Normal

Se kjendisenes følelsesladde appell mot Kinas hundekjøttfestival

Hvert år blir 10 000 hunder torturert og drept for å bli spist under hundekjøttfestivalen i Yulin.

The Yulin Dog Meat Festival er en årlig festival i Kina hvor rundt 10 000 hunder blir torturert og drept for å bli spist. Det skaper naturlig nok reaksjoner.

Matt Damon, Rooney Mara, Joaquin Phoenix, Pamela Anderson, Sia og Minnie Driver er noen av dem som i en video oppfordrer til å få en slutt på denne tradisjonen.

Videoen er en del av Compassion Project, som ble startet av Marc Ching, som står bak dyrevelferdsorganisasjonen Animal Hope & Wellness Foundation.

Ching har gjentatte ganger reist til Asia for å redde hunder og er nå i Yulin for syvende gang, der han betaler restauranter for å holde stengt under den ti dager lange festivalen. Det skriver The Hollywood Reporter.

Tortur

Hundekjøttfestivalen i Yulin starter hvert år ved sommersolverv, som i år faller på tirsdag 21. juni i Kina, og blir avholdt i byen Yulin sør i Kina.

Hundene som blir drept blir servert i gryteretter i flere hundre restauranter, og de siste årene har det dukket opp en rekke videoer på internett som viser hunder som blir flådd, slaktet, og kokt levende.

China Dog Eating Festival

MARKED: Her fraktes en hund til markedet under hundekjøttfestivalen i Yulin.

Foto: Andy Wong / Ap

Ifølge lokal overtro skal det gjøre hundekjøttet bedre og sunnere ved at dyrene blir påført mest mulig smerte.

En overtro som kan sammenlignes med dem som tror at hornene fra neshorn, eller støttenner fra elefanter, skal gi helsefordeler.

Ifølge en rapport fra den Hongkong-baserte dyrevernsorganisasjonen Animals Asia, er de aller fleste hunder som slaktes og spises i Kina, stjålne kjæledyr eller løshunder.

Hundeelskere

I den vestlige verden blir hunder sett på som lojale og trofaste kjæledyr, men i store deler av Asia, men også i deler av Sør- og Mellom-Amerika, Afrika, og også Europa, har hunder gjennom historien blitt spist.

Motstanden er spesielt stor i USA, et land som for ikke mange dager siden sendte hunder fra sju ulike delstater til Orlando for å trøste de som ble traumatisert etter masseskytingen på nattklubben Pulse.

Underskriftskampanje

De brutale metodene i Yulin har som sagt skapt kraftige reaksjoner hos dyreelskere verden over.

For to uker siden leverte den USA-baserte organisasjonen Human Society International inn en underskriftskampanje med elleve millioner signaturer til den kinesiske ambassaden i London.

Kulturstrøm

 • – Det var virkelig på tide

  «Stille lys» er den første retrospektive utstillingen av bildene til Morten Krogvold. – Han er en bauta i norsk fotografi, sier NRKs kunstanmelder, som er spesielt fascinert av portrettene. Haugar Vestfold Kunstmuseum stiller også ut skildringer av kvinner i Afrika og Sør-Amerika og mange av landskapsfotografiene hans. Her kan du høre anmeldelsen til Mona Pahle Bjerke. Og her kan du høre et dypdykk i utstillingen i Kulturreportasjen på P2.

  Frosset kristus i regn av Morten Krogvold
  Foto: Morten Krogvold
 • Saksøkt for kjønnsdiskriminering

  Ein tidlegare tilsett hevdar at kvinner blir betalt mindre og at Spotify driv med systematisk kjønnsdiskriminering. Ho hevdar også at salssjefen i USA arrangerte fuktige gutteturar til Sundance Film-Festival, og ekskluderte kvinner som var betre kvalifisert, melder Variety. Spotify seier dei ikkje kjenner seg igjen i skuldingane.

  SPOTIFY-IPO/
  Foto: DADO RUVIC / Reuters