minutt for minutt

Nasjonalgalleriet i Nederland skal restaurere Rembrandts mest berømte verk mens publikum ser på – i museet eller på nett.

Rembrandts mesterverk Nattevakten

RESTAURERER MESTERVERK: Rembrandts "Nattevakten" skal få en etterlengtet oppfriskning.

Foto: Rijksmuseum

«Nattevakten» av den nederlandske kunstneren Rembrandt van Rijn, er blant verdens mest kjente malerier. Rembrandt ferdigstilte bildet i 1642 på oppdrag fra borgermesteren i Amsterdam, Frans Banninck Cocq, som selv er hovedfiguren.

Nå skal bildet restaureres. Og det skal skje mens publikum ser på. Arbeidet starter neste sommer.

Skal restaurere i glassbur

Det hele skal foregå inne i et spesialdesignet glassbur laget av den franske arkitekten Jean Michel Wilmotte. Inne i glassburet kan museets kunsteksperter arbeide med verket i et beskyttet miljø.

Glassburet rundt Rembrandts mesterverk.

REPARERES I GLASSBUR: Kunstekspertene skal jobbe mens folk ser på.

Foto: Rijksmuseum

Samtidig kan altså publikum som besøker museet selv se hvordan restaureringen foregår.

Alt skal også vises på nettsiden til det nederlandske nasjonalgalleriet, Rijksmuseum. Dermed kan kunstinteresserte over hele verden følge prosessen minutt for minutt.

Direktør Taco Dibbits studerer Nattevakten

Direktør Taco Dibbits ved Nederlands nasjonalgalleri studerer "Nattevakten"

Foto: Rijksmuseum

– Nattevakten tilhører oss alle. Det er derfor vi har bestemt oss for å gjennomføre restaureringen inne i selve museet, sier direktør Taco Dibbits ved Rijksmuseum i en pressemelding.

Storstilt jubileum

I 2019 er det 350 år siden Rembrandt døde. Det skal markeres stort i Nederland.

Først skal «Nattevakten» vises som det er, i en jubileumsutstilling sammen med alt museet har av malerier etter barokk-kunstneren. 400 i tallet. Deretter skal restaureringen være hovedverket i en ny utstilling, som varer ut året.

Maleriet er spesielt på flere måter. Det er det første og et av få bilder Rembrandt laget med militære motiv. Han er først og fremst kjent for å male landskap, portretter og bibelske tema. Det er et stort bilde og måler 3,35 x 4,26 meter.

Verket er så sentralt i kunsthistorien at da Rijksmuseum ble bygget i 1885 fikk «Nattevakten» et spesiallaget rom.

Kulturstrøm

  • Vogue-redaktør går av

    Redaktøren for motemagasinet Vogue i Brasil fikk kraftig kritikk da hun nylig valgte å ha temaet slavehandel under bursdagsfeiringen sin, skriver MinMote. Ifølge The Guardian skal Donata Meirelle ha sittet på en trone flankert av fire svarte kvinner kledd i hvitt. Kritikerne har sammenlignet antrekkene kvinnene bar, med klærne slaver brukte. Skandelafesten skjedde i Bahia, som har den største andelen av Brasils svarte befolkning.

  • Blir ikke voldelig av voldsspill

    Det finnes ingen sammenheng mellom unge menneskers adferd og det å spille dataspill med mye vold. Det viser en britisk undersøkelse gjort ved universitetet i Oxford og publisert i tidsskriftet The Royal Society. Undersøkelsen baserer seg på svar fra over 2.000 ungdommer mellom 14 og 15 år og deres foreldre. Deltakerne ble observert mens de spilte spill som «Call of Duty» og «Grand Theft Auto» (bildet). Foreldrene ble bedt om å holde øye med ungdommenes oppførsel før, under og etter at de hadde spilt. (NTB)

    Grand Theft Auto screenshot
    Foto: Rockstar Games