Samtalene om pensjon strandet

Partene greide ikke bli enige i spørsmålet om ny pensjonsordning for Kultur-Norge. Det betyr enda flere millioner i pensjonssmell for norske kulturinstitusjoner.

Operahuset i Bjørvika

PENSJON ER PENGESLUK: Den Norske Opera & Ballett er en av kulturinstitusjonene som har fått merke de økte pensjonsutgiftene. Ifølge Aftenposten er Operaen teknisk sett konkurs, og hver fjerde krone i statsstøtte går til å betale pensjonspremie. Det vil nå fortsette etter at partene ikke greide å bli enige.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

I morgentimene onsdag ble fagforeningene og arbeidsgiverforeningen Spekter enige om å være uenige om pensjonsordninger for norske kulturarbeidere.

Det betyr at en avgjørelse i saken er utsatt på ubestemt tid.

– Vi har havnet i en stillstand mellom partene, hvor vi ikke blir enige med mindre noen bråombestemmer seg. Og det ser jeg ikke noen håp om, sier LO Stats forhandlingsleder Eivind Gran.

Eivind Gran, LO Stat

FORHANDLET FOR DE ANSATTE: Eivind Gran i LO Stat.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

– Når vil dere snakke sammen igjen?

– I det mest ekstreme kan stillstanden vare fram til neste års hovedoppgjør, sier han.

Kostbar ytelsespensjon

Det store stridstemaet er hva slags pensjon de ansatte skal ha. I dag har kulturinstitusjonene en ytelsesbasert pensjonsordning, hvor all risiko er hos arbeidsgiver.

I en tid med lav rente og avkastning blir en slik ordning ekstra dyr fordi bedriftene må betale inn mer for å sikre pensjonsnivået.

Arbeidsgiversiden ønsker derfor å avvikle denne ytelsespensjonen med en for dem mer forutsigbar innskuddsordning.

Fagforeningene sier nei til dette. De har i stedet tilbudt en hybridordning, hvor risikoen deles mellom arbeidsgiver og ansatte.

– Vårt krav om hybridpensjon gir en ganske gedigen innsparing i sektoren. Dagens ytelsespensjonsordning er like dyr på ett år som fire år med hybridpensjon, sier Eivind Gran.

Kan bety ingen lønnsoppgjør

Kommunikasjonsdirektør Gunnar Larsen i Spekter har samme virkelighetsbeskrivelse som Gran i LO Stat.

– Avstanden er at arbeidstakerne ser for seg en hybridløsning, mens vi vil ha en innskuddsmodell som sikrer god pensjon for de ansatte og en nødvendig forutsigbarhet for virksomhetene i et perspektiv på flere ti år, sier Larsen.

Han presiserer at forhandlingene ikke er brutt, men at det heller ikke er avtalt noen videre forhandlingsprosess.

– I ytterste konsekvens kan det bety at det ikke blir noe lønnsoppgjør i sektoren i år, sier Larsen.

Kulturstrøm

  • Vogue-redaktør går av

    Redaktøren for motemagasinet Vogue i Brasil fikk kraftig kritikk da hun nylig valgte å ha temaet slavehandel under bursdagsfeiringen sin, skriver MinMote. Ifølge The Guardian skal Donata Meirelle ha sittet på en trone flankert av fire svarte kvinner kledd i hvitt. Kritikerne har sammenlignet antrekkene kvinnene bar, med klærne slaver brukte. Skandelafesten skjedde i Bahia, som har den største andelen av Brasils svarte befolkning.

  • Blir ikke voldelig av voldsspill

    Det finnes ingen sammenheng mellom unge menneskers adferd og det å spille dataspill med mye vold. Det viser en britisk undersøkelse gjort ved universitetet i Oxford og publisert i tidsskriftet The Royal Society. Undersøkelsen baserer seg på svar fra over 2.000 ungdommer mellom 14 og 15 år og deres foreldre. Deltakerne ble observert mens de spilte spill som «Call of Duty» og «Grand Theft Auto» (bildet). Foreldrene ble bedt om å holde øye med ungdommenes oppførsel før, under og etter at de hadde spilt. (NTB)

    Grand Theft Auto screenshot
    Foto: Rockstar Games