Hopp til innhold

Santelmann: Jeg er definitivt en «good cop»

Tobias Santelmann bytter ut harnisk med MC-jakke og sverd med tjenestevåpen når han går fra storfilmen «Hercules» til NRKs nye spenningsserie «Øyevitne».

Tobias Santelmann spiller politispaneren Lars i den nye NRK-serien «Øyevitne».

HARDBARKA SPANER: Tobias Santelmann spiller spaneren Lars i «Øyevitne». Han havner i konflikt med lensmannen i Mysen når en av hans topphemmelige informanter blir funnet drept i det som fremstår som et gjengoppgjør.

Yngvil Støen Grotmol i «Øyevitne»

PLAGET SPANER: Yngvil Støen Grotmol som spaneren Camilla, som viser seg å ha familiære bånd til et av ofrene.

Foto: Thomas Ekström/NRK
Anniken von der Lippe i «Øyevitne»

LOKAL LENSMANN: Anniken von der Lippe spiller Mysen-lensmann med Kripos-fortid.

Foto: NRK

Ett grustak, fire lik, en drapsmann og to unge vitner på flukt.

Det er utgangspunktet for NRKs nye spenningsserie «Øyevitne», som skal gå på NRK1 på mandagskveldene utover høsten.

Regi og manus er av veteranen Jarl Emsell Larsen, som blant annet står bak spenningsserier som «Kodenavn Hunter» og «Svarte penger – hvite løgner».

Les: Slik blir tv-høsten på NRK

Spaner mot lensmann

Med seg har Larsen et solid lag av norske skuespillere, blant dem Anniken von der Lippe, Bjørn Skagestad, og Fridtjof Såheim.

Tobias Santelmann, sist sett i den amerikanske storfilmen «Hercules», spiller politispaneren Lars. Han havner midt i en omfattende politietterforskning når hans topphemmelige informant ender opp som en av de fire drepte i grustaket.

– Hva slags type er han?

– Han er ikke en regelrytter. Om han kommer til målet ved å se gjennom fingrene på enkelte ting, gjør han gjerne det. Og når lensmannen i Mysen er den som skal bestemme, da går det ikke helt bra, forteller Santelmann.

– Er han en good cop eller en bad cop?

– Han er en good cop. En fin fyr, forsikrer Santelmann.

De to årene som har gått siden «Øyevitne» ble innspilt, har vært hektiske for Santelmann. Han var sist å se i The Rock-filmen «Hercules» i sommer, der han spilte sammen med sine landsmenn Aksel Hennie og Ingrid Bolsø Berdal.

På dagens pressevisning var han imidlertid mest opptatt av å lovprise serien og regissør og manusforfatter Jarl Emsell Larsen.

– Jeg synes dette er det beste Jarl Emsell Larsen har lagd, og gleder meg veldig til folk får sett serien, bedyrer Santelmann.

Guttene Philip og Henning (Axel Gehrken Bøyum og Odin Waage) befinner seg på feil sted til feil tid, og blir vitne til et kaldblodig drap i NRKs nye spenningsserie «Øyevitne».

I KONGENS KLÆR: Axel Gehrken Bøyum (t.h.) og Odin Waage spiller tittelens øyevitner Philip og Henning. Bøyum har siden innspillingen påbegynt verneplikten, og stilte uniformert til intervju.

Familier, forhold og intriger

Lensmannen, eller snarere lenskvinnen, som støter sammen med Santelmanns politispaner, spilles av veteranen Anniken Von Der Lippe.

Sammen med ektemannen Sven (Bjørn Skagestad) havner hun i begivenhetenes sentrum når ondskapen kommer til Mysen i Indre Østfold.

Det gjør også guttene Philip og Henning (Axel Gehrken Bøyum og Odin Waage), som befinner seg på feil sted til feil tid, og blir vitne til massedrapet i grustaket.

De to deler også en hemmelighet som gjør det vanskelig å fortelle politiet eller familien hva de har sett.

Bøyum og Waage fikk rollene i konkurranse med over 600 andre ungdommer.

Les også: Waage: Jeg håper folk liker prestasjonen min

– Det var veldig gøy å bli valgt ut. Jeg følte meg veldig heldig og satte stor pris på det. Og så var jeg veldig glad for at det var han jeg spilte mot, forteller Waage, og nikker mot makker Axel Gehrken Bøyum.

Det var først i de siste audition-rundene at de to unge skuespillerne ble fortalt at rollefigurene deres også skulle ha et romantisk forhold.

– I starten fikk vi bare vite at det var snakk om to ungdommer som hadde vært vitne til et mord, forteller Bøyum.

– Det var litt vanskelig og litt rart til å begynne med. Det ble litt sånn juksing med kyssingen, forteller Waage.

«Øyevitne»-skuespilleren om å se igjen serien hun spilte inn for to år siden

UNG ENKE: Mariann Hole spiller Siri, som blir sittende igjen med forsørgeransvar og rusproblemer når ektemannen blir funnet drept i et grustak.

– Har allerede glemt mye

Lars' partner Camilla (Yngvild Støen Grotmol) kompliserer også etterforskningen når det viser seg at en av de drepte er hennes søsters ektemann.

Søsteren Siri spilles av Mariann Hole, som hadde sin hittil største TV-rolle i «Halvbroren» fra 2013.

– I starten av serien blir mannen min drept. Så jeg er en alenemor med et trøblete liv, hun har rusproblemer og er nettopp blitt enke. Det er veldig forskjellig fra meg selv, forteller Hole.

Hun er full av lovord om medspillerne og regissør og manusforfatter Larsen. Men hun innrømmer at en del detaljer har gått i glemmeboka siden innspillingen ble avsluttet.

– Jeg så serien for et år siden, og da hadde det allerede gått et år siden innspillingen, og jeg hadde glemt mye. Jeg skal se den igjen, og jeg har sikkert glemt masse nå også, ler hun.

Høstens store, norske krimserie er en thriller om hvordan den trygge hverdagen i et lokalsamfunn trues av internasjonal kriminalitet. Tenåringsguttene Philip og Henning blir øyevitner til fire drap. De hemmelige følelsene de har for hverandre, og frykten for drapsmannen, gjør at de ikke vil fortelle noen om det de har sett. Det fører dem inn i en serie av farlige løgner. At Philips fostermor er lensmann i bygda, setter dem i en ekstra vanskelig situasjon.

IKKE NOE FYLKE FOR GAMLE MENN: «Øyenvitne» blir å se på NRK 1 fra 20. oktober og seks mandager fremover. Handlingen følger konsekvensene av et brutalt massedrap i et grustak i Indre Østfold. Her kan du se traileren.

Kulturstrøm

  • Millionpris til døv perkusjonist

    Léonie Sonnings musikkpris på en million danske kroner går i 2023 til den britiske soloperkusjonisten Dame Evelyn Glennie. I juryens begrunnelse heter det at hun, på tross av manglende hørsel har skapt en unik og imponerende karriere. Dette er den største danske musikkprisen og utdeles hvert år til en internasjonalt kjent komponist, musiker, dirigent eller sanger som hører til blant de beste innen sitt felt. Prisen vil bli delt ut under en stor festkonsert i DR Koncerthuset den 15. juni 2023.

  • Slutt for «Nemi»

    Tegneserien «Nemi» avsluttes etter utgivelsen av blad nummer 200. Det bekrefter pressekontakt i Gyldendal, Julia Kleppestø til Dagbladet. «Nemi» ble første gang publisert i 1997, og er skrevet og tegnet av Lise Myhre.

    Lise Myhre og Nemi på tegneseriefestival i New York
    Foto: Randi H. Svendsen / NRK