Hopp til innhold

Sang for sitt for tidlig fødte barn

Rebekka Karijord sang for sitt for tidlig fødte barn mens hun satt ved kuvøsen. Det ble det musikk av.

Rebekka Karijord
Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

– Det har gått bra med datteren min, forteller hun. – Hvis ikke hadde jeg ikke orket å snakke om det.

Rebekka Karijord, kjent musiker og filmkomponist, la musikken vekk da hun fødte tre måneder for tidlig. Men sang for datteren både når hun lå i kuvøse og når hun fikk lov til å ha henne på brystet.

– Det var det jeg syntes jeg kunne bidra med, sier hun. – Og da jeg hørte på musikken åtte måneder etterpå, skjønte jeg at det var en plate, forteller hun.

Traumatisk opplevelse

Hun synger om de seks hendene, tre sykepleiere som løftet datteren ut av kuvøsen med ledninger over hele kroppen.

Hun synes det er viktig at det ikke bare lages romantiske lullabyes om graviditet og fødsel, men at det også skrives musikk om de gangene ting ikke går som det skal.

Nervøs og litt spent fordi det er første gang hun skal fremføre denne musikken «live». Det skal skje i programmet «Spillerom» i studioet deres i NRKs radiohus.
Hvordan har det vært å skrive denne musikken i en så spesiell periode i livet ditt?

Det var kjempetøft og supertraumatisk. Veldig en følelse av ikke kontroll. Og en følelse av at et slags dyrisk instinkt som «kicker» inne i deg. Det er veldig det som det nye albumet «Mothertongue» handler om. Og selvsagt om den fantastiske kjærligheten som finnes der, sier hun.

Intuisjon

Rebekka Karijord er glad for at hun lyttet til sin egen intuisjon. Og søkte hjelp, selv om det var tre måneder til termin.

Men det er klart at hvis ikke jeg hadde lyttet til min intuisjon, så hadde hun ikke overlevd. Det er det nærmeste jeg kommer en religiøs opplevelse, sier hun.

Hvordan laget du musikk for å beskrive disse følelsene?

Jeg ville finne lyd for den følelsen av at maskiner måtte erstatte min kropp. Veldig fasinerende, men også veldig smertefullt, forteller hun.

Hvordan vil du beskrive det instinktet du opplevde?
– Jeg tror at alle mennesker har et slikt instinkt, at det egentlig er veldig naturlig, sier hun.

– I sånne situasjoner når man får et lite barn som er sykt, kastes man veldig nært en kjerne i seg selv, et dyrisk instinkt. Det er lett å dytte unna dette instinktet. Jeg tror vi kanskje hadde hatt godt av å ha kontakt med det litt oftere, i en tid med veldig mye støy.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.