Hopp til innhold

Scenekunst du bør sjå i sommar

Sommaren har mykje å by på av scenekunst, frå teater for barn, til danseframsyning i fossen, og historiske spel.

Spelet om Heilag Olav

Spelet om Heilag Olav kan du sjå på Stiklestad i sommar.

Foto: Trond Leirvik / NRK

sommeranbefalinger
Foto: NRK

NRK sin scenekunst-meldar Karen Frøsland Nystøyl har plukka ut sine fem sommarfavorittar.

Dette er alle spel si mor. Eit must!

Karen Frøsland Nystøyl / om Spelet om Heilag Olav

For små og store røvarar

Robin Hood

Vegar Hoel spelar Robin Hood på Natvigs Minde, Stavanger.

Foto: Roy Storvik / Ole Nerheim

Om du vil ta med heile familien på teater i sommar er Robin Hood eit godt tips. Stykket vert sett opp fleire stader denne sommaren. Du kan mellom anna sjå teaterframsyninga på den vesle øya Natvigs Minde i Stavanger hamnebasseng. Eller du kan sjå andreklassingane ved Statens Teaterhøgskole si tolking av Robin Hood i Frognerparken i Oslo.

Utandørsframsyningar

I Grimstad kan sjå framsyninga 'Blomster og blod' utescena i steinbrotet ved Grimstad. Gisken Armand gjer ein monolog som Marie Hamsun, om livet med forfattaren Knut Hamsun.

Sidan 1954 har det vorte arrangert spel på Stiklestad, det er det eldste og største i Norden. I slutten av juli kan du få med deg 2009-versjonen av Spelet om Heilag Olav på Stiklestad.

Peer Gynt-stemnet på Vinstra lovar ei spektakulær danseframsyning. Verket TidarÅ skal framførast ute i elva Frya. Hallgrim Hansegård frå FRIKAR står for koreografien, og Gunhild Sundli speler Solveig.

Steinvikholm slott i Stjørdal kan du sjå midnattsoperaen Olav Engelbrektsson . Henning Sommerro og Edvard Hoem sin opera er ei gjenskaping av ein dramatisk maktkamp, og ei tragisk kjærleikhistorie, med erkebiskop Olav Engelbrektsson i hovudrolla. Det heile går føre seg i autentiske omgjevnader.

Hva vil du anbefale andre å se på norske scener i sommer? Gi tips her:


Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.