Hopp til innhold

Samleplatene redder platebransjen

Det var 15 prosent oppgang i salget av musikk for september. Men det er samleplatene som utgjør veksten i salget.

Absolute Music, hitsamlinger, cd-plater, cover, musikk

Samleplater har hatt en god salgsmåned.

Foto: Platecover

Salg av musikk i Norge økte i alt med 15 prosent i september i år sammenlignet med samme måned i fjor. Bransjestatistikken fra IFPI inkluderer både fysiske og nedlastede produkter.

50 økning for nedlasting

Salg av førstnevnte kategori økte med 14 prosent sammenlignet med september i fjor, mens salget av nedlastede produkter økte med hele 50 prosent.

Men i følge bransjemagasinet FaroJournalen var det noen få unntak som førte til oppgang i salget, nemlig hitsamlinger som Hits For Kids og McMusic.

September ble i følge magasinet den sterkeste måned for hitsamlinger siden november 2006. Oppgangen var på hele 8,9 millioner kroner, står dermed for hele oppgangen i leverandørstatistikken.

Singelsalget fortsetter å synke

Singelsalget sank med 8 prosent, mens salget av musikk-DVD-er er stabilt for september 2007 sammenlignet med samme periode i fjor.

Hittil i år er det solgt 6,5 millioner fysiske enheter til en samlet verdi av 400 millioner kroner. Til sammenligning er det solgt nedlastede produkter for 29 millioner kroner.

Samlet for begge produktgrupper viser bransjetallene en nedgang i salget av musikk i Norge på 5 prosent hittil i år.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.