Dette er fjorårets beste pressebilde

Juryen i prestisjetunge World Press Photo har avsagt sin dom. Se noen av de premierte bildene her!

Med sitt bilde fra Afrikas horn gikk den amerikanske fotojournalisten John Stanmeyer helt til topps i kåringen World Press Photo 2013.

Bildet viser flyktninger i Djibouti, som strekker armene i været på leit etter rimeligere mobildekning fra en operatør basert i nabolandet Somalia.

– Det er et svært sofistikert og nyansert fotografi. Det er så spissfindig gjort, så poetisk, og tar samtidig opp spørsmål av stor relevans i dagens samfunn, sier jurymedlem Jillian Edelstein om bildet til World Press Photos nettside.

– Åpner for mange diskusjoner

Djibouti er en vanlig mellomstasjon for flyktninger fra Somalia, Etiopia og Eritrea på vei til et forhåpentlig bedre liv i Europa eller Midtøsten.

– Bildet åpner opp for diskusjoner om teknologi, globalisering, folkevandring, fattigdom, desperasjon, fremmedgjørelse og menneskelighet, sier Edelstein om vinnerbildet.

Stanmeyer tok opprinnelig bildet, som han har gitt tittelen «Signal», for magasinet National Geographic.

Bildeserie fra Norge premiert

I kategorien bildeserier som tar opp samtidsspørsmål ble den britiske fotografen Marcus Bleasdale premiert med tredjeplass.

Serien «The Last of the Vikings», tatt i forbindelse med en artikkel i National Geographic, består av bilder fra vågehvalfangst utenfor Lødingen i Nordland.

De premierte bildene fra konkurransen vises i en ambulerende utstilling, som skal innom totalt over 100 byer på verdensbasis. Den første utstillingen åpner i Amsterdam 18. april.

Norge er ikke blant landene som får besøk av utstillingen.

LES OGSÅ:

Faksimile fra marcusbleasdale.com

Ett av bildene fra fotograf Marcus Bleasdales serie «The Last of the Vikings». Bildene i serien er tatt under vågehvalfangst ombord på fangstskuta Jan Bjørn utenfor Lødingen i Nordland.

Foto: Faksimile fra marcusbleasdale.com / Skjermdump

Kulturstrøm

 • Motemagasingigant dropper pels

  Motemagasinet Elle med 100 millioner lesere vil ikke lenger bruke klær lagd av dyrepels i sitt redaksjonelle innhold og reklamer.

  Bladet har 46 utgaver verden over. 13 av dem har allerede droppet pels, ytterligere 20 skal starte ved nyttår, og resten følger året etter.

  – Pelsens tilstedeværelse på våre sider og i vårt digitale innhold er ikke lenger i tråd med verdiene våre eller verdiene til våre lesere, sier magasinets internasjonale direktør Valeria Bessolo Lopez.

  Andre store moteblader, deriblant Vogue i Storbritannia og USA, InStyle USA og Cosmopolitan i Storbritannia har allerede droppet pels fra sitt redaksjonelle innhold. Det samme har en rekke moteprodusenter.

  (NTB)

 • Baldwin føler ikke skyld

  Natt til fredag ble intervjuet med Hollywood-skuespiller Alec Baldwin sendt i USA. Dette er det første intervjuet skuespilleren har hatt etter at han skjøt og drepte en filmfotograf under innspillingen av filmen «Rust».

  Et av spørsmålene Baldwin fikk fra journalisten var om han følte skyld eller ei.

  – Nei. Nei. Jeg hadde kanskje tatt mitt eget liv om jeg trodde jeg var ansvarlig, og det sier jeg ikke med letthet, svarer skuespilleren, før han forteller at han drømmer om hendelsen konstant.

  – Det skal ikke være ekte ammunisjon noe som helst sted i nærheten av et filmsett. Jeg har ingenting å skjule, sa skuespilleren.

  Baldwin, sammen med andre produsenter av filmen, er saksøkt av flere tidligere medarbeidere fra filmsettet. Produsentene er blitt kritisert for å skape et «utrygt arbeidsmiljø».

  Alec Baldwin intervjues av ABC News
  Foto: Jeffrey Neira / AP