Hopp til innhold

Se opp for disse bøkene

Herta Müller, Phillip Roth, og J. M. Coetzee - men også Avadiga, Kehlmann og Fox. Den skjønnlitterære bokvåren begynner å ta form. Her er noen av de bøkene det kan være grunn til å se opp for denne våren.

Herta Müller

Herta Müller er klar med romanen 'Pustehuske'.

Foto: Philipp Guelland / Scanpix/AFP

Skal vi dømme av det vi vet om vårens bøker så langt, så kan det virke som om norske forlag fortsatt synes det er vanskelig å selge norske romaner om våren. I fjor kom Kjartan Fløgstad med "Grense Jacobselv" like før sommeren, men så sant forlagene ikke har noen overraskelser i ermet, så glimrer de aller mest kjente norske forfatterne med sitt fravær i vår.

To Nobelvinnere

Dermed er også denne våren tiden for de store oversatte navnene, og for noen lesverdige klassikere. I den internasjonale samtidslitteraturen tok rumenske Herta Müller raskt steget opp i elitedivisjonen, da hun ble tildelt Nobelprisen i litteratur i fjor. Hennes nye roman "Pustehuske" tar for seg skjebnen til tyskspråklige rumenere som havnet i sovjetisk arbeidsleir etter krigen. Herta Müller tar utgangspunkt i autentiske dagbøker fra den rumenske lyrikeren Oskar Patio, samt intervjuer med andre overlevende.

I samme liga kan vi også regne nobelprisvinneren fra 2003, J. M Coetzee. Denne våren kommer tredje bind i hans selvbiografiske serie med tittelen "Sommer". Den følger opp de to tidligere bøkene "Barndom" og "Ungdom".

Alice Munro

Alice Munro.

Foto: Paul Hawthorne / AP

To gamle mestere

I den store klassen av potensielle nobelprisvinnere finner vi Alice Munro og Phillip Roth. Canadiske Munro opererer i novelleformatet. Engelsk tittel er "Too much happiness". "Et av Munroes skarpeste våpen i kampen om leserne er det hverdagslige", skriver Leif Ekle i sin anmeldelse av den engelske utgaven. Romanen "Sabbaths teater" av Phillip Roth er av eldre dato - fra 1995, og handler om en dukketeatermaker med en sterk forkjærlighet for horer, utroskap og tilfeldig sex.

I den litt yngre generasjonen av internasjonale bestselgere er indiske Aravind Adiga ute med sin andre roman med tittelen "Mellom attentatene". Adiga fikk Booker-prisen for debutromanen "Hvit tiger", som utspilte seg i dagens India. I "Mellom attentatene" vender han blikket mot USA under finanskrisen.

Daniel Kehlmann

Daniel Kehlmann.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

To nye og en gammel fra Tyskland

Med romanen "Oppmålingen av verden" av tysk-østerrikske Daniel Kehlmann var den største salgssuksessen av en tyskspråklig forfatter siden Patrick Süskind gav ut "Parfymen" i 1985. Denne vårens utgivelse fra Kehlmann heter "Berømmelse" og består av ni fortellinger, hvor handling og figurer blir vevd sammen, og det samlende tema er nettopp berømmelse.

En annen interessant forfatter fra Tyskland er Karen Duve. Hun slo gjennom internasjonalt med "Regnromanen" i 1999. Årets roman "Taxi" er basert på erfaringer Duve gjorde da hun jobbet som taxisjåfør. Romanen har fått en svært blandet mottakelse i hjemlandet.

Blant vårens klassiker-utgivelser finner vi Goethes "Unge Werthers lidelser" i en rykende fersk oversettelse av Sverre Dahl. Dagbokromanen fra 1777 har også klare selvbiografiske trekk, men i motsetning til Werther i boken, begikk ikke Goethe selvmord, etter å ha forelsket seg i den unge Charlotte Sophie Henriette Buff. Dette er den fjerde oversettelsen av "Werther" på norsk. Den først av H. L. Bernhoft kom allerede i 1820 med tittelen "Den unge Verthers Lidelser".

To moderne klassikere

Muligens i kjølvannet av suksessen med "Revolutionary Road" av Richard Yates, finner vi også interessant nok to amerikanske etterkrigsklassikere på vårlistene. Det Norske Samlaget gir ut romanen "Desperate personar" av Julia Fox. Romanen kom første gang ut i 1970, og skildrer tilværelsen til det barneløse ekteparet Otto og Sophie Bentwood, som befinner seg på randen av sammenbrudd.

Øystein Lønn

Øystein Lønn.

Foto: Gyldendal

Fra Font forlag kommer en ny utgave av Norman Mailers debutroman "De nakne og de døde", hvor Mailer tar utgangspunkt i sine erfaringer som soldat i Stillehavet under den andre verdenskrig.

To nye norske

Øystein Lønn er blant de få norske forfatterne som gir ut bok denne våren. Romanen "Etter Sofia" er siste bind i Lønns romantrilogi, og følger opp "Ifølge Sofia" fra 2001, og "Simons stormer" fra 2003.

En annen interessant forfatter, som det er all grunn til å se opp for, er Jan Roar Leikvoll. Han debuterte med romanen "Eit vintereventyr" for to år siden. Vårens roman heter "Fiolinane". Den utspiller seg ifølge forlaget "i ruinane av eit samfunn, der det er den sterkastes rett som gjeld".

Bertrand Besigye

Bertrand Besigye.

Foto: Aschehoug

...og en poet

Betrand Besigye debuterte så sterkt med diktsamlingen "Og du dør så langsomt at du tror du lever" at en ny utgivelse fra ham fortsatt har interesse, selv om han har gitt ut noen svakere bøker i mellomtiden. Årets diktsamling heter "Og solen tilber ingen andre guder enn sin egen styrke" og skal inneholde dikt om blant annet treningsstudioer, asylpolitikk og gatevandringer i Oslo.

Hvilken av disse bøkene gleder du deg til å lese? Og hvorfor gir norske forlag ut få norske romaner om våren? Diskutér i feltet under.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP