Sakte-TV selges til utlandet

Denne uka gikk verdens største TV-messe Mipcom av stabelen i Cannes, og hvis alt går etter planen kan NRKs sakte-TV-konsept bli å se i USA.

Minutt for minutt-programmer

Minutt for minutt-konseptet har vært populært siden Bergensbanen ble sendt i 2009. Også Hurtigruten, Nasjonal vedkveld, Telemarkskanalen og Nordlandsbanen har gledet publikum.

Foto: NRK

NRK har hatt suksess med konseptet «sakte-TV». Minutt for minutt-sendinger fra Hurtigruten, Bergensbanen, Nordlandsbanen og Sommerbåten har fenget mange og vekket internasjonal oppmerksomhet. I tillegg ble Nasjonal vedkveld en stor snakkis, både i Norge og i utlandet.

Denne uken var programutviklere og idéskapere sammen med sin distributør på verdens største TV-messe, Mipcom, for å presentere konseptet, og forhåpentligvis selge det til andre land.

Rune Møklebust

Rune Møklebust var denne uken i Cannes for å promotere sakte-TV-konseptet på verdens største TV-messe.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Det var noen som sa at TV-konseptet vårt var «the freshest at Mipcom by far», sier programsjef og idéutvikler Rune Møklebust til NRK.no.

Avtale med amerikansk produsent

Ifølge formatselskapet DRG, som distribuerer sakte-TV-konseptet, har dagene på verdens største TV-messe hatt en positiv effekt.

– Vi har gjort en avtale med en stor amerikansk produsent. Men jeg kan ikke gi flere detaljer før kontrakten er signert, skriver Andrea Jackson i DRG i en mail til NRK.no.

(Saken fortsetter etter videoen)

NRK-konseptet «sakte-tv» skal nå selges på det internasjonale tv-markedet.

Dette er promoen som ble vist på TV-messen i Cannes.

Hun beskriver tilskuere på messen som overrasket, sjokkert og forvirret da de fikk vite mer om konseptet. Hele sendingen med Hurtigruten – minutt for minutt ble sendt på standen til selskapet. Jackson forteller at mange stoppet opp og lurte på hva det var.

– Det var mye interesse og massevis av vantro. Folk elsket ideen om at sakte-TV er det motsatte av hva alle andre gjør. De elsket konseptets frekkhet, og jeg er sikker på at vi vil inngå flere avtaler for dette programmet.

I tillegg til sakte-TV ble tre andre NRK-formater presentert på messen: Prosjekt perfekt med Ida Fladen, Norges tøffeste som denne uken hadde premiere på NRK 1 og Kulturquiz som går på NRK 2.

Krever modige kringkastere

Ole Hedemann

Ole Hedemann mener sakte-TV krever en modig kringkaster.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Formatsjef og programutvikler Ole Hedemann i NRK synes det er stas at konseptet nå ser ut til å være fanget opp av en amerikansk produsent. Han synes det blir spennende å se om flere «tør» å henge seg på.

– Markedet her er veldig kommersielt, og de fleste kringkastere i verden er kommersielle kringkastere. Å tenke seg at de rydder en kanal for å sende flere timer eller døgn sammenhengende er ganske fjernt for veldig mange. Det krever modige kringkastere for å gjøre det, sier Hedemann til NRK.no, og legger til:

– Jeg vet jo at det er fryktelig mange land i verden som har lignende nasjonale stoltheter som oss, så det er ikke så vanskelig å tenke seg til ting som kan gjøres i sakte-TV-format andre steder.

Strikket med Miss World

Om få uker er det klart for et nytt og sakte TV-konsept hvor NRK Hordaland står bak spakene. Fredag 1. november blir det nasjonal strikkekveld på NRK. Og da skal det – på direkten på NRK2 – gjøres et forsøk på å sette ny verdensrekord i disiplinen «fra sau til genser».

Rune Møklebust forteller at strikketøyet var med til Mipcom.

– Blant annet fikk vi strikket litt og kost oss. Vi prøvde å ta bilde av den rykende ferske Miss World fra Filippinene, men fikk ikke lov til å ta bilde av at hun strikket. Ifølge manageren var ikke imaget hennes ikke forenlig med strikking, men hun ønsket oss lykke til, sier han.

Teknologiske trender

Ifølge programutvikler Ole Hedemann er årets tydeligste trender basert på teknologi og plattformer fremfor innhold.

– Norge og Sør-Korea ligger langt foran i verden når det gjelder smarttelefoner og tablets. Det er mange som ikke ser på seg selv som TV-leverandører lenger, men som innholdsleverandører til alle plattformer, sier han.

Programutvikleren trekker blant annet frem to konsepter han syntes skilte seg ut på TV-messen. «Space Race» er et av dem. Det er et konkurranseprogram hvor vinneren får en tur ut til verdensrommet med Virgin Galactic.

– Jeg hører det er bestilt i USA. Vi har sett lignende forsøk tidligere som det ikke har blitt noe av. Men her er Richard Branson en av investorene, så jeg tror han og resten av gjengen bak har muskler nok til å få det til. Dette er nok et konsept flere kommer til å kaste seg på, sier Hedemann.

«Rising Star» er det siste programmet som skilte seg ut, og er allerede solgt til flere land, blant annet Tyskland og Frankrike. Det tar i bruk sosiale medier for å stemme frem vinneren.

– Det er egentlig bare en variant av talentkonkurranser som The Voice, Idol og X-factor, men viser en trend hvor avansert og moderne digital teknologi blir brukt for å høyne produksjonsverdien. Og når teknologi og innhold spiller sammen, blir det lagt merke til, sier Hedemann.

Kulturstrøm

 • Sivert Aarflot-bygget åpnet

  I dag ble det nye mediebygget ved Høgskulen i Volda åpnet. «Sivert Aarflot-bygget» er nesten 4000 kvadratmeter og inneholder en rekke studio, redaksjonslokaler og kontorer og skal for det meste brukes av de 600 mediestudentene. Medieutdanninga i Volda er i år 50 år.

  Sivert Aarflot
  Foto: Høgskulen i Volda / NRK
 • Norsk barnebok vant tysk pris

  Marianne Kaurins bok om hvor problematisk det kan være å ikke ha noen sommerferie å fortelle om har vunnet Deutscher Jugendliteraturpreis.

  Da romanen «Syden» ble lansert i Tyskland i fjor sommer, trakk flere anmeldere den fram som spesielt aktuell i den krisen vi står i.

  Andre anmeldere trakk fram at Kaurin skriver lett tilgjengelig om den vanskelige barnefattigdommen. Kaurin vant prisen sammen med oversetteren Franziska Hüther.

  – At en norsk barnebok vinner en av verdens mest prestisjefulle litteraturpriser, Deutscher Jugendliteraturpreis, er rett og slett stort, sier Evy Tillman, litterær agent i Oslo Literary Agency, via en pressemelding.

  Deutscher Jugendliteraturpreis ble delt ut for første gang i 1956. De nominerte bøkene får ekstra oppmerksomhet i det store tyske bokmarkedet fram til prisen deles ut under Bokmessen i Frankfurt i oktober (NTB).

  Marianne Kaurin
  Foto: Aschehoug forlag
 • Klar for nye 50 år

  Rektor Johann Roppen ved Høgskulen i Volda gler seg over det nye Sivert Aarflot-huset. I dag er det offisiell opning av det nye mediebygget. – Det skal tene medieutdanninga i nye 50 år, og høgskulen er klar same korleis medieutviklinga blir, seier Roppen

  Johann Roppen, rektor Høgskulen i Volda
  Foto: Arne Flatin / NRK