Sanksjoner mot politisk TV-reklame

TV-kanalene som viste Høyres TV-reklame tidligere i år, kan vente seg sanksjoner fra Medietilsynet.

Politisk TV-reklame

I mars gjorde kulturminister Trond Giske det klart at det fortsatt skal være forbudt med politisk TV-reklame på norske TV-skjermer.

Likevel valgte blant annet Høyre å trosse forbudet, og sendte 12. mars en reklamefilm på en rekke TV-kanaler.

LES: Høyre først ut med tv-reklame

Først nå konkluderer Medietilsynet i en foreløpig vurdering at visningen av Høyres reklame er i strid med kringkastingsloven.

En reklamefilm for Pensjonistpartiet som ble sendt på TV Aftenbladet i samme periode er derimot ikke i strid med loven, slår tilsynet fast.

LES: Overlater ansvaret til Medietilsynet

Dom fra Strasbourg

Striden om politisk TV-reklame tok seg opp i mars, da regjeringen valgte å ikke anke en dom fra Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) som slo fast at Norge ikke kan forby politisk TV-reklame.

Giske valgte å opprettholde et forbud, og heller å endre NRK-plakaten for å tilfredstille kravet fra EMD om å la små partier få redaksjonell omtale på fjernsyn i valgkampen.

LES: Politisk reklame fortsatt forbudt

Nettopp størrelsen på partiet er bakgrunnen for at Medietilsynet nå konkluderer med at visningen av Høyres TV-reklame er i strid med gjeldende lovgivning. EMD begrunnet nemlig sin kjennelse med at TV-reklame er den eneste måten et parti som Pensjonistpartiet kan slippe til i fjernsyn på, og Medietilsynet mener at dette ikke gjelder Høyre.

HØR: Direktør Tom Thoresen i Medietilsynet til Alltid Nyheter

Nettopp derfor mener tilsynet at deres konklusjon ikke er et brudd på den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel 10 om ytringsfrihet. I en uttalelse sier Medietilsynet at de føler seg trygge på at deres foreløpige konklusjon er fattet på et forsvarlig juridisk grunnlag.

Får advarsel

Både ANTV, BTV, fvntv, Hålogaland TV, TV Aftenbladet, TV Aust-Agder, TV-Budstikka, TV Follo, TV Haugaland, TV Helgeland, TV Romerike, TV Sunnmøre, TV Telemark, TKTV og VF24 sendte alle Høyres TV-reklame, og vil derfor få en advarsel av tilsynet. Kanalene får frist til 20. mai til å uttale seg.

Kulturstrøm

 • Pulitzerpris for Floyd-video

  17-åringen som filmet politiets dødelige pågripelse av George Floyd i Minneapolis i mai i fjor, ble fredag belønnet med en pulitzerpris.

  Darnella Frazer ble vitne til hvordan politimannen Derek Chauvin holdt kneet på halsen til Floyd inntil han døde av oksygenmangel.

  Videoen understreket den viktige rollen borgere spiller i journalisters søken etter sannhet og rettferdighet, heter det i begrunnelsen.

 • Lucinda Riley død

  Bestselgerforfatteren Lucinda Riley døde tidlig fredag morgen. Hun ble 55 år gammel, skriver VG.

  Lucinda Riley døde etter en fire år lang kamp mot kreft.

  Den irske forfatteren opplevde enorm suksess med serien «De syv søstre».

  Forrige måned var det ti år siden Rileys første bok på norsk, «Orkideens hemmelighet», kom ut. Siden har hun solgt 1,6 millioner bøker her til lands. Hun er dermed den oversatte forfatteren som har solgt mest i Norge det siste tiåret.

  Den syvende «Syv søstre»-boken kom ut 14. mai i år. Da ble hele førsteopplaget på 81.000 bøker av «Den savnede søsteren» revet bort fra hyllene. Etter kun få dager i salg ble et nytt opplag på 15.000 bøker trykket.

  Rileys norske forlag, Cappelen Damm snakket nylig med henne om den åtten boken, som hun nå skulle skrive ferdig. Hva som skjer med denne nå, er uvisst.

  Rileys bøker er oversatt til over 30 språk, og har solgt 13 millioner eksemplarer på verdensbasis.

  Lucinda Riley etterlater seg ektemann og fire barn.

  Lucinda Riley er Cappelen Damms stjerne og av de mestselgende forfatterne i Norge.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB kultur