NRK Meny
Normal

Samtalene om pensjon strandet

Partene greide ikke bli enige i spørsmålet om ny pensjonsordning for Kultur-Norge. Det betyr enda flere millioner i pensjonssmell for norske kulturinstitusjoner.

Operahuset i Bjørvika

PENSJON ER PENGESLUK: Den Norske Opera & Ballett er en av kulturinstitusjonene som har fått merke de økte pensjonsutgiftene. Ifølge Aftenposten er Operaen teknisk sett konkurs, og hver fjerde krone i statsstøtte går til å betale pensjonspremie. Det vil nå fortsette etter at partene ikke greide å bli enige.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

I morgentimene onsdag ble fagforeningene og arbeidsgiverforeningen Spekter enige om å være uenige om pensjonsordninger for norske kulturarbeidere.

Det betyr at en avgjørelse i saken er utsatt på ubestemt tid.

– Vi har havnet i en stillstand mellom partene, hvor vi ikke blir enige med mindre noen bråombestemmer seg. Og det ser jeg ikke noen håp om, sier LO Stats forhandlingsleder Eivind Gran.

Eivind Gran, LO Stat

FORHANDLET FOR DE ANSATTE: Eivind Gran i LO Stat.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

– Når vil dere snakke sammen igjen?

– I det mest ekstreme kan stillstanden vare fram til neste års hovedoppgjør, sier han.

Kostbar ytelsespensjon

Det store stridstemaet er hva slags pensjon de ansatte skal ha. I dag har kulturinstitusjonene en ytelsesbasert pensjonsordning, hvor all risiko er hos arbeidsgiver.

I en tid med lav rente og avkastning blir en slik ordning ekstra dyr fordi bedriftene må betale inn mer for å sikre pensjonsnivået.

Arbeidsgiversiden ønsker derfor å avvikle denne ytelsespensjonen med en for dem mer forutsigbar innskuddsordning.

Fagforeningene sier nei til dette. De har i stedet tilbudt en hybridordning, hvor risikoen deles mellom arbeidsgiver og ansatte.

– Vårt krav om hybridpensjon gir en ganske gedigen innsparing i sektoren. Dagens ytelsespensjonsordning er like dyr på ett år som fire år med hybridpensjon, sier Eivind Gran.

Kan bety ingen lønnsoppgjør

Kommunikasjonsdirektør Gunnar Larsen i Spekter har samme virkelighetsbeskrivelse som Gran i LO Stat.

– Avstanden er at arbeidstakerne ser for seg en hybridløsning, mens vi vil ha en innskuddsmodell som sikrer god pensjon for de ansatte og en nødvendig forutsigbarhet for virksomhetene i et perspektiv på flere ti år, sier Larsen.

Han presiserer at forhandlingene ikke er brutt, men at det heller ikke er avtalt noen videre forhandlingsprosess.

– I ytterste konsekvens kan det bety at det ikke blir noe lønnsoppgjør i sektoren i år, sier Larsen.

Kulturstrøm

 • Anti danket ut Snøhetta

  Anti vant konkurransen mot blandt andre Snøhetta om å bli Posten Norges nye designbyrå. Kommunikasjonsdirektør Elisabeth Gjølme i Posten Norge sier at Anti skal bidra med strategisk merkevare- og designutvikling. Posten har ambisjoner om å komme med flere nye tjenester sier Gjølme, og disse må fanges opp i Postens uttrykk visuelt og merkevaremessig. (Kampanje)

  Laster Twitter-innhold
 • Inviterte til intervju på «Reddit»

  Forfatteren Jo Nesbø inviterte brukerne av nettsamfunnet «Reddit» til å spørre ham om hva som helst. Under intervjuet kommer det fram at han ønsker å skrive om hvordan informasjonen vi mottar blir filtrert og forandrer måten vi ser på verden.

  Jo Nesbø
  Foto: Hilde Bjørnskau / NRK