Hopp til innhold

Se historiens 100 mest innflytelsesrike fotografier

TIME Magazine oppsummerer fotografiene som forandret verden i en stor kåring.

Historiske bilder

TIME Magazine har brukt tre år på å kåre de 100 mest innflytelsesrike fotografiene i historien.

Det første fotografiet ble trolig tatt i 1826. Nå, 190 år senere, blir det tatt «hundrevis av milliarder bilder» hvert eneste år.

Det skriver Time Magazine som nå har kåret verdens 100 mest innflytelsesrike fotografier.

Her er en smakebit:

Kinesisk mann stopper tanks
Foto: Jeff Widener / AP

– En feiring av fotografiet

– Dette er en feiring av fotografiet og den helt unike evnen et stillbilde har til å fange oss inn og holde oss fast, sier høgskolelektor i fotojournalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Jon Petter Evensen.

Han sier det ikke er tilfeldig at det nettopp er TIME Magazine som står bak kåringen.

Jon Petter Evensen

Høgskolelektor i fotojournalistikk ved HiOA, Jon Petter Evensen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– TIME Magazine har alltid vært et visuelt magasin, helt fra det første nummeret i 1923, til i dag. Fotografiet har vært en del av magasinets DNA.

Får møte fotografene

TIME Magazine har jobbet med kåringen i tre hele år, noe som synes; De 100 bildene har utdypende tekster som forteller hvordan de ble til. Ytterligere har 20 av dem, blant annet et bilde som viser bokseren Muhammad Ali som vinner over Sonny Liston i 1965, blitt gjenstand for små dokumentarfilmer.

Atombombe over Nagasaki i 1945

ATOMSOPPEN: Den 9. august 1945 brukte amerikanerne atombomben mot den japanske byen Nagasaki.

Foto: Løytnant Charles Levy / AP

Det må likevel sies at det er tydelig at det er en amerikansk redaksjon som har valgt ut bildene, for overvekten av amerikanske begivenheter er relativt stor. Likevel Evensen synes kåringen er god:

– Det er den. Den er god både fordi utvalget er godt, vi får «møte» fotografene og blir presenterer for historien og konteksten.

– Og hvilket bilde er din favoritt blant de hundre?

– Jeg er veldig fascinert av William Anders bilde av jordkloden tatt fra Apollo 8 i bane rundt månen. Tenk hva det gjorde med folks opplevelse av hvor sårbare vi mennesker er, der vi bor på en liten blå perle midt i evigheten. DET er et fotografi som gav nye perspektiver.

Jordoppgang. Atronaut William Anders tar dette bildet av jordkloden, sett fra månen i 1968

JORDOPPGANG: Astronaut William Anders tar dette bildet av jordkloden, sett fra månen i 1968.

Foto: Nasa / Reuters

– Hvilken posisjon vil du si pressefotografiet her i dag?

– I en tid hvor alle fotografere overalt, alltid, og offentligheten kan oppleves som fragmentert, blir fotojournalistikken viktig for å forankre journalistiske historier i virkelige mennesker, steder og hendelser, sier Evensen.

Alle bildene kan du se her: http://100photos.time.com/

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.