Hopp til innhold

Satte ekstrem varmerekord

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Amerikanske vitenskapsmenn har satt en varmerekord som er 250 000 ganger varmere enn sola.

Guinness anerkjente denne uka verdens høyeste menneskeskapte varmerekord.

Dette gjorde nok dagen for vitenskapsmenn ved Brookhaven National Laboratory, et amerikansk forskningslaboratorium, som i februar 2010 skapte det varmeste øyeblikket siden Big Bang, og som de nå rekordføres for.

Deres Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC), den mindre kjente lillebroren til partikkelakseleratoren Large Hadron Collider (LHC) i Cern, smadret da sammen to stråler med gullioner ved nesten lyshastighet (se videoen over for forklaring).

Dette gjenskapte i et ekstremt kort øyeblikk en materiefase kalt kvark–gluon-plasma, som ikke har eksistert her omkring siden Big Bang, og nådde den høyeste temperaturen skapt av mennesker.

Temperaturen som ble oppnådd var på 4000 milliarder, eller 4 billioner som vi sier på godt norsk.

Det er mye varmere enn både solens sentrum og en atombombe – begge har bare ti millioner grader. Jordens indre er, med sine 5750 grader, faktisk varmere enn solens overflate.

– Vi forventa å nå høye temperaturer, det er jo tross alt derfor RHIC ble bygget, men vi regnet ikke med denne nærmest perfekte flytende materien, sier fysiker Steven Vigdor, som leder arbeidet.

Storebror LHC i Cern er den eneste som kan utfordre RHICs varmerekord, noe de også er ventet å gjøre, men foreløpig er det altså lillebror RHIC som har Guinness-rekorden.

Les også:

Kulturstrøm

 • ESC 2025 blir i Basel eller Genève

  Eurovision Song Contest 2025 vil finne sted enten i Basel eller Genève, opplyser det sveitsiske kringkastingsselskapet fredag.

  Avgjørelsen kommer etter en vurdering av konsertlokaler, kollektivforbindelser, bærekraft, hotellmuligheter, sikkerhet og motivasjonen til de respektive byene.

  Det endelige valget blir tatt i slutten av august. Kostnadene for å arrangere Eurovision er anslått til å være rundt 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 356 millioner kroner etter dagens kurs (NTB).

 • Bob Newhart (94) er død

  Den amerikanske komikeren og skuespilleren Bob Newhart er død 94 år gammel, opplyser forlaget hans, ifølge Reuters.

  Newhart døde i sitt hjem i Los Angeles etter kort tids sykdom.

  Bob Newhart i 2003
  Foto: JEROME T NAKAGAWA / AP / NTB