Hopp til innhold

Boksalget fortsetter å rase – går mot svakeste bokår på 13 år

Lesehestene løper ikke lenger til bokbutikkene. Salgstallene så langt i år varsler om det svakeste bokåret siden 2005. I oktober falt salget av skjønnlitteratur med 10,4 prosent.

Boksalget svikter

Lesehestene har begynt å gå forbi bokbutikkene heller enn å løpe inn, skal vi tro ferske salgstall fra Den norske forleggerforeningen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Nordmenn brukte nesten 35 millioner kroner mer på skjønnlitteratur i oktober i fjor enn de gjorde i årets største høstmåned, viser ferske salgstall fra Den norske forleggerforeningen.

– Nedgangen reflekter at det leses mindre. Særlig i aldersgruppen 25–39 år leser storleserne klart færre bøker per år enn tidligere, skriver administrerende direktør Kristenn Einarsson i forleggerforeningen til NRK i en e-post.

Nedgangen er totalt på 10,4 prosent. I alt ble det omsatt skjønnlitteratur for snaut 299 millioner kroner i oktober, mot 333,4 millioner i fjorårets oktobermåned.

– Ser man for eksempel over det siste fire årene så er salget av norsk skjønnlitteratur for voksne hittil i år på nivå med 2015 og 2016, mens 2017 hadde en høyere omsetning, sier Einarsson.

Medregnet lydbøker, sakprosa og skolebøker, faller det totale boksalget med 7,8 prosent. NRK har tidligere meldt om kraftig fall i boksalget.

Ligger an til svakeste bokår siden 2005

Årets foreløpige omsetning på 1,38 milliarder kroner er betydelig mindre enn opptellingen på 1,49 milliarder kroner bokbransjen kunne vise til i oktober i fjor.

Siden 2005 har salget til og med oktober i snitt utgjort drøyt 81 prosent av årenes totale omsetning i bokmarkedet. Om samme formel skulle gjøre seg gjeldende i år, vil bokmarkedet ifølge NRKs beregninger ende med en total omsetning på rundt 1,69 milliarder kroner i 2018.

Det vil i så fall være det svakeste bokåret på 13 år.

Det største fallet er det skolebøkene som står for, som faller med 70 millioner kroner. Det var ventet, siden det blir nye læreplaner i 2020 og dermed nye læremidler. Da blir det lavere salg i år og neste år, før det blir mye høyere salg i 2020 og årene etter, sier Einarsson om NRKs regnestykke.

Kristenn Einarsson

Administrerende direktør Kristenn Einarsson i Den norske forleggerforeningen tror boksalget vil øke kraftig i 2020.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Jobber med å få lesningen opp

Nå jobber forleggerforeningen med å få økt lesingen. Det er ingen enkel oppgave, når leserne foretrekker å bla nedover i Facebook-feeden enn bortover i boksidene.

– Undersøkelser fra blant annet Norge, Tyskland og Danmark forteller oss at leserne er klar over at de leser mindre, og at de gjerne vil lese mer. Tidskonkurransen er fra sosiale medier og strømming, sier Einarsson.

Den eneste bokgrupperingen som er i vekst, er ebøker for allmennmarkedet. Men den stigningen er ikke nok til å demme opp fallet i det fysiske fallet, bekrefter Einarsson.

– Nei, men vi tror heller ikke det er der den største veksten er, verken her eller internasjonalt. Det er på strømming av lydbøker.

Kulturstrøm

  • Toffen Gunnufsen blir ny kultursjef i Lillesand

    Toffen Gunnufsen (62) er ansatt som kultursjef i Lillesand kommune. Det opplyser Lillesand kommune i en pressemelding søndag kveld.

    – Jeg gleder meg til å påta meg rollen som kultursjef. Å skape kulturopplevelser for alle, samt å dele glede med andre er noe jeg virkelig ser frem til. Vi må sikre at det spesielle og karakteristiske ved byen vår bevares, samtidig som vi har et åpent syn på fremtiden, uttaler den kommende kultursjefen i pressemeldingen.

    Gunnufsen har lang erfaring innen festival- og kultursektoren og har tidligere jobbet for Quartfestivalen i Kristiansand i 15 år. Han var med å starte opp Hovefestivalen på Tromøya i Arendal og Skral i Grimstad.

    Toffen Gunnufsen
    Foto: Robert Rønning / NRK
  • Kongen åpnet det nye skimuseet i Holmenkollen

    Kong Harald deltok på den høytidelige åpningen av det nye skimuseet i Holmenkollen lørdag.

    Skiforeningen har oppgradert skimuseet for 90 millioner kroner og fra og med søndag er museet åpent for alle.

    Skimuseet, som i år fyller 100 år, har fått et helt nytt inngangsparti tegnet av Snøhetta. Også flere utstillinger er opgradert.

    – Nå skaper vi et reisemål som er enda mer attraktivt for både norske og utenlandske gjester – enten de er interessert i sport, kultur, arkitektur eller utsikt, sier generalsekretær Håvard Abrahamsen i Skiforeningen.

    (NTB)

    Hans Majestet Kong Harald deltar på åpningen av det nye Skimuseet.
    Foto: Frederik Ringnes / NTB