Hopp til innhold

Se Obama-kunstnerens fredshyllest

Han er mannen bak det berømte «hope»-bildet av Barack Obama. Nå ønsker Shepard Fairey å minne nordmenn på at ekstremismen ikke må vinne.

Denne uka har Faireys kunstnerteam jobbet intenst med å ferdigstille den amerikanske kunstnerens verk, som nå pryder «klokketårnet» på Majorstua i Oslo.

Veggmaleriet viser en rød rose og en hvit blomst som kommer ut av munningen på to geværer, og en fredsdue med ordet «peace» malt under.

– Veggen gir et budskap for fred og menneskerettigheter, og mot terror og intoleranse, sier Katinka Traaseth. 24-åringen er initiativtaker til kunstprosjektet «T&J Art Walk», som Faireys bilde er en del av.

– En global bønn for fred

Shepard Fairey er ett av de største navnene innen gatekunst. Bildet hans, en variant av trykket «Guns and Roses», ble bestilt forut for 22. juli, men kunstneren selv mener verket ble gitt en ekstra betydning etter terrorangrepene mot Oslo og Utøya.

– Budskapet mitt, en global bønn for fred, er nå mer relevant enn noensinne for Oslo. Fremmedfrykt brukes av ekstremister til å manipulere massene. Vi må vedlikeholde vår kjærlighet til fred, frihet og toleranse for å unngå at fordommer sprer seg. Det er komplisert med politikk og følelser, og jeg håper mine bilder kan hjelpe folk å huske at konstruktiv dialog for fred er et grunnleggende mål. Da har kunsten lykkes, sier Fairey i en uttalelse.

Saken fortsetter under bildet.

Shepard Fairey

Shepard Fairey har blant annet laget den ikoniske plakaten av Barack Obama, med ordet «hope» skrevet under et portrett av presidenten. Bildet ble brukt under valgkampen i 2008.

Foto: Damian Dovarganes / Ap

– Et utendørs galleri

Katinka Traaseth

Arrangør Katinka Traaseth.

Foto: Remi Myhr Horgar / NRK
Black Eyed Peas: Monkey Business

Shepard Fairey designet i 2005 dette plateomslaget for The Black Eyed Peas...

Foto: A&M Records
Filmplakat fra "Walk the Line"

... og plakaten til Johnny Cash-filmen «Walk the Line».

Foto: Twentieth Century Fox Film Corporation

Fasaden på Majorstua er en av mange i hovedstaden som i den kommende tiden vil bli prydet av gatekunst.

Katinka Traaseth har invitert ti anerkjente utøvere i sjangeren til Oslo – og gitt dem hver sin vegg å boltre seg på.

– Fairey er en av verdens fremste gatekunstnere. Det er kjempegøy å jobbe med så flinke folk, sier Traaseth.

Prosjektet var opprinnelig en skoleoppgave. Traaseth studerer ved Sotheby's Institute of Art i London, og sammen med medstudent Johanna Beer (23) ønsket hun å arrangere en «art walk» til støtte for organisasjonen Human Rights Watch.

Kunstverkene settes nå fortløpende opp rundt om i Oslo, og skal totalt dekke hele 600 kvadratmeter med vegger.

– En «art walk» er som et utendørs galleri i gater på fasader i stedet for på lerret. Vi har levd med dette prosjektet siden mars. Det har vært utrolig lærerikt, forteller Traaseth.

Skal stå i to måneder

De andre kunstnerne som skal dekorere vegger rundt om i Oslos gater er Logan Hicks, Flying Fortress, D*Face, The London Police, Faile, Fenx, Will Barras, Galo og Martin Whatson.

Kunstnerne har også donert bort verk som blir solgt til støtte for Human Rights Watch.

Fram til 17. august blir bygningene på adressene på kartet under dekorert av 30 til 150 kvadratmeter store kunstverk. Kunstverkene skal stå i minst to måneder.

Hør intervju med initiativtaker Katinka Traaseth fra Østlandssendingen:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Se Shepard Fairey fortelle til Los Angeles Times om hvordan det var å jobbe med Obama:

Kulturstrøm

 • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

  Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

  Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.

 • Roger Waters etterforskes av tysk politi

  Artisten Roger Waters, som var med på å grunnlegge Pink Floyd, blir etterforsket av tysk politi etter at han brukte en nazilignende uniform på scenen i Berlin.

  Bilder i sosiale medier viser Waters iført en lang, svart frakk med røde armbånd på scenen under en konsert på Mercedes-Benz Arena forrige uke.

  – Vi etterforsker på grunn av mistanke om oppfordring til hatytringer fordi klærne som ble brukt på scenen kan brukes til å forherlige eller rettferdiggjøre nazistyret, og dermed kan forstyrre den offentlige orden, sier politiets talsperson Martin Halweg til AFP. (NTB)