Samtidskunst solgte for 3,7 milliarder kroner

Malerier av Francis Bacon og Cy Twombly gikk for over 50 millioner dollar hver, og førte til at samtidskunstauksjonen hos Christie's i New York innbrakte nesten en halv milliard dollar i går.

US-ART-FEATURE

Cy Twomblys «Leda og Svanen» var maleriet som gikk for høyest pris under auksjonen hos Christie's. Her fra en pressevisning tidligere denne måneden.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

I et veldig usikkert marked, der kunsteiere de siste sesongene har vært skeptiske til å legge ut verkene i sitt eie for salg, klarte auksjonen i New York i går å dra inn 448 millioner dollar, skriver Reuters.

Det tilsvarer rundt 3,7 milliarder norske kroner.

71 verk på auksjon

Totalsummen var svært nær det høyeste totale estimatet fra auksjonshuset Christie's på 463 millioner dollar. 71 kunstverk var lagt ut på auksjon, og alle unntatt tre ble solgt.

Med en salgspris på 52,9 millioner dollar var maleriet« Leda og Svanen» av den amerikanske kunstneren Cy Twombly verket som gikk for høyest pris på onsdag.

Francis Bacons «Tre studier for et portrett av George Dyer» fra 1963 gikk også for over 50 millioner dollar og endte med en pris på 51,8 millioner.

Artikkelen fortsetter under bildet

US-ART-FEATURE

Francis Bacons «Tre studier for et portrett av George Dyer» ble solgt for 51,8 millioner dollar.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

Svakere marked

Christie's beskriver salget under auksjonen som «robust». Men markedet er ikke lenger det samme som i årene 2011-2015 da man så en rekke prisrekorder ble satt.

«Leda og Svanen» hadde et salgsestimat på mellom 35 og 55 millioner dollar, og gikk dermed for svært nær det høyeste estimatet, mens Bacons verk hadde et estimat på mellom 50 og 70 millioner dollar.

– Det var det markedet var villig til å betale, styreleder ved Christie's, Jussi Pylkkanen, til Reuters.

Andre høydepunkter fra auksjonen var Jean-Michel Basquiats «La Hara», som ble solgt for rett under 35 millioner dollar og et av Andy Warhols ikoniske malerier av Campbell's suppebokser, som ble solgt for 27,5 millioner dollar.

Kulturstrøm

 • Første sykehus-podkast

  «Diagnose» er St. Olavs hospital helse-podkast. Den havnet på topp fem i iTunes bare noen dager etter første episode, som handler om sinne. – Vi er ikke redde for å snakke om tabuer, sier kommunikasjonsdirektør Marit Kvikne til Medier24. – Vi har ca. 10.000 ansatte, og det finnes utrolig mye kompetanse her. Det er viktig å fortelle befolkningen om ny forskning og behandlingsmåter.

  Diagnose podkast fra St. Olavs hospital
  Foto: St. Olavs hospital
 • MOTE: Store samarbeider med små

  Ralph Lauren følger i fotsporene til Louis Vuitton og samarbeider med en gatemote-label. Ryktene om den overraskende mote-koblingen med London-baserte Palace Skateboards ble bekreftet på reklameboards i Tokyo nylig, skriver Business of Fashion. Kolleksjonen er for menn og består av topper, bukser og tilbehør. Det skate-inspirerte klesmerket har tidligere laget partnerkolleksjoner med Adidas, Umbro og Reebok.

  Fra Palace-butikken i New York
  Foto: Palace Skateboards
 • Dårlig plass til flere vikingskip

  Den planlagte utvidelsen av Vikingskipshuset på Bygdøy har ikke tatt høyde funn av nye store skip. Tegningene er klare og nå haster det å få penger, så byggingen kan starte, sier fagfolk. Til nå er det brukt 100 millioner kroner på det nye museet.

  Vikingskipshuset på Bygdøy
  Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK