Knusende politirapport om en overgriper gjennom seks tiår

Barn helt ned i åtteårsalderen ble misbrukt av BBCs falne TV-stjerne Jimmy Savile. Det forteller den omfattende politirapporten som ble lagt fram i dag.

Jimmy Savile

Jimmy Savile døde i 2011, 84 år gammel.

Foto: Lewis Whyld / Ap

Rapporten, som kalles «Gi ofrene en stemme», forteller på sine tretti sider om utallige overgrep gjennom femti år. BBC-stjernen ble avslørt i et dokumentarprogram på kanalen ITV, ett år etter at han var død.

Avdøde Jimmy Savile forgrep seg på minst 214 barn og unge i 28 politidistrikter, forteller rapporten. Dette er hovedpunktene:

 • Han brukte sin kjendisstatus til å ta seg inn på 13 sykehus og institusjoner, der han forgrep seg på pasienter og beboere.
 • Hans yngste offer var 8 år, hans eldste var 47.
 • Den eldste anklagen er fra 1955, den siste var fra Manchester i 2009.
 • Mange overgrep skjedde i BBC fra 1965–2006 under opptak av programmet «Top of the Pops».
 • De fleste overgrepene skjedde i årene fra 1966–1976.
 • 73 prosent av ofrene var under 18 år, de fleste i aldersgruppen fra 13–16.
 • Det er ikke funnet noen klare bevis for at han deltok i en pedofil ring, men om han utvekslet informasjon med andre pedofile er fortsatt under etterforskning.

Hør noen av de mange ofrene i denne NRK-reportasjen:

Den avdøde BBC-programlederen Jimmy Savile anklages for flere hundre overgrep mot unge jenter og gutter. Mange av overgrepene skal ha skjedd i BBCs lokaler i forbindelse med opptak.

Gry Blekastad Almås rapporterer om BBC-skandalen

– Et vannskille

– Rapporten markerer et vannskille, sa riksadvokat Keir Starmer, som ba alle ofrene om unnskyldning på vegne av påtalemyndigheten, The Crown Prosecution Service (CPS).

Keir Starmer

Riksadvokat Keir Starmer

Foto: Dominic Lipinski / AFP

– Vi har alle noe å lære. Jeg oppfordrer påtalemyndigheten til å skaffe seg større kunnskap om feltet og dele denne kunnskapen med flere i fremtiden, sa Starmer.

– Det er nå klart av Savile gjemte seg i full offentlighet, og at han brukte sin kjendisstatus og sine pengeinnsamlinger til å få ukontrollert tilgang til sårbare mennesker i seks tiår, heter det i rapporten.

Kim Harrison, advokaten som representerer flere enn 50 av Saviles ofre, kaller rapporten «et første skritt på veien til å gi ofrene en slags rettferdighet».

Kulturstrøm

 • Facebook størst på pengeinnsamling

  84 prosent av norske ideelle organisasjoner brukte i fjor Facebook til å samle inn penger, viser en undersøkelse gjort av Norsk innsamlingsråd og rådgivningsselskapet Deloitte. Det er en økning på 40 prosent fra året før, og gjør at Facebook har gått forbi direktereklame som det mest brukte innsamlingsverktøyet.

 • Musikere frykter redusert inntekt

  Komponistforeningen frykter at deres medlemmer får mindre inntekter neste år til å skape ny musikk, skriver Klassekampen. Reaksjonen kommer etter at ordningen med vederlag for privatkopiering er blitt endret i åndsverkloven. Disse endringene betyr at flere må dele på den samme potten. Da Stortinget vedtok den nye loven, ble nemlig også forfattere og bildekunstnere innlemmet i ordningen.

 • TONO-pris til kordirigent

  Dirigent for Det Norske Solistkor, Grete Pedersen, får TONOs Formidlerpris på 50.000 kroner samt et diplom utformet av Magne Furuholmen. Juryen mener Pedersen har løftet frem nyskrevet norsk musikk gjennom flere tiår. Blant tidligere vinnere av Formidlerprisen, som ble etablert i 2011, er Øyafestivalen, Manfred Eicher og ECM, Tommy Tee og i fjor Grappa Musikkforlag og Helge Westbye. (NTB)

   Grete Pedersen får TONO Formidlerpris 2018
  Foto: Bård Gundersen / TONO / Handout / NTB Tema