– Største medieskandalen i Danmarks historie

Kulturkommentator i Danmarks Radio mener dommen mot danske Se og Hør er tidenes medieskandale i Danmark. Fire journalister og en tidligere IBM-ansatt er dømt til fengselsstraffer for å uberettiget ha tilegnet seg kjendisers kredittkort-opplysninger.

Niels Frid-Nielsen

HÅPER PÅ SELVRANSAKELSE: Kulturkommentator Niels Frid-Nielsen

Foto: Danmarks Radio

– Dette er den største medieskandalen i Danmarks historie. Det er ikke tradisjon for at vi sender journalister i fengsel i Danmark. Dette er et alvorlig signal til hele bransjen om at her går grensen, en slik kjøp av hemmelig informasjon er ikke tillat i Danmark, det blir ikke akseptert.

Det sier Niels Frid-Nielsen, kulturkommentator i Danmarks Radio til NRK.

I dag ble det kjent at fire journalister i Danske Se og Hør og en tidligere ansatt i IBM er dømt til fengsel for å uberettiget ha tilegnet seg kjendisers kredittkort-opplysninger.

Han sier at danske medier har tatt i bruk en del utradisjonelle metoder for å finne informasjon om kjente menneskers økonomi.

– Dommen vil forhåpentligvis føre til selvransakelse i pressen, om hva som er i offentlighetens interesse.

Nå skal danske medier granske dommen, sier han, og finne ut hvilke paragrafer retten har lagt til grunn for dommen. Om det er hacker-bestemmelsen tror han dommen vil bli anket helt til høyesterett.

Fengselsstraffer

Retten har funnet det bevist at danske Se og Hør betalte en medarbeider i kortselskapet PBS/IBM, som nå heter Nets, for å skaffe seg uberettiget adgang til kredittkortopplysninger hos en lang rekke danske kjendiser, inkludert norske Lene Nystrøm Rasted kjent som Aqua-Lene.

Den tidligere IBM-ansatte ble dømt til 1 år og 6 måneders ubetinget fengsel, og en 53 år gammel tidligere sjefredaktøren, Henrik Qvortrup, er dømt til 1 år og 3 måneder, hvor 3 måneder skal sones i fengsel nå, og resten betinget med krav om 200 timers samfunnstjeneste.

Den 61-årige tidligere sjefredaktør, som fra juni 2009 til 2012 fortsatte avtalen med IBM-operatøren, ble idømt 1 års betinget fengsel med vilkår om 200 timers samfunnstjeneste, og de to tidligere ansatte journalistene, som mottok kreditkortopplysningerne, ble idømt 4 måneders betinget fengsel med vilkår om 100 timers samfunnstjeneste.

En tidligere sjefredaktør og en tidligere journalist i Se og Hør ble frifunnet.

Kulturstrøm

  • Facebook fjernet hat-innlegg

    Facebook har grepet inn mot nær 200 kontoer knyttet til hvite nasjonalister som skal ha planlagt å møte opp på demonstrasjoner, i noen tilfeller med våpen. Kontoene var knyttet til Proud Boys og American Guard, to hatgrupper som alt er stengt ute.

  • Hollywood gjenåpner 12. juni

    Film- og TV-produksjon kan gjenopptas i Hollywood og California fra 12. juni dersom lokale helsemyndigheter godtar det. Det sier Californias guvernør Gavin Newsom ifølge Reuters.