Hopp til innhold

Sam Smith rørt av hilsen fra sin norske helt

Verdensstjerna blir overrasket når NRK har med hilsen fra hans største idol: – Herregud, jeg blir følelsesladd nå. Maria Mena er så fantastisk!

– Folk sammenligner meg mye med Adele og det blir jeg veldig glad for. Men for meg er Maria Mena enda større.

Det sier Sam Smith til NRK da vi møter ham i London i september, noen uker før den nye plata hans blir sluppet.

Vi har akkurat vist ham en hilsen som vi har med fra hans største idol; den norske artisten Maria Mena. Se video øverst i saken!

– Jeg var 15 år da jeg satt i en bil og hørte musikken hennes for første gang. Og jeg bare «wow»! Ærligheten hennes i musikken kan ikke sammenlignes med andres, forteller han.

Hatt kontakt under innspilling

Maria Mena skryter av Smiths oppriktighet i videoen.

– Jeg er så stolt av deg for å holde fast ved den du er og ærligheten din. Jeg kan føle hva du har gått gjennom i musikken din, sier hun i videohilsenen.

Han har aldri møtt Maria Mena. Heller aldri sett henne holde konsert. Men de har hatt kontakt via sosiale medier, blant annet under innspillingen av den nye plata hans «The Thrill of It All».

Et album som har fått varierende kritikk i norsk presse.

– Det krever mye å gi ut musikk som er så rå og ekte. Hun er enda mer ærlig enn meg i musikken. Så det har inspirert meg, sier han.

Kommer til Norge

I april 2018 kommer Smith for første gang til Norge – for å spille på Telenor Arena.

Dette var enda ikke offisielt kjent da NRK møtte ham i London, men Smith fortalte da at han lenge har hatt lyst til å dra til Norge.

Han skulle opprinnelig til Bergen i 2015, men måtte avlyse deler av turneen fordi han fikk blødninger på stemmebåndet.

Nå er han tilbake for fullt.

– Det føles fantastisk å være tilbake. Jeg er glad for å kunne synge igjen!, sier han.

Og hvem vet, kanskje han også rekker å møte sitt største idol når han først er i hjemlandet hennes.

SE SAM SMITH GI RÅD TIL DEM SOM VIL UT SKAPET:

Sam Smith møter NRK i London.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober