Hopp til innhold

Salman Rushdie vant over Facebook

Facebook deaktiverte profilen til den kjente forfatteren Salman Rushdie ved en feil og tvang ham deretter til å bruke sitt opprinnelige navn «Ahmed Rushdie».

Ahmed Rushdie-profil

Salman Rushdie kranglet med Facebook for å få slippe å hete Ahmed Rushdie på sin private Facebook-profil.

Foto: Skjermpdump fra Facebook

Navnet Salman Rushdie er verdenkjent i forbindelse med den kontroversielle boka «Satanistisk vers».

Men da Facebook deaktiverte profilen hans ved en misforståelse, nektet de forfatteren å registrere seg på ny, med mindre han kalte seg «Ahmed Rushdie».

Forfatterens fødenavn er nemlig Ahmed Salman Rushdie og Facebooks retningslinjer lar ikke brukerne registrere seg med mellomnavnet som fornavn.

Rushdie mot Facebook

Salman Rushdie brukte derfor konkurrenten Twitter for å vinne over Facebook.

Dette er historien gjenfortalt gjennom forfatterens egne Facebook-oppdateringer og Twitter-tweets.

1. Salman Rushdie mot facebook

[Oversatt] Utrolig. To dager siden deaktiverte Facebook profilen min fordi de ikke trodde at det virkelig var meg. Jeg måtte sende dem en kopi av passet og SÅ...

Foto: Skjermdump Twitter

Facebook godtok passfotoet og verifiserte at Salman Rushdie virkelig var den han sa han var, men det var ikke slutten på Rushdies Facebook-frustrasjon.

2. Rushdie mot Facebook

[Oversatt] ...de sa ja. Jeg var meg, men insisterte at jeg brukte navnet Ahmed, som er fornavnet mitt i passet. Et navn jeg ellers aldri bruker. NÅ...

Foto: Skjermdump Twitter

Forfatteren henvendte seg til det han trodde var den offisielle Twitter-kontoen til Mark Zuckerberg og twitret følgende i en melding til sine 115 000 følgere.

3. Rushdie mot Facebook

[Oversatt] De har reaktivert min FB-side som «Ahmed Rushdie» til tross for at verden kjenner meg som Salman. Idioter. @Mark ZuckerbergF? Hører du?

Foto: Skjermdump fra Twitter

Rushdie fant deretter frem til den rette Twitter-kontoen og krevde svar fra sjefen selv.

4. Rushdie mot Facebook

[Oversatt] Så hvis @finkd er den ekte #Zuckerberg: hva er det dine folk holder på med? Hvorfor blir jeg nektet å bruke mitt navn på FB? Et svar hadde vært fint.

Foto: Skjermdump fra Twitter

Frustrert over manglende tilbakemelding fra Zuckerberg, henvender Rushdie seg til Twitter-universet for å få hjelp.

5. Rushdie mot facebook

[Oversatt] Har forsøkt å finne noen hos Facebook som vil svare, uten hell. Håper latterliggjøringen fra Twitterverset kan oppnå det jeg ikke klarer.

Foto: Skjermdump Twitter

Forfatteren setter i gang en lek som viser hvor latterlig det hadde vært om historiske personer måtte bruke fornavnet sitt.

6. Rushdie mot facebook

[Oversatt] Bra idé. Kjære #Facebook, det å tvinge meg til å skifte FB-navn fra Salman til Ahmed Rushdie er som å tvinge J. Edgar til å hete John Hoover.

Foto: Skjermdump fra Twitter

Leken sprer seg fort på Twitter med hashtag #middlenameusers

7. Rushdie mot facebook

[Oversatt] En interessant liste av mellomnavn-brukere. James «Paul» McCartney, Francis «Scott» Fitzgerald, Edward «Morgan» Forster...Flere? #Facebook

Foto: Skjermdump fra Twitter

Det er lek og moro på Twitter, men på Facebook-siden er Salman Rushdie brutal med sin kritikk mot nettsidens navnepolitikk.

8. Rushdie mot facebook

[Oversatt] Ettersom jeg aldri kommer til å anerkjenne meg selv som «Ahmed Rushdie», vil jeg redusere FB-aktiviteten min til null. Jeg skal kutte ned vennelisten til å kun omfavne ekte venner og bekjente. Jeg er ferdig.

Foto: Skjermdump fra Facebook

Han truer med å forlate Facebook til fordel for Twitter.

9. Rushdie mot facebook

Alle som har lyst til å opprettholde kontakt, bør følge meg på Twitter, @salmanrushdie. Jeg vil poste der og ikke her.

Foto: Skjermdump fra Facebook

Innsatsen til Salman Rushdie bærer frukter. To timer etter den første meldingen om navneendringen, twitrer forfatteren lykkelig at han har fått sin vilje.

10. Rushdie vinner over facebook

Seier! #Facebook har gitt seg! Jeg er Salman Rushdie igjen. Jeg føler meg SÅ mye bedre. En identitetskrise i min alder er ingen spøk. Takk Twitter!

Foto: Skjermdump fra Twitter

Facebook ber om unnskyldning

En halvtime senere kommer Facebook med en offentlig unnskyldning til Salman Rushdie, skriver The Atlantic.com.

«Vi gjorde en feiltagelse. Mr. Rushdies konot har blitt reaktivert med det korrekte navnet. Vi ber om unnskyldning for eventuelle ulemper dette har forårsaket», skriver Facebook.

Kulturstrøm