NRK Meny
Normal

Her er Cashmere Cats ukjente DJ-fortid

Øya-aktuelle Cashmere Cat er i dag blant verdens heteste produsentnavn. Men karrieren hans startet med scratching og beatboksing.

NRK Østfold møtte Magnus August Høiberg, nå kjent som Cashmere Cat, på gutterommet i Halden i 2005. Da skulle han være med i VM for DJ-er under navnet FINAL for første gang. Reporter: Magnus Brenna Lund.

PÅ GUTTEROMMET: – Akkurat nå tenker jeg ikke på at dette skal være mitt framtidige yrke. Nå gjør jeg det mest for moro skyld, men å holde på med det i framtida hadde vært fryktelig morsomt, sier sytten år gamle Magnus Høiberg i denne reportasjen fra 2005 – da under DJ-aliaset FINAL. Reporter: Magnus Brenna Lund.

Norske Magnus Høiberg har under artistnavnet Cashmere Cat blitt en svært ettertraktet produsent de siste årene.

Cashmere Cat i Ludacris-video

I STJERNESPEKKET VIDEO: Slik framstår Magnus «Cashmere Cat» Høiberg i artisten Ludacris' video «Party Girls» fra 2014. Låten er produsert av haldenseren, og han er kreditert som medvirkende artist sammen med Jeremih og Wiz Khalifa.

Foto: Youtube / Skjermdump

26-åringen har allerede produsentjobber for stjerner som Ludacris, Miguel og Ariana Grande på cv-en, og musikken hans har vært med i dataspillet «Grand Theft Auto V».

Lørdag spiller han på Øyafestivalen som Cashmere Cat. Karrieren til haldenseren startet imidlertid under DJ-aliaset FINAL.

– Teknikken overskygget musikken

Som FINAL ble han norgesmester i DJ-grenen «turntablism», hvor platespilleren brukes som instrument, flere ganger på 00-tallet.

Han deltok også i VM i disiplinen fra 2006 til 2009, men har sluttet nå.

– Den tekniske siden overskygget etter hvert musikken for meg. Så jeg begynte å produsere og sluttet å scratche, sier Høiberg i et intervju med Factmag fra mars i år.

Hiphop på morgenkvisten

Det stopper likevel ikke oss fra å mimre tilbake til Cashmere Cats tid som platesjonglerende scratche-DJ.

Blant annet demonstrerte han sine kunstner i Frokost-TV (!) i 2006.

– Jeg bruker sikkert altfor mye tid på å øve. Men jo mer jeg øver, jo mer sannsynlig er det at jeg kanskje kan tjene penger på det en gang. Det hadde vært ideelt. Som i alle kunstformer er det viktig å øve for å komme noen vei, sa FINAL.

Magnus "Cashmere Cat" Høiberg, her under DJ-navnet FINAL, viser hva han kan i Frokost-TV-studio høsten 2006.

Den da atten år gamle Høiberg fikk også vist programleder Petter Nome at han behersker enda ett av hiphopens elementer: beatboksing – å lage rytmelyder med munnen.

Magnus "Cashmere Cat" Høiberg beatbokser i Frokost-TV i 2005 - da under navnet FINAL.

– Jeg elsker vinyl

Året etter var han tilbake i Frokost-TV etter å ha vunnet NM og blitt nummer åtte i VM.

Høiberg scratchet da egenprodusert musikk på vinyl han hadde fått trykket opp selv, men fortalte at han fortsatt bruker mye tid på å leite etter gamle plater.

– Jeg kjøper vinyl hver eneste dag, hos Frelsesarmeen og i bruktsjapper i Oslo og i Halden, hvor jeg kommer fra. Vinyl er livet mitt, sa Cashmere Cat alias FINAL til programleder Pål Thoresen.

Magnus Høiberg gjør det skarpt under produsentnavnet Cashmere Cat. Under DJ-navnet FINAL var han i VM-finalen i platekunstner flere ganger på 2000-tallet, og i 2007 besøkte han Frokost-TV i forbindelse med det.

Besteplassering nummer fem

Nok et år går, og nok en FINAL-visitt i et NRK-studio på høsten. I 2008 hadde Høiberg dog byttet ut LP-platene med vinylemulering via datamaskin.

Denne gangen besøker han programmet I kveld med Christian Strand etter å ha blitt nummer fem i VM. Dét er fortsatt Norges beste plassering i denne konkurransen.

– Jeg er veldig dårlig på alt annet enn musikk, så jeg satser på å holde på med det. Jeg prøver å finne mange ting som jeg er flink til. Så får jeg se hva jeg blir størst på, sa han, og hintet om at produksjon ville bli framtidas hovedgeskjeft.

Han lurte også inn et utdrag av programlederens hitlåt «Maybe Baby» i DJ-settet (ca. 07:55 ute i videoen).

Magnus Høiberg er kjent som Cashmere Cat, men som DJ-en FINAL besøkte han I kveld-studio i oktober 2008.

Endret navn i 2012

Etter et knippe utgivelser som FINAL, skiftet Høiberg navn til Cashmere Cat i 2012.

– «Wedding Bells» er perfekt frisk og glansfull. EPen fremstår fluffy, mettende og pompøs, finpolert til minste detalj, skrev NRK P3 om Høibergs andre utgivelse under kattenavnet.

Her kan du høre den i sin helhet:

Laster SoundCloud-innhold

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Legendarisk TV-konsert på kino

  På dagen, 41 år etter at musikk-ikonet Elvis Presley døde, settes hans legendariske TV-konsert fra 1968 opp på kinoer verden rundt. The Guardian gir filmen fire av fem stjerner. Filmen som etter hvert fikk navnet «The '68 comeback spesial», vises også på flere norske kinoer i dag.

  Elvis Presley Death Anniversary Elvis Presley
  Foto: Anonymous / AP
 • Israel berget ESC-finalen i 2019

  Israel vant Eurovision Song Contest, men det har vært uklart om landets kringkastingsselskap har råd til å arrangere neste års finale. Fristen for å stille en garanti på 125 millioner kroner gikk ut denne uka. Det oppsto debatt i landet da statsministeren ble bedt om å skaffe penger, men like før fristen gikk ut kom pengene.

  Netta Barzilai
  Foto: Jack Guez / AFP