Hopp til innhold

Satyricon trakk seg

Det norske metalbandet Satyricon trakk seg i går fra Hamar Music Festival. Bandet legger skylda på Dio som de skulle varme opp for.

Satyricon
Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

Ronnie James Dio var på Hell Bluesfestival i 2002.
Foto: Jørn Gjersøe. / NRK

På grunn av tekniske problemer trakk Satyricon seg i går fra konserten de skulle spille under Hamar Music Festival. De skulle være oppvarming for Dio.

Skylder på Dio

Vokalist i bandet, Sigurd Wongraven, skylder på managementet til Dio for at det meste gikk galt. Etter det NRK kjenner til fikk ikke Satyricon røre trommeutstyret, monitorene og lyssettinga til Dio. Dette skal ha vært årsaken til avlysningen.

- Jeg er sjokkert over arrogansen de viste. Før i sommer har vi spilt før både Metallica og DumDum Boys og det har gått knirkefritt, sier han til Hamar Arbeiderblad.

Første gang

Det er første gang Satyricon har måttet avlyse en konsert. Bandet møtte opp til lydprøvene, men valgte å forlate Hamar lenge før konserten startet.

De som hadde kjøpt billett fikk dette valget: Pengene tilbake mot å forlate teltet før konserten, eller bli, og dermed betale full pris med bare DIO på scenen.

- At Satyricon nektet å spille kom som lyn fra klar himmel. Dermed var en slik refusjon den eneste praktiske løsninga, sier Tor Birkeland Hansen i Hamar Music Festival til NRK.

Gikk slukøret hjem

Dermed måtte i følge Hamar Arbeiderblad et tresifret antall Satyricon-fans gå slukøret hjem igjen uten som så mye som et glimt av sine helter.

- Dette er den verst tenkelige starten på en festival, forsikrer pressesjef Thor B. Hansen.

Hans eneste forklaring på hvorfor Satyricon ikke stilte, var at de ikke var fornøyd med de tekniske forholdene på scenen. På spørsmål fra NRK om de ikke hadde hatt en dialog på dette i forkant av festivalen, svarer han at det har vært en dialog.

- Ut over det har jeg ikke lyst til å kommentere saka, sier Birkeland Hansen.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober