Hopp til innhold

Se bildene fra det nye Popsenteret

26. november åpner det nye Popsenteret i Oslo dørene for publikum. Der kan du blant mye annet spille på Lars Lillo-Stenbergs gamle piano.

Popsenteret i Oslo er et museum og opplevelsessenter der publikum kan bli bedre kjent med norsk populærmusikk.

Senteret er en del av Schous kulturbryggeri på Grünerløkka i Oslo, og drives av Kulturetaten i Oslo Kommune.

Gjennom fire etasjer skal pophistorien formidles, fra de første kommersielle norske innspillingene i 1904, frem til i dag, og forhåpentlig vil man også kunne gi et lite blikk inn i fremtiden.

Via videoskjermer og interaktive innretninger kan publikum gjøre seg kjent med pophistorien – eller skape ny musikk selv.

– Fikk det av mor

Lars Lillo-Stenbergs gamle piano

Lars Lillo-Stenbergs gamle piano.

Foto: Fred Olav Vatne / NRK

Om en måned åpner senteret for publikum, men tirsdag viste kunstnerisk leder Paal Ritter Schjerven og daglig leder Inger Bertelsen huset frem for pressen.

Tallrike instrumenter er trygt utstilt i glassmontere, men en av artistene ville at instrumentet hans skulle stå fremme slik at folk kan få spille på det. Lars Lillo-Stenberg har nemlig gitt sitt gamle piano til Popsenteret.

– Det kostet fire tusen kroner den gangen – jeg fikk det av min mor i 1977, sier Lars Lillo-Stenberg. Han går med på å demonstrere pianoet, som han brukte helt til han ga det til det kommende senteret for tre-fire år siden.

Lillo-Stenberg varmer opp med et stykke av Bach, før han går over til nyere toner:

– Denne skrev jeg på pianoet, sier han og spiller «Nei, ikke gjør det», åpningssporet fra albumet «Før var det morsomt med sne» fra 1987.

Den 26. november kan også publikum prøve pianoet fra 1977. Se bildene fra det nye senteret i galleriet øverst i artikkelen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober