NRK Meny
Normal

Lager hørespill om Scandinavian Star-ulykken

NRK skal lage hørespill om dødsbrannen på fergen Scandinavian Star, som krevde 159 menneskeliv. Manusforfatteren vil presse frem en gjenåpning av saken.

Brann om bord i "Scandinavian Star"

159 mennesker omkom på fergen Scandinavian Star under overfarten fra Oslo til Fredrikshavn i Danmark natt til 7. april 1990.

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Mathias Calmeyer skal skrive manus for NRK Radioteateret, og planen er at hørespillet skal komme på lufta før 7. april 2015. På dagen 25 år etter brannen går nemlig foreldelsesfristen for straffansvaret ut.

– Det har foregått så mye som det er viktig å få belyst på en ny måte. Vi vil fokusere på hvordan en så stor ulykke kan ha blitt behandlet på den måten den er blitt. Saken har ikke blitt etterforsket skikkelig. Mange spørsmål står fortsatt ubesvart. Det er mye som ikke har gått riktig for seg, sier Calmeyer til Aftenposten.

Han sier at han frykter at saken ikke blir gjenopptatt om ikke trykket øker på myndighetene. Det er opprettet et samarbeid med Danmarks Radio, mens Sveriges Radio og finske YLE også har meldt sin interesse for prosjektet.

Vil snakke de pårørendes sak

Calmeyer, som også skrev NRK-hørespillet Foxtrot om Treholt-saken , sier at han ikke er redd for å blande fakta og fiksjon. Han mener man kan få et mer helhetlig bilde av hva som har foregått når man ikke trenger å holde seg til strengt journalistiske prinsipper.

– Jeg liker å tro at jeg har en moralsk standard som vil sørge for at dette ikke gjør det verre for de pårørende etter ulykken. Jeg ønsker å snakke de pårørendes sak, og vi vil ta godt vare på dem. På den annen side er jeg ikke redd for å støte påtalemyndighetene i Norge og Danmark, sier han til Aftenposten.

Egen etterforskning

Det var 6. april 1990 at det brøt ut brann om bord på Scandinavian Star mellom Oslo og Frederikshavn. Skandinaviske myndigheter har flere ganger avvist behov for ny etterforskning.

Overlevende og pårørende har på sin side krevd ny etterforskning. «Stiftelsen etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star» har på eget initiativ etterforsket brannen og konkludert med at inntil ni av mannskapet sto bak dødsbrannen, og at det dreide seg om forsikringssvindel.

I september i fjor startet Kripos, Økokrim og Oslo politidistrikt nye Scandinavian Star-undersøkelser. Men det er ennå ikke bestemt om saken skal gjenopptas.

– Vi trenger ny etterforskning og nye undersøkelser i denne saken, sier Gisle Weddegjerde, skipsteknisk ekspert i «Stiftelsen etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star».

Han er positiv til Mathias Calmeyers initiativ, men håper at et hørespill om ulykken tar hensyn til de pårørende i saken.

– I utgangspunktet synes vi at alt som kan øve et press på dem som skal ta avgjørelser i saken, er positivt. Det er utrolig viktig å få frem detaljene i disse sakene. Men man må ta hensyn til dem som har lidd, og fortsatt lider. Det er mange familier som ikke har lagt dette bak seg og for dem er det vanskelig å få opp bildene og historiene igjen.

Kulturstrøm

 • Retroleker redesignet

  En vandreutstilling viser utviklingen av de berømte trelekene fra tidligere Tjekkoslovakia. Bildet her viser hesten som i ny versjon har blitt en alikorn. Nå vises denne koselige delen av europeisk håndverkstradisjon fram på en av de 550 utstillingene under London Design Fair 2018 i september. Les mer om lekene i saken til Wallpaper.

  Alicorn treleke
  Foto: Kutulu
 • Politisk trappepoesi

  En ukjent gatepoet har brukt trappene til Kunsthøgskolen i Oslo til å kritisere institusjonen, blant annet for å ikke ha tatt tak i varsling om seksuell trakassering og for å være en skole for hvite. – Det er et stykke igjen til kategorien vandalisme, sier rektor Jørn Mortensen til Aftenposten.

  Trappepoesi på Kunsthøgskolen i Oslo
  Foto: Christel Marie Blunck