Hopp til innhold

Over halvparten av Stjernekamp-stemmene kom ikke fram

Rundt en kvart million Stjernekamp-stemmer kom ikke fram til NRK tidsnok. – Vi har en vinner og det er Silya uansett hvordan man teller, forsikrer NRK.

Finalistene i Stjernekamp 2013

Silya vant Stjernekamp, men ikke alle stemmene kom fram tidsnok.

Foto: Julia Naglestad/NRK

Som NRK.no skrev tidligere, var det mange som opplevde stemmekluss i forbindelse med lørdagens direktesendte Stjernekamp-finale.

Over én million, og til tider enda flere, seere fulgte programmet, og mange av dem benyttet seg av muligheten til å påvirke resultatet av konkurransen.

Seerne bestemte at det var Silya som kan smykke seg med tittelen den ultimate entertainer. Hun fikk mesteparten av stemmene, ifølge NRK.

Mandag formiddag beklaget imidlertid Telenor at mange av stemmene nok ikke kom fram.

Over en kvart million stemmer kom ikke fram

NRK går vanligvis aldri ut med stemmeantallet i slike programmer, men gjør et unntak i denne saken for å understreke at det ikke er noen tvil om at riktig vinner ble utropt lørdag kveld.

– Vi har en vinner og det er Silya uansett hvordan man teller, sier informasjonssjef Øyvind Øfsti i NRK til NRK.no.

Han forklarer at NRK fikk inn 233.399 stemmer som ble registrert innenfor det korte tidsvinduet det var åpent for å avgi stemme, og som dermed ga grunnlaget for å utrope vinneren på direkten.

Av disse stemmene fikk Agnete 94.795, mens Silya fikk 138.604 stemmer.

Det viser seg imidlertid at det var langt flere som ville påvirke utfallet av konkurransen enn de stemmene NRK fikk inn til riktig tid.

– I ettertid har vi fått et totalt stemmeantall som har kommet gjennom, men ikke i tide, og det er 506.412 stemmer, sier Øfsti.

Dermed var det altså over en kvart million stemmer som ikke kom fram til NRK i tide.

– Her er det en forsinkelse, men det er umulig for oss å si om det var noen som var for seint ute eller om leveransen var for sein og at den da ikke ble registrert.

Av de 506.412 stemmene, gikk 224.682 til Agnete, mens 281.720 gikk til Silya.

– Vi synes det er beklagelig at ikke alle stemmene kom fram innen tidsfristen, derfor er vårt datterselskap NRK Aktivum, som arrangerer dette for NRK, i dialog med teleoperatørene for å komme til bunns i dette.

Øfsti gleder seg imidlertid over at antallet SMS-stemmer var over dobbelt så høyt i år som under Stjernekamp-finalen i fjor.

Han legger også til at Stjernekamp-avstemningen ikke er noe NRK tjener penger på.

Telenor: Kunne vært unngått

Bjørn Amundsen

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor, sier det hele kunne vært unngått hvis teleoperatørene hadde vært klar over hvor mange stemmer som kom inn.

Foto: Elisabeth Sandve / NRK

Telenor beklaget tidligere i dag lørdagens sms-problemer.

Til NRK.no sier de at problemet kunne vært unngått om de hadde visst om den massive trafikken på forhånd.

– I en dialog med NRK og NRKs produksjonsselskap fikk vi på forhånd opplyst at vi skulle dimensjonere for 300 SMS per sekund. Eksempelvis registrerte vi 1000 SMS-er til det nummeret som gjelder «Stjernekamp» klokka 21:40. Og i tillegg var det «Skal vi danse», sier dekningsdirektør i Telenor Bjørn Amundsen, til NRK.no.

– Jeg prøver ikke å henge ut noen, men faktum er at to av Norges største TV -kanaler har to program med avstemning samtidig. Og når det blir tre ganger flere SMS på det travleste tidspunktet, så blir det umulig for oss å dimensjonere riktig.

Han beklager at ikke alle stemmene ble registrert. Og understreker at ikke alle stemmene går gjennom Telenors nett, men også gjennom de andre teleoperatørene.

– Det er selvfølgelig beklagelig at stemmer ikke er blitt registrert. Men det er også viktig at produksjonsselskapet, NRK og vi blir flinkere til å estimere antall SMS-er man forventer å få, sier Amundsen.

Oppgraderer før nyttår

Nå håper de å unngå at det samme skjer igjen.

– I god tid før nyttår kommer vi til å firedoble kapasiteten på SMS, til tross for at det er en nedgang på SMS. Det er nettopp for å være forberedt på denne type problemstillinger.

Amundsen kan ikke kommentere spesifikt det tallet NRK har offentliggjort, men sier på generelt grunnlag at det kan være flere grunner til at stemmene ikke kom fram.

– Det kan også være at folk har sendt inn etter at avstemningen var over, med mindre man har sett på tallene i akkurat den perioden. På noen telefoner blir meldinger liggende i utboksen ved stor trafikk. Mens på andre lagres de i utboksen og sendesautomatisk etterpå.

I likhet med NRK mener heller ikke Telenor at det bør herske tvil om hvem som vant lørdagens «Stjernekamp».

– Det er ingen grunn til å tro at feil vinner er kåret.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober