Hopp til innhold

Sår tvil om antatt Bitcoin-skaper

Klarte Craig Wright å lure hele verdenspressen?

Craig Wright

MILJØET TVILER: Craig Wright stod frem på BBC og hevdet han var mannen bak den digitale valutaen bitcoin, men det er ikke alle som tror ham.

Foto: Ap

Etter at den australske entreprenøren Craig Wright hevdet overfor BBC, The Economist og GQ at han var skaperen av den digitale valutaen bitcoin, har ikke reaksjonene latt vente på seg.

Craig Wright

MULIG OPPHAVSMANN: Australske Craig Wright påstår at han er mannen bak den digitale valutaen bitcoin, men det er ikke alle som tror det stemmer.

Foto: Wikipedia Commons

Selv om BBC og The Economist skal ha sett bevis på at Wright stod bak den aller første bitcoin-transaksjonen i 2009 med pseudonymet Satoshi Nakamoto, er ikke alle i bitcoin-miljøet sikre på at Wright er den han påstår.

– Det er umulig å bevise noe slikt 100 prosent, sier Gavin Andresen, sjefsforsker i Bitcoin Foundation.

BBC har besøkt teknologikonferansen Consensus 2016 i New York, som omhandler bitcoin og «blockchain»-teknologien. Der ønsker flere bransjefolk å se ytterligere bevis fra australieren.

– Ikke overbevist

Gavin Andresen har selv møtt Wright i London og sett beviset som skal bekrefte at Wright og Nakamoto er den samme personen. Selv om han sier påstanden er umulig å bekrefte 100 prosent, velger han å tro på australieren.

Det er det altså ikke alle som gjør. Eric Voorhees, som står bak applikasjonen ShapeShift, er en av de som tviler.

– Jeg stoler vanligvis på Gavin Andresen, så jeg har lyst til å tro ham nå, men jeg er ikke overbevist, sier han.

Vitalik Buterin i selskapet Etherum mener den kompliserte måten Wright valgte å stå frem på vekker oppsikt.

– Generelt, hvis du har en god måte å bevise noe på, og en komplisert måte å bevise noe på, og velger sistnevnte, så er det fordi du ikke klarer å gjøre det på en god måte i det hele tatt, sier han.

NRK har også mottatt en rekke eposter fra folk i bitcoin-miljøet, som ikke tror Craig Wright er skaperen av den digitale valutaen.

Ubetydelig

Den digitale valutaindustrien vokser stadig og finansbransjen har nå begynt å investere i bitcoin og «blockchain»-teknologien. Økonomihistoriker Garrick Hileman ved London School og Economics har studert opprinnelsen til den digitale valutaen, og mener det ikke har noe å si om Wrights påstand stemmer eller ikke.

– Jeg er ikke sikker på at påstanden om at Craig Wright er Satoshi Nakamoto eller ikke, er relevant for bitcoin-industrien i disse dager, sier han.

Lang jakt

Dorian Satoshi Nakamoto

NEKTER: Nyhetsmagasinet Newsweek hevdet at Dorian Satoshi Nakamoto var mannen bak bitcoin, men Nakamoto selv avviser påstanden og har saksøkt magasinet.

Foto: Damian Dovarganes / Ap

Helt siden den digitale valutaen ble oppfunnet i 2009 har det blitt spekulert i det vide og brede om hvem som kunne stå bak.

Det amerikanske nyhetsmagasinet Newsweek publiserte i 2014 en sak der de påstod at Dorian Satoshi Nakamoto var mannen bak.

Han har selv avvist denne påstanden og saksøkt magasinet. På nettstedet Newsweek Lied tar han i mot donasjoner til advokatstøtte.

Kulturstrøm

  • Paltrow frifunnet for skiulykke

    Hollywood-stjernen Gwyneth Paltrow er frifunnet for anklager om at hun var skyld i en skiulykke i Utah i 2016, melder Reuters. Paltrow var saksøkt av en lege som hevdet at hun kjørte inn i ham i skibakken slik at han fikk varige skader.

    Mannen saksøkte Paltrow for over 30 millioner kroner, mens hun i sitt motsøksmål ba om én dollar i erstatning. I vitneboksen fortalte hun at hun hadde blitt påkjørt bakfra. Juryen fant at Paltrow ikke var å laste for ulykken.

    Gwyneth Paltrow i retten i Park City i Utah
    Foto: Rick Bowmer / AP