Hopp til innhold

Samiske Ida ble bollywooddanser

Vanligvis reiser hun rundt i Norge og forteller om samisk kultur. Men denne høsten kaster Ida kofta til fordel for sari og myke håndbevegelser.

Ida Ristiinná Hætta Ophaug

Ida Ristiinná Hætta Ophaug er til daglig sjelden å se i dansestudio.

Foto: NRK

Ida Ristiinná Hætta Ophaug er same med bergensdialekt. 20-åringen er født i Kautokeino, men skarrer etter noen år i vestlandshovedstaden.

Hun er student og profesjonell same. Det vil si at hun er samisk veiviser og reiser rundt i Norge og forteller om samisk kultur. Men dans har hun ikke peiling på og når det kommer til koordinasjon har hun arvet det hun kaller ”norwegian and sami stiffness”.

Vel, det hindrer henne ikke i å bytte liv noen dager med en indisk danser i Oslo.

– Jeg har aldri opplevd den indiske eller pakistanske kulturen før, sier Ida til Migrapolis.

Hun får kursing i bollywooddans, indisk makeup og et lynkurs i filmkulturen. Når det gjelder dansen var hun meget skeptisk i starten.

– Jeg vet at jeg ikke kan danse. Det hadde vært gøyere om det ikke var speil i øvingslokalet. Jeg fikk litt dårlig selvtillit der.

Stresset

- Det første jeg følte da jeg fikk høre at jeg skulle på scenen og danse, var tomhet. En stor bølge av nervøsitet skylte over meg.

Les også: – Noen lurer på om samer har hale

Ida får problemer med å konsentrere seg og føler tydelig ubehag ved å stå på scenen og øve sammen med profesjonelle dansere.

– Jeg trodde først jeg bare hadde åtte minutter til å lære dansen og ble veldig stresset.

Ida Ristiinná Hætta Ophaug

Ida Ristiinná Hætta Ophaug måtte legge sin selverklærte 'samiske stivhet' til side da hun skulle opptre med bollywooddans foran publikum.

Foto: NRK

Se hvordan det gikk med Ida og bollywooddansen i Migrapolis onsdag kl 22.25 på NRK1

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.