Sarah Lund - partneren fra helvete?

Sarah Lunds makkere har fått hard medfart i de tidligere sesongene av «Forbrytelsen». Bli kjent med mennene i sesong tre her!

Nikolaj Lie Kaas, Sofie Gråbøl, Morten Suurballe og Sigurd Holmen le Dous

Nikolaj Lie Kaas, Morten Suurballe og Sigurd Holmen le Dous spiller de tre mannlige kollegene til Sarah Lund, spilt av Sofie Gråbøl.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Spoiler: Ikke les denne artikkelen hvis du ikke har sett de to første sesongene av «Forbrytelsen», og ikke ønsker å vite hva som skjer der!

– Sarah Lund og Mathias Borch hadde en flørt på politiskolen. Nå har de ikke sett hverandre på mange år, men skal jobbe sammen igjen. Det byr på enkelte utfordringer, sier Nikolaj Lie Kaas lattermildt og himler med øynene.

Han spiller Mathias Borch i «Forbrytelsen III» og har i manges øyne kapret drømmerollen, som partner til Danmarks mest berømte politietterforsker.

Kaas er en av Danmarks fremste skuespillere, kjent her i Norge for sin medvirkning i to av Varg Veum-filmene, i tillegg til danske klassikere som «I kina spiser de hund» og «Idiotene».

Nikolaj Lie Kaas

Nikolaj Lie Kaas spiller Mathias Borch, Sarah Lunds gamle flamme. Nå skal de igjen jobbe sammen.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

– Jeg hadde faktisk ikke sett «Forbrytelsen» fra før av da jeg takket ja til å bli med. Jeg visste godt at det var en populær serie, men ble overrasket da jeg skjønte hvor verdensomspennende serien var, sier han til NRK.no, når vi møter Kaas og de andre skuespillerne i København.

Farlig partnerskap

De tidligere partnerne til Sarah Lund i de to første episodene av «Forbrytelsen» fikk hard medfart. Begge ble drept i løpet av serien, en viste seg attpåtil å være morderen.

–Det har gått ganske røft for seg for de tidligere partnerne til Sarah Lund. Tenkte du mye på hva som ville skje med deg?

– Man er ikke forfengelig på den måten, at man tenker over sin karakter og om han skal dø eller ei. Det som er interessant er hvor det hele går hen, sier Kaas, som takket ja til rollen lenge før manus var påbegynt.

– Men jeg fikk forklart hva som var tanken bak serien, og hva som var planen, forklarer han.

Fersking på tv og i virkeligheten

I sesong tre skal to menn forsøke å jobbe på lag med egenrådige Sarah Lund. Nevnte Mathias Borch, som altså kjenner Lund fra politiskolen, men som siden har jobbet for politiets sikkerhetstjeneste i avdeling for nasjonal sikkerhet. Han kobles inn i saken når man frykter at statsministerens sikkerhet kan være truet.

I tillegg møter vi også den helt ferske og veldig ivrige politimannen Asbjørn Juncker, spilt av 28 år gamle Sigurd Holmen le Dous. Han er ikke bare fersk i serien, han er også fersk i faget og ble uteksaminert fra skuespillerskolen for tre år siden.

Sofie Gråbøl og Sigurd Holmen le Dous i Forbrytelsen

Sigurd Holmen le Dous har rollen som unge Asbjørn Juncker i «Forbrytelsen III». Han skal samarbeide med Sarah Lund, som er så uinteressert at hun sliter med å lære seg navnet hans.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

– Den første opptaksdagen min var også min karakters første arbeidsdag, og det brukte jeg for alt det var verd. Vi var i samme båt, jeg og han, sier Dous.

Asbjørn Juncker blir satt til å jobbe sammen med Sarah Lund, som er lei arbeidet og drømmer om en rolig tilværelse. Flere komiske situasjoner oppstår når den unge, ivrige politimannen og den trøtte, desillusjonerte politikvinnen skal samarbeide.

– Juncker tror veldig på seg selv og at han kan gjøre en forskjell. Det hele er veldig stort for ham, og det blir han også overrasket og litt følsom av, forklarer Dous.

