Hopp til innhold

Dagbladet må betale én million kroner til Schjenken

Dagbladet må betale ambulansesjåfør Erik Schjenken én million kroner i oppreisning for ærekrenkende uttalelser etter den såkalte «Ali Farah-saken».

Ali Farah i Sofienbergparken

Dette bildet ble tatt like etter at Ali Farah ble slått ned i Sofienbergparken i august i fjor.

Foto: Caroline Drefvelin

I dag falt dommen i Oslo Tingrett. Dagbladet må betale én million kroner i oppreisning til eks-ambulansesjåføren Erik Schjenken.

– Det viktigste for meg er at jeg kan gå rundt uten å føle at folk mener jeg er en rasist. Det er oppreisningen av meg som person som er det viktigste, ikke pengene, sier Schjenken til NRK.

I 2010 saksøkte Schjenken Dagbladet og krevde oppreisning for ærekrenkende beskyldninger etter ambulansedramaet i Sofienbergparken 6. august 2007.

– Det er en overraskende dom, beløpet er vanvittig høyt. Hvis en ser på rettspraksis de siste årene har tendensen vært at det er vanskelig å nå fram i injuriesøksmål, sier leder i Norsk Redaktørforening, Harald Stanghelle til NRK.no.

Stanghelle tror Dagbladet vil anke, men tar forbehold om at han ikke har lest alle premissene i saken, og at han kun har sett domsslutningen.

LES OGSÅ: Eks-ambulansesjåfør nektet yrkesskadeerstatning

– Utsatt for hetskampanje

Schjenken gikk til søksmål mot Dagbladet med påstand om 1,5 millioner kroner i oppreisning. Han mente han ble utsatt for en tilnærmet hetskampanje i avisen, der ambulansesjåførene i en rekke artikler ble anklaget for å være rasister.

Ambulansesjåførene ble også beskyldt for ikke å ha undersøkt pasienten grundig nok, og for å ikke ha registrert at han hadde en alvorlig hodeskade.

Saken har vært en av de mest omtalte voldssakene i Norge.

– Det har vært et sammenhengende helvete i snart fire år, og i dag var det plutselig over. Det var en rar, men veldig god følelse, sier Schjenken.

Erik Schjenken i I kveld-studio

Dagbladet ble tirsdag dømt til å betale en million til eks-ambulansesjåfør Erik Schjenken.

Foto: NRK

Les også: - Mediekjør på helsa løs

– Dommen mangler viktige drøftinger

Tingrettens har i sin avgjørelse vurdert om Dagbladet hadde tilstrekkelig dekning for sine sterkt kritiske ytringer mot ambulansemennene. Retten mente de ikke hadde slik dekning, og at det ikke ble gjort en grundig nok undersøkelse av saken, blant annet av vitnene på stedet.

– Dommen mangler viktige drøftinger for grensen til ytringsfrihet, og grensen for hvor langt du kan gå i en leder-artikkel eller kommentar. Vi synes det er en underlig dom, sier Lars Helle, ansvarlig redaktør i Dagbladet.

Han sier Dagbladet ikke kan leve med denne dommen, og de vil trenge noen dager for å drøfte en eventuell anke.

– Hvis denne tingretts-dommen står kan både Dagbladet, NRK og andre medier legge ned, for da har vi ikke noe å bidra med i samfunnet. Dommen legger store bånd på den umiddelbarheten som kreves i dekningen av en nyhetssak, sier Helle.

– Saken har den konsekvensen at tabloid-pressen må passe seg for å henge ut privatpersoner på det groveste. Det synes jeg er på sin plass å markere, sier Schjenkers advokat, Carl Bore.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.