NRK Meny
Normal

Sand viser Fredriksen-malerier tross motstand fra tvillingene

Vebjørn Sand sier han ble nektet av Cecilie og Kathrine Astrup Fredriksen å stille ut portretter av dem. Sand malte så nye bilder som han nå stiller ut – mot deres vilje.

MAMMA MIA MUSICAL PREMIERE

I STRID OM PORTRETTER: Kunstner Vebjørn Sand har igjen malt tvillingene Kathrine (til høyre) og Cecilie Astrup Fredriksen – denne gang uten å informere dem. Han ønsker også å stille ut de nye bildene, selv om de ikke ønsker det.

Foto: Stian Lysberg Solum, Vidar Ruud, Sara Johannessen / NTB scanpix

Sand skulle i forbindelse med John Fredriksens 70-årsdag i fjor male ett portrett av skipsrederens tvillingdøtre Cecilie og Kathrine Astrup Fredriksen.

Kunstneren laget i stedet tre portretter som Fredriksen fikk som gave fra døtrene. Han ønsket også å stille ut bildene offentlig, men sier til VG at tvillingsøstrene etter noe tid nektet ham å gjøre dette.

Vebjørn Sand har derfor nå laget nye portretter inspirert av de opprinnelige bildene – uten å informere Fredriksen-familien.

john Fredriksen

FIKK MALERI I 70-ÅRSGAVE: Skipsreder John Fredriksen er Norges rikeste mann, og fylte 70 år 11. mai 2014.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Har man invitert inn en kunstner til å portrettere seg, har man også invitert seg inn i kunsten, sier kunstneren til avisen.

Har ikke informert om de nye bildene

Nå ønsker Sand å stille ut de nye bildene han har malt. Dette har han også gjort uten å gi Fredriksen-tvillingene beskjed.

– Jeg følte ikke at det var naturlig. For meg er det naturlig å jobbe videre med temaet, for det lever i meg som tema og rytme, sier kunstneren til VG.

Portrettene av Fredriksen-tvillingene skal være en del av utstillingen «Individets valg» på galleri Fine Art i Oslo, som blir Sands største utstilling i Norge noensinne.

Astrup Fredriksen: – Skuffende

Kathrine Astrup Fredriksen reagerer på at Sand nå stiller ut bilder som er inspirert av gavene til John Fredirksen.

– Vi forstår Sand er lidenskapelig i sine kunstneriske prinsipper, likevel er det skuffende at han ikke respekterte våre ønsker og laget nye bilder fra vårt private samarbeid, sier Kathrine Astrup Fredriksen til VG.

Avisen skriver at tvillingene ikke ønsker å gå til rettslige steg for å få stoppet utstillingen.

LES OGSÅ: