Hopp til innhold

Samisk-pakistansk møte

En samisk gutt møter ei pakistansk jente. Begge jobber mot fordommer på hver sin kant. Det samiske nasjonalteatret Beaivvas går nye veier med det nyskrevne stykket «Å dele en bølge».

Å dele en bølge

Ingá Márjá Sarre som spiller den pakistanske jenta Leelah. Og Lasse – spilt av Ol Johan Gaup.

Foto: Hege Iren Hanssen / NRK

- Jeg kan jo ikke urdu flytende, bare noen få ord. Men, det er veldig artig. En utfordring, sier skuespiller Inga Marja Sarre til NRK.

Hør saken her: Pakistansk og samisk teater

Møte i basseng

Det handle om bysamen Lasse og den pakistanske jenta Leelah. Om tabuer, fordommer og personlige utfordinger. To unge menneskers møte, rundt og i et basseng. Både samiske Lásse og pakistanske Leelah drømmer om å bli profesjonelle svømmere, men sykdom og kulturbakgrunn hindrer begge i oppfylle sine drømmer.

Å dele en bølge
Foto: Hege Iren Hanssen / NRK

Den samiske skuespilleren Inga Marja Sarre har måtte lære seg litt urdu, men dramatiker Christina Mauer har gitt Beaivvas en langt større utforing.

- Dramatikeren har egentlig skrevet et helt umulig stykke. Det foregår i et svømmebasseng. Både i bassenget og rundt bassenget. Og hvordan gjør du det i en teaterforestilling?, sier teatersjef Haukur Gunnarsson til NRK.

Bysamer og flerkultur

Teatersjef Haukur Gunnarsson har faktisk fått et basseng på scenen. Han har også fått ei ung forestilling med tema ulikt de som Beaivvas tradisjonelt har iscenesatt.

Haukur J. Gunnarsson

Haukur J. Gunnarsson

Foto: Beaivvas Sami Teater

- Det handler om en bysamegutt. Han bor i Oslo med sin familie og blir kjent med en pakistansk jente. Det er et annet perspektiv enn vi er vant med i Beaivvas-forestillinger, som er veldig godt plantet i samisk jord her oppe i nord, sier Gunnarsson.

- Dette er en helt annen virkelighet, men likevel en samisk virkelighet. Det er det bysamiske fenomenet og det flerkulturelle i storbyene.

Mens Inga Marja Saara spille mot sin mor Marry Sarre slik ho også gjorde i filmen Jernanger, debuterer Ol Johan Gaup på Beaivvas-scenen som Lasse.

Til tross for både tabuer og sykdom beskrives forestillinga «Å dele en bølge» som en feelgood-komedie. Her er elementer av både tegneserie og film, og det svenske stjerneskuddet Sofia Jannok har skrevet musikk til stykket.

Møtes tross fordommer

Regissør Kristin Bjørn har jobbet tett med dramatikeren under tilblivelsen av historien, og syns det er interessant å la urbefolkning møte en ny minioritetskultur i Norge.

- Norge er i endring slik at vi blir et veldig sammensatt samfunn. Man sier og gjør dumme ting, men det betyr ikke at det er umulig. Man kan møtes til tross for at man har fordommer. Fordommer lar seg ikke utrydde. Vi bør heller si ting, rødme og le av det, sier Bjørn.

Forestillingen har premiere i Kautokeino fredag 18. september, og skal deretter på en måneds turné til blant annet Tromsø og Oslo.

Hør saken her: Pakistansk og samisk teater

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober