Hopp til innhold

Samtidskunst solgte for 3,7 milliarder kroner

Malerier av Francis Bacon og Cy Twombly gikk for over 50 millioner dollar hver, og førte til at samtidskunstauksjonen hos Christie's i New York innbrakte nesten en halv milliard dollar i går.

US-ART-FEATURE

Cy Twomblys «Leda og Svanen» var maleriet som gikk for høyest pris under auksjonen hos Christie's. Her fra en pressevisning tidligere denne måneden.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

I et veldig usikkert marked, der kunsteiere de siste sesongene har vært skeptiske til å legge ut verkene i sitt eie for salg, klarte auksjonen i New York i går å dra inn 448 millioner dollar, skriver Reuters.

Det tilsvarer rundt 3,7 milliarder norske kroner.

71 verk på auksjon

Totalsummen var svært nær det høyeste totale estimatet fra auksjonshuset Christie's på 463 millioner dollar. 71 kunstverk var lagt ut på auksjon, og alle unntatt tre ble solgt.

Med en salgspris på 52,9 millioner dollar var maleriet« Leda og Svanen» av den amerikanske kunstneren Cy Twombly verket som gikk for høyest pris på onsdag.

Francis Bacons «Tre studier for et portrett av George Dyer» fra 1963 gikk også for over 50 millioner dollar og endte med en pris på 51,8 millioner.

Artikkelen fortsetter under bildet

US-ART-FEATURE

Francis Bacons «Tre studier for et portrett av George Dyer» ble solgt for 51,8 millioner dollar.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

Svakere marked

Christie's beskriver salget under auksjonen som «robust». Men markedet er ikke lenger det samme som i årene 2011-2015 da man så en rekke prisrekorder ble satt.

«Leda og Svanen» hadde et salgsestimat på mellom 35 og 55 millioner dollar, og gikk dermed for svært nær det høyeste estimatet, mens Bacons verk hadde et estimat på mellom 50 og 70 millioner dollar.

– Det var det markedet var villig til å betale, styreleder ved Christie's, Jussi Pylkkanen, til Reuters.

Andre høydepunkter fra auksjonen var Jean-Michel Basquiats «La Hara», som ble solgt for rett under 35 millioner dollar og et av Andy Warhols ikoniske malerier av Campbell's suppebokser, som ble solgt for 27,5 millioner dollar.

Kulturstrøm

 • Banksy-utstilling til Oslo

  I februar kommer Banksy-utstillingen «The Mystery of Banksy – A Genius Mind» til Økern-senteret i Oslo.

  Utstillingen åpner 23. februar og vil vise fram nærmere 150 reproduksjoner av gatekunstnerens verker. Utstillingen skal ikke være godkjent av kunstneren selv, på grunn av hans anonyme status.

  – Vi er utrolig stolte for å kunne åpne dørene til denne storslagne utstillingen på Økernsenteret, sier arrangør Bjørn Heiseldal ved Thalia teater til NTB.

  1,4 millioner personer har besøkt utstillingen siden den åpnet i München våren 2021. Den har siden vært innom både Wien, Berlin, Zürich, Hamburg og Malmö.

  Den britiske kunstnerens identitet er forblitt en godt bevart hemmelighet, til tross for at hans kunststunt har vekket stor oppmerksomhet internasjonalt i en årrekke. Det er imidlertid antatt at han er en mann 45-50- alderen som er fra Bristol i England.

Flere kulturnyheter

Jon Fosse ord for ord

Fosse-fest i 40 timer

Jon Fosse byrja nobelforedraget med å fortelje om si livslange frykt for høgtlesing

– Og no nesten heilt utan redsle, las han skjelvande. Nobelforedraget til Jon Fosse rørte fleire.