Hopp til innhold

Samtalene om pensjon strandet

Partene greide ikke bli enige i spørsmålet om ny pensjonsordning for Kultur-Norge. Det betyr enda flere millioner i pensjonssmell for norske kulturinstitusjoner.

Operahuset i Bjørvika

PENSJON ER PENGESLUK: Den Norske Opera & Ballett er en av kulturinstitusjonene som har fått merke de økte pensjonsutgiftene. Ifølge Aftenposten er Operaen teknisk sett konkurs, og hver fjerde krone i statsstøtte går til å betale pensjonspremie. Det vil nå fortsette etter at partene ikke greide å bli enige.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

I morgentimene onsdag ble fagforeningene og arbeidsgiverforeningen Spekter enige om å være uenige om pensjonsordninger for norske kulturarbeidere.

Det betyr at en avgjørelse i saken er utsatt på ubestemt tid.

– Vi har havnet i en stillstand mellom partene, hvor vi ikke blir enige med mindre noen bråombestemmer seg. Og det ser jeg ikke noen håp om, sier LO Stats forhandlingsleder Eivind Gran.

Eivind Gran, LO Stat

FORHANDLET FOR DE ANSATTE: Eivind Gran i LO Stat.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

– Når vil dere snakke sammen igjen?

– I det mest ekstreme kan stillstanden vare fram til neste års hovedoppgjør, sier han.

Kostbar ytelsespensjon

Det store stridstemaet er hva slags pensjon de ansatte skal ha. I dag har kulturinstitusjonene en ytelsesbasert pensjonsordning, hvor all risiko er hos arbeidsgiver.

I en tid med lav rente og avkastning blir en slik ordning ekstra dyr fordi bedriftene må betale inn mer for å sikre pensjonsnivået.

Arbeidsgiversiden ønsker derfor å avvikle denne ytelsespensjonen med en for dem mer forutsigbar innskuddsordning.

Fagforeningene sier nei til dette. De har i stedet tilbudt en hybridordning, hvor risikoen deles mellom arbeidsgiver og ansatte.

– Vårt krav om hybridpensjon gir en ganske gedigen innsparing i sektoren. Dagens ytelsespensjonsordning er like dyr på ett år som fire år med hybridpensjon, sier Eivind Gran.

Kan bety ingen lønnsoppgjør

Kommunikasjonsdirektør Gunnar Larsen i Spekter har samme virkelighetsbeskrivelse som Gran i LO Stat.

– Avstanden er at arbeidstakerne ser for seg en hybridløsning, mens vi vil ha en innskuddsmodell som sikrer god pensjon for de ansatte og en nødvendig forutsigbarhet for virksomhetene i et perspektiv på flere ti år, sier Larsen.

Han presiserer at forhandlingene ikke er brutt, men at det heller ikke er avtalt noen videre forhandlingsprosess.

– I ytterste konsekvens kan det bety at det ikke blir noe lønnsoppgjør i sektoren i år, sier Larsen.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad