Se Obama-kunstnerens fredshyllest

Han er mannen bak det berømte «hope»-bildet av Barack Obama. Nå ønsker Shepard Fairey å minne nordmenn på at ekstremismen ikke må vinne.

Denne uka har Faireys kunstnerteam jobbet intenst med å ferdigstille den amerikanske kunstnerens verk, som nå pryder «klokketårnet» på Majorstua i Oslo.

Veggmaleriet viser en rød rose og en hvit blomst som kommer ut av munningen på to geværer, og en fredsdue med ordet «peace» malt under.

– Veggen gir et budskap for fred og menneskerettigheter, og mot terror og intoleranse, sier Katinka Traaseth. 24-åringen er initiativtaker til kunstprosjektet «T&J Art Walk», som Faireys bilde er en del av.

– En global bønn for fred

Shepard Fairey er ett av de største navnene innen gatekunst. Bildet hans, en variant av trykket «Guns and Roses», ble bestilt forut for 22. juli, men kunstneren selv mener verket ble gitt en ekstra betydning etter terrorangrepene mot Oslo og Utøya.

– Budskapet mitt, en global bønn for fred, er nå mer relevant enn noensinne for Oslo. Fremmedfrykt brukes av ekstremister til å manipulere massene. Vi må vedlikeholde vår kjærlighet til fred, frihet og toleranse for å unngå at fordommer sprer seg. Det er komplisert med politikk og følelser, og jeg håper mine bilder kan hjelpe folk å huske at konstruktiv dialog for fred er et grunnleggende mål. Da har kunsten lykkes, sier Fairey i en uttalelse.

Saken fortsetter under bildet.

Shepard Fairey

Shepard Fairey har blant annet laget den ikoniske plakaten av Barack Obama, med ordet «hope» skrevet under et portrett av presidenten. Bildet ble brukt under valgkampen i 2008.

Foto: Damian Dovarganes / Ap

– Et utendørs galleri

Katinka Traaseth

Arrangør Katinka Traaseth.

Foto: Remi Myhr Horgar / NRK
Black Eyed Peas: Monkey Business

Shepard Fairey designet i 2005 dette plateomslaget for The Black Eyed Peas...

Foto: A&M Records
Filmplakat fra "Walk the Line"

... og plakaten til Johnny Cash-filmen «Walk the Line».

Foto: Twentieth Century Fox Film Corporation

Fasaden på Majorstua er en av mange i hovedstaden som i den kommende tiden vil bli prydet av gatekunst.

Katinka Traaseth har invitert ti anerkjente utøvere i sjangeren til Oslo – og gitt dem hver sin vegg å boltre seg på.

– Fairey er en av verdens fremste gatekunstnere. Det er kjempegøy å jobbe med så flinke folk, sier Traaseth.

Prosjektet var opprinnelig en skoleoppgave. Traaseth studerer ved Sotheby's Institute of Art i London, og sammen med medstudent Johanna Beer (23) ønsket hun å arrangere en «art walk» til støtte for organisasjonen Human Rights Watch.

Kunstverkene settes nå fortløpende opp rundt om i Oslo, og skal totalt dekke hele 600 kvadratmeter med vegger.

– En «art walk» er som et utendørs galleri i gater på fasader i stedet for på lerret. Vi har levd med dette prosjektet siden mars. Det har vært utrolig lærerikt, forteller Traaseth.

Skal stå i to måneder

De andre kunstnerne som skal dekorere vegger rundt om i Oslos gater er Logan Hicks, Flying Fortress, D*Face, The London Police, Faile, Fenx, Will Barras, Galo og Martin Whatson.

Kunstnerne har også donert bort verk som blir solgt til støtte for Human Rights Watch.

Fram til 17. august blir bygningene på adressene på kartet under dekorert av 30 til 150 kvadratmeter store kunstverk. Kunstverkene skal stå i minst to måneder.

Hør intervju med initiativtaker Katinka Traaseth fra Østlandssendingen:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Se Shepard Fairey fortelle til Los Angeles Times om hvordan det var å jobbe med Obama:

Kulturstrøm

 • Uttrykksfullt univers fra Vilde Tuv

  Vilde Tuvs «Melting Songs» inviterer lytteren inn i et musikalsk univers der melodiene får skinne sterkest, og det hele ledsages av en poetisk fløyte som smeltes sammen med elementer fra tranceverdenen, skriver NRKs musikkritiker. Terningkast 5.

  Vilde Tuv
  Foto: Kobie Nel
 • Billie Eilish: – Skummelt

  Billie Eilish fekk internettet til å eksplodere då ho delte bilde av seg sjølv i tettsittande korsettar. No snakkar ho ut om korleis det var å sjå reaksjonane.

  – Det fekk meg til å ikkje ville dele og publisere bilde igjen, innrømmer ho.

 • Erik Poppe lager film om Quisling

  Regissør Erik Poppe og filmselskapet Paradox skal lage spillefilm om landssvikeren Vidkun Quisling, og får 18 millioner kroner i produksjonsstøtte fra Norsk Filministitutt. Filmen skal ta for seg tiden fra frigjøringen fram til Quisling ble henrettet.