NRK Meny
Normal

Saltets kretsløp

Andreas på 7 år har spurt oss hvorfor saltet i havet ikke tynnes ut?

Dårlig vær, utsikt fra Staurneset på Giske
Foto: Ragnhild Osnes Olsen / NRK

Andreas mener at siden det regner ferskvann ned i havet hele tiden, burde vannet bli mindre salt. Men det blir det ikke. Det er fordi saltet i havet danner et kretsløp.

Hva er et kretsløp?

Et kretsløp betyr at noe går i sirkel, og kommer tilbake igjen der det var. Tenk deg at du tar en buss som kjører i ring, og stopper på de samme stoppestedene igjen og igjen. For et kretsløp i naturen kan det ta mange millioner år mellom hver gang man er innom det samme stoppestedet.

Saltets stoppesteder

Se maringeolog Reidulv Bøe fortelle i denne videoen om hvordan saltet kommer ut i havet. VIDEO: Saltet i havet

Dødehavet

Dødehavet er berømt for sitt høye saltinnhold (31,5%). Dette gjør at hvis du bader her, flyter du som en kork på vannet.

Foto: Foto fra Wikipedia

I områder med tørt og varmt klima kan saltvannet noen steder fordampe slik at salt legger seg på havbunnen. Dette har for eksempel skjedd i Middelhavet, der bevegelser i jordskorpen i enkelte tidsperioder har ført til at utløpet til Atlanterhavet har lukket seg.

Derfor kan det ligge tykke saltlag under bunnen av havet. Disse saltlagene blir til stein igjen hvis de får ligge i fred i noen millioner år.

Lang prosess

Death Valley

Death Valley i det sydlige California, USA, er en saltørken ca 80 m under havet. Stedet er kjent som et av de varmeste områdene på jorden.

Foto: Foto fra Wikipedia

På noen millioner år skjer det også store forandringer i havnivået, jordskorpen kræsjer osv, og da kan steinen med saltet bli presset opp over vannet, slik at det igjen ligger på land. Så vil det sure regnet på nytt falle ned på steinen, saltet vil løses opp, og regnvannet vil skylle det ut i havet. Dermed er saltet på vei ut i en ny runde i kretsløpet.

Tynnes ikke ut

Så saltet i havet tynnes ikke ut, det går rundt og rundt i et kretsløp. Når det regner ferskvann fra himmelen, vil noe av regnet falle ned over havet. Noe av regnet faller også ned over land, og drar med seg salt fra oppløste bergarter ut i havet.

En annen grunn er at organismer i havet binder opp salt, slik at når de dør og faller til bunnen, transporterer de samtidig salt ned til bunnen.

Men hvorfor er ikke innsjøene salte?

Det er fordi innsjøene har et utløp som gjør at vannet og det bitte lille saltet som er der, renner videre. Havet er et slags endelig stoppested både for regnvann og salt, - før kretsløpet starter på nytt.

En grense for salt i vann

Det er en grense for hvor mye salt som kan være løst opp i vann. Det betyr at vannet ikke kan bli saltere uansett hvor mye salt som renner inn.

Vannet i våre verdenshav kan faktisk bli saltere, men fordi salt fjernes hele tiden, skjer dette ikke.

Fjerning av salt skjer for eksempel ved at saltvann i bunnfallene på havbunnen blir begravd av nytt bunnfall. Dette er en forandring på havbunnen som går over veldig mange år.

Salt forsvinner fra havvann når vannet fordamper i varme strøk, for eksempel i tropiske laguner. Dermed sitter en igjen med rent salt, mens vannet blir til nytt regn.

Salt blir bundet i dyr og organismer som lever i havet, for eksempel i beinskjelett og koraller. Når disse dør og faller ned på bunnen, vil de bli begravd av bunnfall, og forsvinne fra havvannet.

Kilde: Reidulv Bøe, NGU

Se også video: Udrikkelig saltvann forvandles til deilig ferskvann

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix