NRK Meny
Normal

Sanner inviterer til hastemøte om minnested

Etter at naboene truet med å gå rettens vei, hasteinnkaller nå regjeringen til et møte om det omstridte minnestedet ved Utøya.

Sanner og Utøya

ØNSKER DIALOG: Kommunal- og administrasjonsminister Jan Tore Sanner kaller naboene som reagerer på minnestedet ved Utøya inn til et møte fredag etter at de truet med rettslige skritt for å få stoppet kunstverket.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/Jonas Dahlberg Studio / NTB Scanpix

– Det er positivt at regjeringen har innkalt til et slikt møte. Det blir interessant å se hva som kommer ut av det. Det er vanskelig å si noe mer på nåværende tidspunkt, sier advokat Harald Stabell.

Advokaten er engasjert av en gruppe naboer til det planlagte minnestedet på Sørbråten ved Utøya. Møtet kommer etter at naboene i et brev til kommunal- og moderniseringsministeren reagerte på plasseringen av kunstverket og truet med rettslige skritt for å få stoppet det.

Harald Stabell

POSITIV TIL MØTE: Advokat Harald Stabell representerer naboene som truer med rettslige skritt for å få stoppet det planlagte minnestedet på odden ved Utøya.

Foto: Camilla Wernersen

Fredag klokka 15 møtes partene involvert i konflikten derfor hos departementet for et dialogmøte, etter initiativ fra statsråden.

– Det er helt naturlig at det er mange syn på utformingen og plasseringen av minnesmerkene etter 22. juli. Vi ønsker derfor dialog med alle parter og har invitert til møter for å lytte til berørte, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

– Vi må ikke lage et sår til

Kulturdepartementet opplyser til NRK at følgende parter være til stede under møtet:

 • Kommunal- og moderniseringsminister Sanner. Skal tilrettelegge tomtearealene for minnestedet ved Utøya.
 • Kulturminister Thorhild Widvey. Har bestilt minnestedet.
 • Utøya-naboene. Representeres ved Jørn Øverby.
 • Advokat Harald Stabell. Representerer naboene.
 • Kunst i offentlig rom (Koro). Har gitt svenske Jonas Dahlberg oppdraget med å utforme minnestedet.
 • Statsbygg. Ansvarlig for leie av tomta og reguleringsplanen for området.

I brevet som førte til møtet mente Utøya-naboene at Dahlbergs kunstverk var «en voldtekt av naturen» og et inngrep altfor iøynefallende til å få dem til å glemme det som skjedde 22. juli.

– Dette er verken operabygget eller Vigelandsparken. Jeg ser Utøya hver eneste dag, og minnene derfra blir ikke borte med et trylleslag. Vi må ikke lage et sår til, både i naturen og sjelen vår. Det budskapet må vi formidle under morgendagens møte og få dem til å forstå, sier Utøya-nabo Jørn Øverby, som reddet mange liv 22. juli 2011.

– Hvis man bygger et nasjonalt minnesmerke som ligger litt mer avsidesliggende til, så vil de som er interessert kunne oppsøke det og se det uansett, og vi som følte tragedien på kroppen trenger ikke å se det hver dag. Det er viktig for oss å få fram i møtet, legger han til.

– Jeg har stor forståelse for at dette er en sak som vekker sterke følelser. Nå skal vi sette oss godt inn i de henvendelsene som er kommet og ser frem til et god dialog videre, sier statsråd Jan Tore Sanner.

LES OGSÅ:

Se Jørn Øverby fortelle om sin misnøye med det planlagte minnestedet i Dagsrevyen 1. april:

Fra Dagsrevyens Utøya-minnestedreportasje

Kulturstrøm

 • Ny framtid for Tinnosbanen

  Stortinget skal i dag ta en viktig beslutning om framtida for Tinnosbanen. Familie og kulturkomiteen ber i sin Innstilling om utredning av gevinster og kostnader ved å sette i stand verdensarvobjektet Tinnosbanen enten til ren museumsbane, eller til en jernbanestrekning som også kan transportere gods og tømmer. Komiteen mener det haster å bestemme hvordan banen skal settes i stand, om Rjukan–Notodden industriarv skal beholde plassen på verdensarvlista.

  Tinnosbanen
  Foto: Helge Carlsen / NRK
 • Vant verdens viktigste konkurranse

  Diana Adamyan (18) fra Armenia vant søndag den prestisjetunge førsteprisen i årets Menuhin-konkurranse, det største en ung fiolinist kan oppnå. I juryen satt blant andre norske Henning Kraggerud. Australske Christian Li (10) er tidenes yngste vinner av juniorklassen, en pris han delte med 11 år gamle Chloe Chua fra Singapore.

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form