Hopp til innhold

Samiske Ida ble bollywooddanser

Vanligvis reiser hun rundt i Norge og forteller om samisk kultur. Men denne høsten kaster Ida kofta til fordel for sari og myke håndbevegelser.

Ida Ristiinná Hætta Ophaug

Ida Ristiinná Hætta Ophaug er til daglig sjelden å se i dansestudio.

Foto: NRK

Ida Ristiinná Hætta Ophaug er same med bergensdialekt. 20-åringen er født i Kautokeino, men skarrer etter noen år i vestlandshovedstaden.

Hun er student og profesjonell same. Det vil si at hun er samisk veiviser og reiser rundt i Norge og forteller om samisk kultur. Men dans har hun ikke peiling på og når det kommer til koordinasjon har hun arvet det hun kaller ”norwegian and sami stiffness”.

Vel, det hindrer henne ikke i å bytte liv noen dager med en indisk danser i Oslo.

– Jeg har aldri opplevd den indiske eller pakistanske kulturen før, sier Ida til Migrapolis.

Hun får kursing i bollywooddans, indisk makeup og et lynkurs i filmkulturen. Når det gjelder dansen var hun meget skeptisk i starten.

– Jeg vet at jeg ikke kan danse. Det hadde vært gøyere om det ikke var speil i øvingslokalet. Jeg fikk litt dårlig selvtillit der.

Stresset

- Det første jeg følte da jeg fikk høre at jeg skulle på scenen og danse, var tomhet. En stor bølge av nervøsitet skylte over meg.

Les også: – Noen lurer på om samer har hale

Ida får problemer med å konsentrere seg og føler tydelig ubehag ved å stå på scenen og øve sammen med profesjonelle dansere.

– Jeg trodde først jeg bare hadde åtte minutter til å lære dansen og ble veldig stresset.

Ida Ristiinná Hætta Ophaug

Ida Ristiinná Hætta Ophaug måtte legge sin selverklærte 'samiske stivhet' til side da hun skulle opptre med bollywooddans foran publikum.

Foto: NRK

Se hvordan det gikk med Ida og bollywooddansen i Migrapolis onsdag kl 22.25 på NRK1

Kulturstrøm

 • Vil filme BBC-serie med kjente komikere i Lofoten

  I oktober planlegges det innspilling av scener til en TV-serie for BBC i Lofoten. Det kommer fram i en søknad sendt til Flakstad kommune.

  Det er selskapet Owl power TV som vil filme scener for BBC-serien «Mortimer and Whitehouse: Gone Fishing». De britiske komikerne Bob Mortimer og Paul Whitehouse er med i serien. Det er lagd fire sesonger av serien så langt. Det skriver Lofotposten.

  – Planen er å filme noen sekvenser i Nappstraumen og Nesland, skriver Marianne Wie på vegne av selskapet

  Nappstraumen. Er det begynnelsen på haust-storman?
  Foto: TORIL IRENE WAHL
 • Medietilsynet ber om mindre spillreklame på TV

  Det er langt mindre utenlandsk pengespillreklame på norsk TV enn før. Nå vil Medietilsynet og Lotteritilsynet at også norske selskaper skal ta ansvar.

  – Den nye lovreguleringen har resultert i et stort fall i utenlandsk pengespillreklame. Nå bør også norske aktører redusere sitt reklametrykk på TV, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

  Sammen med Lotteritilsynet ber de nå de norske spillselskapene om å trappe ned tilstedeværelsen på norske TV-skjermer.

  Tall Medietilsynet har fått fra Nielsen Media Research, viser at markedet for pengespillreklame på norsk TV har falt fra 581 millioner til 444 millioner kroner det siste året. Det skyldes blant annet at Viasat sluttet å sende utenlandsk pengespillreklame 1. januar 2021, da dette ble forbudt etter norsk lov.

  Mandag ble det også midlertidig satt en stopper for utenlandsk spillreklame på Discovery-gruppens kanaler, selv om selskapet har stevnet staten for retten fordi de mener loven bryter mot EØS-retten.

  (NTB)