NRK Meny
Normal

Knusende politirapport om en overgriper gjennom seks tiår

Barn helt ned i åtteårsalderen ble misbrukt av BBCs falne TV-stjerne Jimmy Savile. Det forteller den omfattende politirapporten som ble lagt fram i dag.

Jimmy Savile

Jimmy Savile døde i 2011, 84 år gammel.

Foto: Lewis Whyld / Ap

Rapporten, som kalles «Gi ofrene en stemme», forteller på sine tretti sider om utallige overgrep gjennom femti år. BBC-stjernen ble avslørt i et dokumentarprogram på kanalen ITV, ett år etter at han var død.

Avdøde Jimmy Savile forgrep seg på minst 214 barn og unge i 28 politidistrikter, forteller rapporten. Dette er hovedpunktene:

 • Han brukte sin kjendisstatus til å ta seg inn på 13 sykehus og institusjoner, der han forgrep seg på pasienter og beboere.
 • Hans yngste offer var 8 år, hans eldste var 47.
 • Den eldste anklagen er fra 1955, den siste var fra Manchester i 2009.
 • Mange overgrep skjedde i BBC fra 1965–2006 under opptak av programmet «Top of the Pops».
 • De fleste overgrepene skjedde i årene fra 1966–1976.
 • 73 prosent av ofrene var under 18 år, de fleste i aldersgruppen fra 13–16.
 • Det er ikke funnet noen klare bevis for at han deltok i en pedofil ring, men om han utvekslet informasjon med andre pedofile er fortsatt under etterforskning.

Hør noen av de mange ofrene i denne NRK-reportasjen:

Den avdøde BBC-programlederen Jimmy Savile anklages for flere hundre overgrep mot unge jenter og gutter. Mange av overgrepene skal ha skjedd i BBCs lokaler i forbindelse med opptak.

Gry Blekastad Almås rapporterer om BBC-skandalen

– Et vannskille

– Rapporten markerer et vannskille, sa riksadvokat Keir Starmer, som ba alle ofrene om unnskyldning på vegne av påtalemyndigheten, The Crown Prosecution Service (CPS).

Keir Starmer

Riksadvokat Keir Starmer

Foto: Dominic Lipinski / AFP

– Vi har alle noe å lære. Jeg oppfordrer påtalemyndigheten til å skaffe seg større kunnskap om feltet og dele denne kunnskapen med flere i fremtiden, sa Starmer.

– Det er nå klart av Savile gjemte seg i full offentlighet, og at han brukte sin kjendisstatus og sine pengeinnsamlinger til å få ukontrollert tilgang til sårbare mennesker i seks tiår, heter det i rapporten.

Kim Harrison, advokaten som representerer flere enn 50 av Saviles ofre, kaller rapporten «et første skritt på veien til å gi ofrene en slags rettferdighet».

Kulturstrøm

 • Bergman-bok gis ut etter ni år

  Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

  FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
  Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
 • Tons of Rock flytter

  Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.