Normal

Se historiens 100 mest innflytelsesrike fotografier

TIME Magazine oppsummerer fotografiene som forandret verden i en stor kåring.

Historiske bilder

TIME Magazine har brukt tre år på å kåre de 100 mest innflytelsesrike fotografiene i historien.

Det første fotografiet ble trolig tatt i 1826. Nå, 190 år senere, blir det tatt «hundrevis av milliarder bilder» hvert eneste år.

Det skriver Time Magazine som nå har kåret verdens 100 mest innflytelsesrike fotografier.

Her er en smakebit:

Kinesisk mann stopper tanks
Foto: Jeff Widener / AP

– En feiring av fotografiet

– Dette er en feiring av fotografiet og den helt unike evnen et stillbilde har til å fange oss inn og holde oss fast, sier høgskolelektor i fotojournalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Jon Petter Evensen.

Han sier det ikke er tilfeldig at det nettopp er TIME Magazine som står bak kåringen.

Jon Petter Evensen

Høgskolelektor i fotojournalistikk ved HiOA, Jon Petter Evensen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– TIME Magazine har alltid vært et visuelt magasin, helt fra det første nummeret i 1923, til i dag. Fotografiet har vært en del av magasinets DNA.

Får møte fotografene

TIME Magazine har jobbet med kåringen i tre hele år, noe som synes; De 100 bildene har utdypende tekster som forteller hvordan de ble til. Ytterligere har 20 av dem, blant annet et bilde som viser bokseren Muhammad Ali som vinner over Sonny Liston i 1965, blitt gjenstand for små dokumentarfilmer.

Atombombe over Nagasaki i 1945

ATOMSOPPEN: Den 9. august 1945 brukte amerikanerne atombomben mot den japanske byen Nagasaki.

Foto: Løytnant Charles Levy / AP

Det må likevel sies at det er tydelig at det er en amerikansk redaksjon som har valgt ut bildene, for overvekten av amerikanske begivenheter er relativt stor. Likevel Evensen synes kåringen er god:

– Det er den. Den er god både fordi utvalget er godt, vi får «møte» fotografene og blir presenterer for historien og konteksten.

– Og hvilket bilde er din favoritt blant de hundre?

– Jeg er veldig fascinert av William Anders bilde av jordkloden tatt fra Apollo 8 i bane rundt månen. Tenk hva det gjorde med folks opplevelse av hvor sårbare vi mennesker er, der vi bor på en liten blå perle midt i evigheten. DET er et fotografi som gav nye perspektiver.

Jordoppgang. Atronaut William Anders tar dette bildet av jordkloden, sett fra månen i 1968

JORDOPPGANG: Astronaut William Anders tar dette bildet av jordkloden, sett fra månen i 1968.

Foto: Nasa / Reuters

– Hvilken posisjon vil du si pressefotografiet her i dag?

– I en tid hvor alle fotografere overalt, alltid, og offentligheten kan oppleves som fragmentert, blir fotojournalistikken viktig for å forankre journalistiske historier i virkelige mennesker, steder og hendelser, sier Evensen.

Alle bildene kan du se her: http://100photos.time.com/

Kulturstrøm

  • 37.500 kroner for piratkopier

    En kvinne som kjøpte falske Louis Vuitton-vesker må betale 37.500 kroner. Hun ble ikke trodd i retten på at varene var til døtrene. Hittil i år har norske tollere destruert piratkopierte varer for over 11 millioner kroner.

  • Kan få en halv million til kunst

    De fire kunstnerne Gunvor Nervold Antonsen, Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas er nominert til Lorck Schive Kunstpris 2019. Prisen er på en halv million kroner, og skal bidra til debatt og interesse rundt samtidskunsten. Alle de fire har nå fått 150.000 hver til å produsere et verk, og vinnerverket kåres neste høst. Prisutstillingen blir å se på Trondheim kunstmuseum høsten 2019.

    Gunvor Nervold Antonsen (t.v.), Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas
    Foto: TKM/ Christina U. Andersen