Hopp til innhold

– Største medieskandalen i Danmarks historie

Kulturkommentator i Danmarks Radio mener dommen mot danske Se og Hør er tidenes medieskandale i Danmark. Fire journalister og en tidligere IBM-ansatt er dømt til fengselsstraffer for å uberettiget ha tilegnet seg kjendisers kredittkort-opplysninger.

Niels Frid-Nielsen

HÅPER PÅ SELVRANSAKELSE: Kulturkommentator Niels Frid-Nielsen

Foto: Danmarks Radio

– Dette er den største medieskandalen i Danmarks historie. Det er ikke tradisjon for at vi sender journalister i fengsel i Danmark. Dette er et alvorlig signal til hele bransjen om at her går grensen, en slik kjøp av hemmelig informasjon er ikke tillat i Danmark, det blir ikke akseptert.

Det sier Niels Frid-Nielsen, kulturkommentator i Danmarks Radio til NRK.

I dag ble det kjent at fire journalister i Danske Se og Hør og en tidligere ansatt i IBM er dømt til fengsel for å uberettiget ha tilegnet seg kjendisers kredittkort-opplysninger.

Han sier at danske medier har tatt i bruk en del utradisjonelle metoder for å finne informasjon om kjente menneskers økonomi.

– Dommen vil forhåpentligvis føre til selvransakelse i pressen, om hva som er i offentlighetens interesse.

Nå skal danske medier granske dommen, sier han, og finne ut hvilke paragrafer retten har lagt til grunn for dommen. Om det er hacker-bestemmelsen tror han dommen vil bli anket helt til høyesterett.

Fengselsstraffer

Retten har funnet det bevist at danske Se og Hør betalte en medarbeider i kortselskapet PBS/IBM, som nå heter Nets, for å skaffe seg uberettiget adgang til kredittkortopplysninger hos en lang rekke danske kjendiser, inkludert norske Lene Nystrøm Rasted kjent som Aqua-Lene.

Den tidligere IBM-ansatte ble dømt til 1 år og 6 måneders ubetinget fengsel, og en 53 år gammel tidligere sjefredaktøren, Henrik Qvortrup, er dømt til 1 år og 3 måneder, hvor 3 måneder skal sones i fengsel nå, og resten betinget med krav om 200 timers samfunnstjeneste.

Den 61-årige tidligere sjefredaktør, som fra juni 2009 til 2012 fortsatte avtalen med IBM-operatøren, ble idømt 1 års betinget fengsel med vilkår om 200 timers samfunnstjeneste, og de to tidligere ansatte journalistene, som mottok kreditkortopplysningerne, ble idømt 4 måneders betinget fengsel med vilkår om 100 timers samfunnstjeneste.

En tidligere sjefredaktør og en tidligere journalist i Se og Hør ble frifunnet.

Kulturstrøm

  • Fargekomponisten

    – Harriet Backer var en glimrende tegner med en klar formsans. Det er likevel er ingen tvil om at det som gjør henne til en av Nordens fremste malere, er evnen til å spille ulike fargenyanser og klanger ut mot hverandre og skildre lysets virkninger, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om den nye utstillingen på Nasjonalmuseet i Oslo.

  • Operapremiere i Stockholm utsettes etter at scenearbeider døde

    Svenske arbeidsmiljømyndigheter har beordret arbeidsstopp ved Kungliga Operan i Stockholm, der en scenearbeider falt 13 meter ned og døde.

    Det betyr at urpremieren på operaen «Melancholia», basert på Lars von Triers film utsettes til senere i oktober.

    Nå er det forbudt å arbeide på balkongene over scenen, der rekkverkene må gjøres 20 centimeter høyere. Medarbeiderne har ofte strukket seg over disse rekkverkene for å jobbe, ifølge Sveriges Radio.