– Respekterer hennes respektløshet

Den som kjenner Sarah Lund best er drapssjef Lennart Brix. Seerne møtte ham første gang halvveis ute i sesong én.

Brix har kommet i vanskeligheter på grunn av Lund en rekke ganger, men kjenner hennes uvanlige teft, og vet også å sette pris på henne.

– Han vet hvilken risiko det utgjør å ha med henne å gjøre. Men han har lært av hennes uortodokse måte å jobbe på og han respekterer hennes respektløshet, forklarer Morten Suurballe, som spiller Brix til NRK.no.

Når sesong tre starter, drømmer Sarah Lund om en roligere og tilbaketrukket 08-16-tilværelse på kontor. Hun har kjøpt seg et lite hus og er klar til å prøve å finne tilbake til familien sin. Suurballe forklarer at dette gjør at Brix må være mer på hugget der han tidligere har holdt Lund tilbake.

– Brix har alltid måttet holde Lund litt på avstand. Men han gjør det mindre nå enn tidligere. Hun har begynt å trekke seg, og han er en dedikert sjef, en frontkjemper, mens hun vil prøve å få sine familieforhold opp å kjøre.

Desillusjonert Lund

Sofie Gråbøl, som spiller Sarah Lund, forteller at Lund denne gangen prøver å holde litt avstand til sin makker og sine andre kolleger, nettopp på grunn av alt som har skjedd med hennes tidligere samarbeidspartnere.

– Vi etterlot Sarah på et totalt nullpunkt i forrige sesong. Hun har blitt så brent. Det var litt hennes skyld at hennes første partner døde, og i toeren ble hun desidert sviktet. Så hun er på en måte et så brent barn nå, og jeg syns det var en riktig beslutning å gjøre henne … litt distansert. Hun er litt slaskete og uten retning. Men det kan jo skje ting, sier Gråbøl og smiler lurt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

– Ble sur da han døde

Sarah Lund (Sofie Gråbøl) og Jan Meyer (Søren Malling) i Forbrytelsen

Jan Meyer, spilt av Søren Malling, spilte partneren til Sarah Lund i første sesong av «Forbrytelsen». Det endte ikke godt for Meyers del.

Foto: DR

Ytterst få mennesker vet hvordan «Forbrytelsen III» ender, og hva som vil skje i episodene som kommer. Dermed vet vi ikke om Sarah Lunds kolleger skal få klare å overleve denne gangen.

– Det er jo en slags ære å være gjerningsmann, sier Søren Sveistrup, manusforfatter i «Forbrytelsen».

– De fleste syns i alle fall det, legger han raskt til.

Å bli drept er likevel ikke like ærefult, skal vi tro Sveistrup.

– Søren Malling, som spilte karakteren Jan Meyer, Sarah Lunds partner som ble skutt i første sesong, syns det var skikkelig dårlig at han skulle bli drept, ler han.

Hvilken skjebne som venter Mathias Borch og Asbjørn Juncker, det vet vi med sikkerhet først åtte mandager fra nå.

«Forbrytelsen» ser du på NRK1 hver mandag klokken 22.00.

Kulturstrøm

  • Halle Berry trakk seg fra rolle

    Fredag delte Halle Berry sin entusiasme for en kommende filmrolle som transmann i et Instagram Live-intervju. Mandag bad hun om unnskyldning – og trakk fra seg rollen. Hun fikk hard medfart av kritikere, blant annet for konsekvent å ha feilkjønnet sin potensielle rollekarakter når hun omtalte vedkommende, melder Variety. Mandag unnskyldte Berry seg på Twitter.

    Laster Twitter-innhold
  • Svenske tivolier krever erstatning

    Svenske fornøyelsesparker som Liseberg, Grøna Lund og Skara Sommarland krever 1,5 milliarder kroner i erstatning fordi de pålagt å holde stengt på grunn av koronapandemien. Det skriver SVT. Liseberg sier at de taper over 800 millioner kroner.