Hopp til innhold

Nye funn fra San Francisco-skjelvet

De første fargebildene av hva som regnes å være den verste naturkatastrofen i USAs historie har dukket opp.

Fotografen Frederick Eugene Ives dokumenterte ødeleggelsene i april 1906. Et århundre senere får vi nå se de første fargebildene av naturkatastrofen.

I grusom detalj viser bildene den dødelige kraften til det store jordskjelvet i San Francisco.

Bildedokumentert naturkatastrofe

Jordskjelvet har blitt mye omtalt fordi det var den første naturkatastrofen i verden som ble dokumentert med fotografier.

Les også: Jordskjelv rammet San Francisco

Ives sto på taket til "Hotel Majestic" og tok bildene som ingen har sett før nå. Prosessen med å ta fargebilder krevde at Ives brukte lang lukkertid. Han fikk derfor ikke fanget mennesker i bevegelse.

De første fargebildene

Bildene ble stuet bort av Ives sønn, og senere donert bort. Anthony Brooks ved Smithsonian nasjonale museum fant bildene da han jobbet med å katalogisere bilder fra San Francisco-skjelvet.

Ives var en pioner innen farge og stereoskopisk fotografi, og er en av få fotografer som eksperimenterte med fargebilder tidlig på 1900-tallet.

Les også: Jordskjelv i California

500 kvartaler ødelagt

Brannen som omsluttet byen etter jordskjelvet førte til at 3000 mennesker mistet livet, og flere tusen ble skadet. Det meste av byen ble lagt i ruiner, og brannen ødela de resterende bygningene som overlevde skjelvet. Til sammen ble bygninger i 500 kvartaler jevnet med jorden.

San Francisco-skjelvet2

Tatt fra taket på hotell Majestic mot det som fremstår som kuppelen på Rådhuset i horisonten

Foto: Frederick Eugene Ives / Ap

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober