NRK Meny
Normal

Dansk anmelder: Knausgårds mesterverk vil få like stor betydning som Goethe

Danske anmeldere er overbegeistrede over femte bind av Min kamp. De sammenligner Karl Ove Knausgård med Goethe.

Karl Ove Knausgård

Blir Knausgårds lidelser like litterært og mentalt betydningsfullt for mennesker i dag, som den unge Werthers lidelser ble det i 1770-årene?, spør danske Politiken.

Foto: Scanpix

I dag kom Karl Ove Knausgårds femte bind av «Min kamp» ut i Danmark. Og det til stående applaus fra et samlet kritikerkorps: «Katastroferne og selvødeleægglesene er aldrig langt væk, men hvor godt det alligevel lykkes, kan og bør læses på hver eneste side.» , skriver Jyllandsposten.

Karl Ove Knausgårds Min kamp giver alle andre selvbiografiske romaner baghjul. Den vil få lige så stor betydning som Goethes' Den unge Werthers lidelser.

Politiken.dk

Goethe in the Roman Campagna

Goethe skrev om den unge Werthers lidelser i 1774. Den handlet om selvmord og var svært kontroversiell.

Foto: Wikimedia Commons

Anmelderen i Politiken er overbegeistret , og i tillegg til å sammenligne Knausgård med Goethe, skriver hun også: «Om ikke andet bør dette være en anbefaling af denne uhørt ambitiøse selvbiografiske roman, der har sat nye standarder for, hvordan man kan skrive om hvad, og hvilken litteratur der kan komme ud af det. »

«Det kan umiddelbart virke helt vanvittigt, at der kan strikkes 700 siders tekst sammen af en almindelig ung mands forholdsvis almindelige liv, men det kan der, og man kan overhovedet ikke lægge bogen fra sig.», skriver Berlingske tidende.

– Ubegrenset begeistring for Knausgård i Danmark

Det er det danske forlaget Lindhardt og Ringhof som utgir Knausgård på dansk.

– Det er en ubegrenset begeistring for Karl Ove i Danmark, både fra kritikerkorpset og leserne, og jeg synes også at bok fem er et av de sterkeste i verket, sier forlagsdirektør Susanne Bent Andersen i Lindhardt og Ringhof.

– Var dette forventet?

– Ja, bestemt. Og vi er meget fornøyde med salget, selv om det ikke kan sammenlignes med norske forhold.

Stor interesse foran hver utgivelse

Hun konstaterer å være veldig fornøyd også med utgivelsesfrekvensen i Danmark.

Det har vært høyt tempo, og det har vært stor forventning og interesse foran hvert nytt bind.

– Hvem leser Knausgård i Danmark?

– Både menn og kvinner, unge og gamle. Han har en bred leserskare i Danmark, sier Andersen.

– Danskene skeptiske til å begynne med

Norske Oktober forlag, som gir ut Knausgård i Norge er, ikke uventet, fornøyd med den danske begeistringen:

– Bare Min kamp 1 har hittil solgt 10.000 eksemplarer i Danmark. Det er veldig mye for en slik utgivelse der, sier Henrik Francke, som er rettighetsredaktør i Oktober forlag.

– Da redaksjonen i det danske forlaget bestemte seg for å kjøpe boka, var markedsavdelingen skeptiske. Med en gang Knausgård kommer utenfor Norge blir han smal, og da er 10.000 bare for bind 1 langt mer enn de forventet i Danmark.

Les NRKs anmeldelser av Knausgård her:

Min kamp 1

Min kamp 2

Min kamp 3

Min kamp 4

Min kamp 5

Min kamp 6

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK