Samfunnsplikt i stedet for verneplikt?

Kun en fjerdedel av årskullet avtjener i dag verneplikt i forsvaret. Bør vi pålegge resten av ungdommene en slags samfunnsplikt, for eksempel innen omsorgssektoren?

Vernepliktige ved Mågerø
Foto: Philip Hofgaard / NRK

Professor ved Høgskolen i Lillehammer, Rolf Rønning, mener vi med en slik type ufaglært arbeidskraft kan demme opp for eldrebølgen.

Høyre, derimot, mener vi sliter nok som det er med uutdannet helsepersonell her i landet, og sier en slik ordning vil føre til ytterligere forverring i tilbudet.

Skal verneplikten erstattes med en samfunnsplikt for alle, og bør staten ha rett til å disponere alle våre unge slik de vil?

Si din mening i "Rett på med Tron Soot-Ryen" - Ring NÅ og bli med i debatten fredag fra kl 13.05 Tlf: 815 21 031

I studio: Henrik Asheim, leder i Unge Høyre. Rolf Rønning, helseprofessor ved Høgskolen på Lillehammer.

Rett på med Tron Soot Ryen i NRK P1 fredag 13.05 - 14.00

Kulturstrøm

 • Kulturminner på museum forfaller

  900 bygninger eid av norske museer har den dårligste tilstandsgraden bygninger kan ha. Det kommer fram i kulturrådets ferske museumsundersøkelse. Mange museer rapporterer at de trenger mer penger til å drive systematisk bygningsvern. Hva det vil koste å sette bygningene i stand er ikke presentert i rapporten.

  loft på Norsk Folkdemuseum
 • Møt heile Noregs fotballnerd

  Endre Synnes Hagerup som speler den fotballgale Nils i «Heimebane» sov over premierekvelden. Da han vakna var mobilen hans full av meldingar fra folk som hadde sett han på TV. Høyr intervjuet med han, og les saka om han her.

  Endre Synnes Hagerup
 • Fekting med lyssabel blir sport

  Det internasjonale fekteforbundet (FIE) har nå godkjent fekting med lyssabel som en offisiell konkurrerende sport. Lyssverdene kjent fra Star Wars-filmene, blir derfor en offisiell del av fektesporten, på lik linje med florett, sabel og kårde – de tre offisielle grenene innenfor fekting.

  This is a toy recreation of the Luke Skywalker and Darth Vader lightsaber duel as depicted on the or
  Foto: JD Hancock