Samiske Ida ble bollywooddanser

Vanligvis reiser hun rundt i Norge og forteller om samisk kultur. Men denne høsten kaster Ida kofta til fordel for sari og myke håndbevegelser.

Ida Ristiinná Hætta Ophaug

Ida Ristiinná Hætta Ophaug er til daglig sjelden å se i dansestudio.

Foto: NRK

Ida Ristiinná Hætta Ophaug er same med bergensdialekt. 20-åringen er født i Kautokeino, men skarrer etter noen år i vestlandshovedstaden.

Hun er student og profesjonell same. Det vil si at hun er samisk veiviser og reiser rundt i Norge og forteller om samisk kultur. Men dans har hun ikke peiling på og når det kommer til koordinasjon har hun arvet det hun kaller ”norwegian and sami stiffness”.

Vel, det hindrer henne ikke i å bytte liv noen dager med en indisk danser i Oslo.

– Jeg har aldri opplevd den indiske eller pakistanske kulturen før, sier Ida til Migrapolis.

Hun får kursing i bollywooddans, indisk makeup og et lynkurs i filmkulturen. Når det gjelder dansen var hun meget skeptisk i starten.

– Jeg vet at jeg ikke kan danse. Det hadde vært gøyere om det ikke var speil i øvingslokalet. Jeg fikk litt dårlig selvtillit der.

Stresset

- Det første jeg følte da jeg fikk høre at jeg skulle på scenen og danse, var tomhet. En stor bølge av nervøsitet skylte over meg.

Les også: – Noen lurer på om samer har hale

Ida får problemer med å konsentrere seg og føler tydelig ubehag ved å stå på scenen og øve sammen med profesjonelle dansere.

– Jeg trodde først jeg bare hadde åtte minutter til å lære dansen og ble veldig stresset.

Ida Ristiinná Hætta Ophaug

Ida Ristiinná Hætta Ophaug måtte legge sin selverklærte 'samiske stivhet' til side da hun skulle opptre med bollywooddans foran publikum.

Foto: NRK

Se hvordan det gikk med Ida og bollywooddansen i Migrapolis onsdag kl 22.25 på NRK1

Kulturstrøm

 • Ambisiøs konseptthriller

  «Old» er en av M. Night Shyamalans bedre thrillere. Med et lekkert filmspråk og noen fiffige påfunn både bergtar og lokker den oss ut på stolkanten med spenning, ifølge Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Charles (Rufus Sewell) eldes fort i filmen "Old"
  Foto: ©2021 Universal Pictures. All Rights Reserved
 • Kjeragbolten på Dream Theater-plate

  Coveret til den kommende platen til de amerikanske progmetal-pionerene Dream Theater vil nok være velkjent for de fleste nordmenn. De har nemlig valgt et bilde av Kjeragbolten i Lysefjorden. «A View From The Top Of The World» kommer 22. oktober.

  Kjeragbolten på Dream Theaters siste plate
  Foto: NTB kultur
 • Odenkirk utenfor livsfare

  Skuespilleren Bob Odenkirk, som tirsdag kollapset under innspilling av serien «Better Call Saul», er utenfor livsfare, skriver NTB. Skuespilleren ble hastesendt til sykehuset som følge av det som blir omtalt som en «hjerterelatert hendelse».

  Bob Odenkirk
  Foto: Espen Aas/NRK